logoImpact EST nr. 899 - 22.01.2022

FCSB – Dinamo 3-2

Arbitrul Radu Petrescu a inventat un penalty, dând şi un cartonaş roşu şi eliminare în acelaşi timp, unui jucător de la Dinamo, în mod absolut grotesc, iar roş-albii au pierdut cu aplauze acest meci din cauza (datorită?) acestui fluieraş a pagubă iresponsabil. De cinci ori a „plătit” Dinamo din pricina erorilor pe care le-au comis indivizii cu fluieri la gât, în sezonul actual.
De greşelile arbitrilor centrali, şi chiar ale asistenţilor acestora, au beneficiat U Craiova, F.C. Botoşani şi Hermanstadt, de câte trei ori cel puţin. Au avut de suferit CFR Cluj, Dinamo, Academica Clinceni, şi nu în ultimul rând Poli Iaşi. În interiorul fenomenului se consideră că arbitrul Radu Petrescu este, de departe, cel mai slab, cu şase greşeli majore în primele şase etape.

Viitorul – CFR Cluj 1-1

La sfârşitul meciului Dan Petrescu era un car de nervi. Cere urgent implementarea VAR în Liga 1, şi trimite săgeţi precum indienii în mai multe direcţii. CFR Cluj ar fi trebuit să beneficieze de cel puţin o lovitură de la 11 metri în prima repriză. „Bursucul”, diplomatic, nu l-a acuzat direct pe Marcel Bîrsan, ci a dat vina pe lipsa sistemului VAR. „Eu nu reproşez nimic arbitrului” spune Dan Petrescu. „Cum să fii mulţumit? Am avut mai multe penalty-uri, am jucat doar în careul lor. În toate ligile greşesc arbitrii, dar îi ajută sistemul VAR. În Kazahstan, este băgat chiar şi în Liga a doua”.

FC Botoşani – Chindia Târgovişte 0-2

De râsul curcilor s-a făcut (dacă mai era cazul) şi arbitrul Iulian Călin, care a „condus” partida de la Botoşani. Acesta, în minutul 53 al partidei, când Andrei Patache în careu fiind lovit de un coechipier, Alin Şeroni, dom’ arbitru, ca un brav moldovean, s-a repezit la fundaşul central de la Chindia, Paul Iacob, şi, mintenaş, l-a „băgat” afară, făcând în acelaşi timp următoarea remarcă: „Nu pot să-ţi dau decât roşu”. Aflându-se în zona vestitelor mănăstiri moldovene, acesta s-a înclinat. La sfârşitul meciului, Marius Croitoru, antrenorul Botoşanilor, a recunoscut, spre cinstea lui, că arbitrul a greşit (ai auzit domnule MM?) în favoarea echipei sale. Trebuie neapărat VAR, a mai punctat acesta. Şi, vă închipuiţi că exemplele se termină aici? Vă înşelaţi! Pentru că nu există etapă în care „cavalerii” fluierului să nu-şi dea în petic, cu greaţa şi aroganţa la jambieră. Şi acum:
„De ce FRF şi LPF sunt complici la JAFUL arbitrilor din Liga 1: sunt trei ani de când s-a primit undă verde pentru VAR, iar meciurile continuă să fie distruse de arbitri.”
Liga 1 e încă departe de a implementa arbitrajul video, deşi au trecut mai bine de trei ani de când IFAB a dat undă verde acestui sistem. FRF şi LPF continuă să-şi paseze una alteia responsabilitatea pentru introducerea VAR. Se trage de timp, invocându-se faptul că arbitrilor le trebuie luni bune de instructaj, înainte de a gestiona sistemul VAR. Cu toate astea, în urmă cu o lună şi jumătate, EAD, firma care deţine drepturile TV de Liga 1 şi-a asumat achiziţia şi implementarea tehnologiei necesare pentru sistemul VAR. Suma necesară ar fi 800.000 de euro. Se mai spune că, procesul care trebuie urmat ar fi puţin cam complicat. Oare? Şi când te aşezi la prânz la masă treaba e niţel cam „complicată”. Dar până la urmă nu stai flămând că dai colţul. În final, s-ar părea că este vorba de 5-6 „paşi”, şi anume: (Din lipsă de spaţiu tipografic, nu detaliez)
1. Iniţierea procedurii;
2. Procesul de documentare;
3. Educarea arbitrilor (wow);
4. Îndeplinirea cerinţelor tehnice şi tehnologice;
5. Inspecţia stadioanelor.
Concluzia: discuţii sunt cu duiumul, realizări, ioc. Se afirmă că EAD ar avea tehnologia necesară disponibilă în două luni, dar mai departe depinde de FRF cât de repede va opera pregătirea arbitrilor pentru utilizarea VAR. Ehehe, tataie, când LPF va găsi fondurile necesare, sau pe cineva care să suporte achiziţia şi implementarea tehnologiei pentru VAR, abia atunci, în 6-7 luni lucrurile se vor rezolva.
Alături de pregătirea arbitrilor, în special la latura antişpagă sau corectitudine, nu credeţi că ar fi foarte necesară şi schimbarea mentalităţii capilor de la FRF şi LPF, sau chiar a lor, de ce nu? Întrebăm şi noi, prostimea?

DIP - DIP 16 - octombrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...