http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 984 - 25.06.2024
Un om, în vârstă, îmbrăcat într-un trening mai vechi al echipei de fotbal Oțelul, mergând pe o bicicletă clasică. Este imaginea pe care gălățenii au văzut-o ani de zile pe străzile orașului și care, de o bună bucată de vreme a dispărut dintre noi.
Povestea a început în urmă cu 91 de ani. Pe 2 august 1932, la Făgăraș se năștea într-o familie de maghiari, ZOLTAN DAVID. Omul acesta și-a dedicat peste 70 de ani sportului pe care l-a iubit și i s-a dedicat până în ultima clipă: fotbalul. A început la Brașov și a jucat alături de marii jucători ai României: Voinescu, Apolzan, frații Zavoda, Petchowski, acești Gelu, Glad și Menumorut ai fotbalului românesc modern.
A câștigat o mulțime de trofee, dar momentul de neuitat a fost debutul în echipa națională a României. S-a întâmplat în 28 iunie 1956, când Zoltan David avea 24 de ani și a fost selecționat să joace împotriva echipei Norvegiei. Într-un meci disputat pe fostul “23 August”, în fața a 60.000 de spectatori (!), Zoltan David a stabilit scorul final printr-un gol marcat în minutul 44: 2-0.
În 1962, Zoltan David s-a stabilit în Galați, pe care îl numea „orașul iubirii sale”. La Galați a jucat pentru CSO, Siderurgistul, Oțelul, până la vârsta de 37 de ani. După retragere s-a dedicat antrenoratului, activitatea sa dedicându-se descoperii și șlefuirii de noi talente ale fotbalului, în rândul copiilor și tinerilor. Nea Zoly, bătrânul cu bicicleta, bătea drumurile de la o școală la alta, de acolo la terenurile de antrenament și găsea noi și noi copii pe care îi învăța tainele fotbalului. Mari fotbaliști gălățeni au trecut prin mâna lui Zoltan David la începuturile formării lor. Nu este loc să-i numesc acum pe toți. Și vorbesc despre fotbaliști adevărați, nu despre cei de acum care mimează pe teren și care știu mai puține despre fotbal decât știa bicicleta lui nea Zoly.
Pentru meritele sale sportive, Zoltan David a primit înalta distincție de Antrenor Emerit, fiind singurul tehnician gălățean care deține această titulatură. Galațiul l-a înfiat și îmbrățișat pe acest idol al copiilor și tinerilor, conferindu-i brașoveanului Zoltan David titlul de Cetățean de Onoare. Astăzi este ziua lui Zoltan David. Ziua care a dat startul unei vieți dedicate unei idei, dedicate unui crez, o viață dedicată copiilor și tinerilor fotbaliști. Nu mai vedem prin oraș bătrânul cu bicicleta. A plecat puțin, pentru că și Nemuritorii trebuie să se mai odihnească puțin…
P.S. Fotografiile sunt din arhiva Vieții Libere, Sportul și Agerpres. Ochiul istoriei a suprins un atac pe flanc al lui Zoltan David în meciul cu Norvegia, o fografie în care nea Zoly este în mijloc, zâmbitor ca oricând și articolul din Sportul.
P.S.2 Spre rușinea mea, nu știam că astăzi este ziua lui Zoltan David, am aflat cu ocazia descoperirii unui alt sărbătorit al zilei, Marele Cornel Dinu, care împlinește azi 75 de ani. La Mulți Ani, Procurorului!
Claudiu Brînzan 2 - august - 2023

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

#HaiRomania

Acum două săptămâni, după 0-0 cu Liechtenstein, se punea problema ...

LA GALERIILE DE ART

Salonul de vară al artiștilor plastici gălățeni Preponderența figurii umane Așteptat cu ...

Hai, România!

1. "Ne-au luat băieții prin surprindere, știți", îmi aruncă în ...

Info - ecran pentru

Primăria municipiului Galați informează că meciurile naționalei de fotbal a ...