logoImpact EST nr. 887 - 25.09.2021

interviu-paul-ichimReporter: Toată lumea a înţeles că trebuie schimbată clasa politică, doar Victor Dobre nu vrea să fie politician de clasă.

Paul Ichim: Ce am observat eu de-a lungul anilor petrecuţi la Parlament? Unu, că fiecare om care ajunge la Parlament trebuie să aibă o profesie. Doi, că trebuie să fii la comisia potrivită, la care te pricepi, trei, că nu e bine să-ţi dai cu părerea pe treburi care nu le înţelegi. Să vorbeşti doar despre ce te pricepi. Am şi spus faţă de colegi: nu-mi dau că părerea la agricultură, la buget, la turism. Eu vorbesc despre sănătate, la asta mă pricep. Eu am informaţii din teren, am oameni bine pregătiţi la Galaţi, merg în comisia de specialitate cu persoana potrivită şi pregătită pe domeniul lui şi la comisie au loc audieri. Că dacă ne uităm după tehnocraţi prin Parlament…Faceţi un studiu să vedeţi câţi au profesii pe acolo…Foarte mulţi din Parlament sunt de profesie parlamentar. M-am uitat prin CV-ul lor, să văd de ce sunt aşa de agresivi, de îşi dau cu părerea în toţi şi în toate. Şi am avut multe surprize. Mulţi sunt dotaţi cu titluri, sunt membri în Colegii şi Comisii făcute după revoluţie, fac explozie de studii şi cursuri informative. Sunt tixiţi de titluri şi diplome şi îşi dau cu părerea în toate. Cu cât este mai habarnaut, cu atât este mai agresiv la microfon. Văd că se concretizează proiectul de ţară. Aici ai nevoie de specialişti adevăraţi, din academie, cu oameni probaţi şi dovediţi în mediul universitar, nu din ăştia făcuţi la apelul de seară. La Comisia de sănătate am avut şi baftă, şi decepţii. Bafta a fost că majoritatea erau practicieni, de la firul ierbii, dar ghinionul e că sunt saturaţi de politic. S-a băgat în oameni. Ori, sănătatea nu are carnet de partid. Avem noi un suport de partid, dar pe fond suntem medici. Să ne structurăm ca să facem ceva. Problema de acţiune în reforme este cârmită de la Senat, dar decizia o ia Comisia de la Camera Deputaţilor. Chestia e că ei sunt mai mulţi şi au o diversitate politică chinuitoare, şi greu treceai pe acolo o lege de reformă medicală. Astea sunt decepţiile mele. Ori, dacă Parlamentul intră la apă-s-a modificat legea, vor fi mai puţini, vreo 400 şi ceva- poate că vor avea şi specializarea adecvată, vor avea şi puterea de muncă necesară… Competenţa pleacă de la un bagaj informaţional serios, dar tinerii care vin nu au experienţa necesară într-un anumit domeniu. „Lasă, e tânăr!” Da, dar vârsta nu e un criteriu de competenţă. Eu cred în tânărul aflat la o vârstă la care a apucat să dovedească ceva, că a aplicat ceva…Nu numai fuşereală şi golăneală şi aranjamente.

Rep.: Revenim la dilema fără ieşire a partidelor-cine este priceputul care face selecţia cadrelor de partid?

P.I.: Aici e nenorocirea-că s-a schimbat legislaţia. Când s-a făcut candidarea pe liste, a apărut coteria de partid. Când o structură organizatorică răspundea de rezultatul în alegeri, lumea era mai viguroasă, să vadă ce se propune într-o anumită zonă…Uninominalul îi făcea mai riguroşi în selecţie, nu se trimetea un neica nimeni la Colegiu…Acum, vrei, nu vrei, se merge pe impresia mare, că e un număr de votanţi, mai ales la partidele istorice. Cine a zâmbit frumos la lider, este pe listă, a intrat în grămada aia, şi la revedere. Ăsta este un exemplu de Galaţi.

Rep.: Să fie alegeri interne în partid-din 100 de candidaţi, prin vot, iese valoarea!

P.I.: Noi am avut o experienţă total ciudată- aici a fost prostia la noi, aici a fost supărarea mea-am spus că votul se face în stradă, nu în interior. Că în interior mai face câte o prostie, unul cu altul…Se adună resentimente, suntem oameni…Votul este în stradă, acolo trebuie făcut sondajul. Peste tot s-au făcut sondaje, dar la PNL Galaţi, nu. Punem ţ persoane, şi vedem ce zice populaţia. Dacă populaţia zice „Ichim, du-te şi te plimbă!”, asta e, ei apreciau notorietatea, dar şi credibilitatea. Făceam sondajul, îi ierarhizam ca scor. Nu, tată, treaba s-a făcut pe prietenia ăluia care a fost în vârf. Şi pe aranjamente. Başca, fuziunea făcută pe repede înainte nu a avut timp de campanie, de alegere a structurilor. Structurile sunt majoritatea numite de sus. Care şi cum s-a dus şi a băgat limba în ureche la unii şi la alţii. Şi au transmis tot felul de mizerii şi mitocănii. Am aflat şi ce s-a pus pe seama, dar, mă rog, eu îmi văd de treaba mea. Asta este rău, s-a dezechilibrat clasa politică.

Rep.: Lista PNL este dezechilibrată?

P.I.: Da, nu cred că este făcută pe ce vrea votantul. Dacă se făcea sondaj în populaţie, era cea mai obiectivă treabă, doar nu ne votăm noi unii pe alţii. Sondajul de public nici nu a fost făcut.

Rep.: Nici nu era nevoie, Dobre s-a propus, iar consiliul reprezentanţilor de partid numiţi de el l-a votat: vei fi cap de listă!

P.I.: Ha! Nu ştiu dacă trecea de sondajul în populaţie. I-am spus-o direct în faţă. Consiliul de coordonare a fost pe numiri şi nu pe alegeri, pe împuterniciri, cine a candidat la locale să fie şi la generale, pâş, pâş, în concediu au făcut listele, unii s-au trezit pe dinafară, nu au fost respectate condiţiile statutare, mergem aşa. Dar, vine momentul când cineva trebuie să şi răspundă. Pe Dobre îl doare în bască, este în capul listei şef. El nu va răspunde. Asta este la Galaţi.

Rep.: A existat vreodată o coaliţie a parlamentarilor de Galaţi pe problemele de infrastructură vitală? Drum expres, zonă metropolitană?

P.I.: Doar pentru computer tomograf, când a fost accidentul de la Sidex. În rest, niciodată. Nimic. Eu am făcut scrisoare deschisă, m-am adresat către PSD Brăila. Mi-au spus că nu vor cei de la PSD Galaţi. Ce vrei mai mult? Sunt interese la trecerea Dunării, Ştefan este preşedintele Comisiei Buget Finanţe. Face ceva? Nimic! Iar băieţii de la noi sunt PSD doi. Patru ani numai eu mi-am bătut gura pe aici. Dobre şi ceilalţi n-au fost nicăieri.

Rep.: Dar este notorie slugărnicia supuşilor lui Dobre, nici unul nu îndrăzneşte să iasă, că nu le dă voie şeful suprem, Dobre.

P.I.: N-am auzit treaba asta. Nu ştiu însă dacă fac ceva, chiar dacă le dă voie. Crezi că au vorbele la ei? Cordoneanu a venit adus de Ciumacenco, că e societate civilă, că e valoare…Da, o fi, dar alţii sunt mai vechi, tot cadre universitare, care au tras la şaibă. Nimeni nu ştie de Cordoneanu, şi pac, hap, ţap- pe listă!

Rep.: Repet tema enunţată: cine face selecţia cadrelor de partid?

P.I.: E nominalizare de la vârf, de la Centru, nu e selecţie. Mersul e făcut de Dobre şi Ciumacenco. Atât. Ei sunt partidul. S-au înconjurat de yes-mani, foarte mulţi, n-am crezut că sunt atât de mulţi. Păcat de opţiunea de dreapta, PNL era o emblemă totuşi. Acum, nu se mai duc.

Rep.: Şi atunci, noi cu cine votăm?

P.I.: Nu cunosc! Sunt nume noi, mă informez, poate că sunt nume de valoare…Am dileme, sunt membru PNL, raţionez…Dacă au vândut votul la locale, că am şi eu confirmări din mai multe surse independente, că a fost o vânzare…Păi cum, să ai candidat, şi să nu iasă nicăieri în ultimele două săptămâni? A stat doar în cabinet la Dobre. Atât. Este o ipoteză confirmată şi din surse PSD. Cum adică, eşti candidatul cu procentul cel mai mare, inclusiv la PSD, şi pierzi alegerile? Am auzit şi imbecilitatea cu Ichim ţopăind de bucurie pe hol la PNL, că Ciumacenco a pierdut alegerile. Şi eu ca prostul, am bătut tot judeţul…Iar lista cu oamenii care reprezentau partidul în secţii a făcut-o el. Păi, acolo unde a fost omul lui, Onuţ, a pierdut. Acolo unde au fost oamenii noştri, a ieşit primar. Şi ca mulţumire că nu au făcut nimic la locale, băieţii se promovează cap de liste. Asta este o derută totală pentru propriul activ de partid, nu mai iese pe stradă. Am spus treaba asta, a rămas ca-n gară. Şi nici nu am lustruit clanţele la Bucureşti…Compromitem însă viaţa politică la Galaţi.

 

Silviu VASILACHE 11 - noiembrie - 2016

3 Responses so far.

 1. Contra spune:

  1. Ati observat ca nu va citeste si nu va comenteaza nimeni?Ati jucat fals sub regimul PSD-ist!
  2. Ce limbaj pentru un intelectual!

 2. basil spune:

  O intrebare:care este pretzul unei” ciorbe de burta” la bufetul Parlamentului ?

 3. Pacient spune:

  Doctore, lasa politica! Adevarata vocatie pt. dumneavoastra este asa cum spuneti: meseria.Multa lume vorbeste f. frumos despre competenta de care dati dovada ca chirurg.Lasati-i pe nemernicii din politica galateana, ca au frigiderele pline, de mult ce-i iubeste lumea.Va ajunge Legea si aici,la Galati, fiti linistit!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...