logoImpact EST nr. 893 - 05.12.2021

Noam Chomsky, profesor de lingvistică la Massachusetts Institute of Technology, lingvist, filosof, activist social, autor şi analist politic, este considerat unul dintre cei mai mari gânditori ai timpului. Cărţile sale au fost citite în întreaga lume.
Dar principiile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică au devenit deosebit de renumite. Citiţi-le şi veţi înţelege foarte multe lucruri:

1. Distragerea atenţiei.
Elementul principal al managementului social este de a distrage atenţia oamenilor de la problemele şi deciziile importante luate de cercurile politice şi economice, prin saturarea constantă a spaţiului informaţional cu mesaje de importanţă minoră, dar cu impact emoţional. Distragerea atenţiei este foarte importantă pentru a-i împiedica pe cetăţeni să acumuleze cunoştinţe importante din domeniul filosofiei moderne, ştiinţei, economiei, psihologiei, neurobiologiei şi ciberneticii. În schimb, spaţiul informaţional este suprasaturat cu ştiri despre sport, spectacole, mistică etc.

2. Problemă – reacţie – soluţie.
Se creează o problemă, un fel de „situaţie” menită să provoace o anumită reacţie în rândul populaţiei, astfel încât aceasta să ceară adoptarea măsurilor necesare comode pentru conducere. Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană şi actele de terorism sângeroase pentru ca cetăţenii să solicite adoptarea de legi pentru a consolida măsurile de securitate cu preţul limitării libertăţilor democratice.

3. Pregătirea treptată.
Politicile antipopulare dure se vor aplica treptat, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel cel mai mare rău devine suportabil dacă este administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat. Anume în acest fel, între anii 1980 şi 1990 au fost impuse la nivel global condiţii noi socio-economice (neoliberalismul). Minimizarea funcţiilor statului, privatizarea, incertitudinea, instabilitatea, şomajul în masă, salariile care nu mai oferă o viaţă decentă. Dacă toate acestea s-ar fi întâmplat în acelaşi timp, atunci cu siguranţă ar fi dus la o revoluţie.

4. Amânarea executării.
Un altă metodă de a adopta o decizie nepopulară este s-o prezinţi ca fiind „dureroasă şi necesară” şi să obţii la moment consimţământul cetăţenilor de a o implementa în viitor. Este mult mai uşor să accepţi orice sacrificiu în viitor decât în prezent. În primul rând pentru că acest lucru nu se va întâmpla imediat. În al doilea rând deoarece majoritatea oamenilor au nişte speranţe naive precum că „mâine lucrurile se vor schimba spre bine” şi că vor reuşi să evite acele sacrificii. Această metodă le oferă cetăţenilor mai mult timp să se obişnuiască cu ideea de schimbare şi s-o accepte cu umilinţă, atunci când va fi momentul.

5. lnfantilizarea poporului.
Cele mai multe discursuri de propagandă destinate publicului larg utilizează astfel de argumente, personaje, cuvinte şi intonaţii, ca şi cum s-ar adresa unor persoane cu gândire infantilă. Dacă cineva se adresează unei persoane ca unui copil de 12 ani, atunci destinatarul va avea o gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

6. Accentul pe emoţii.
Acţiunea asupra emoţiilor este o metodă clasică de programare neuro-lingvistică, menită să blocheze capacitatea oamenilor de a analiza raţional şi de a gândi critic.
Pe de altă parte, utilizarea factorului emoţional vă permite să deschideţi uşa subconştientului pentru a introduce gânduri, dorinţe, temeri, constrângeri sau modele stabile de comportament. Ideile despre cât de crud este terorismul, cât de nedreaptă este puterea, câtă lume suferă din cauza foamei şi a umilinţei, lasă în spatele scenei cauzele reale ale acestor nenorociri. Emoţiile sunt duşmanul logicii.

7. Îndobitocirea populaţiei.
O strategie importantă este să se asigure că oamenii nu reuşesc să înţeleagă tehnicile şi metodele folosite pentru a-i controla şi pentru a-i supune. Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a ţine cetălenii in ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul plac.

8. Încurajarea mediocrităţii.
Autorităţile se străduiesc să introducă ideea că este la modă să fii vulgar şi mediocru. Această metodă este inseparabilă de cea anterioară, deoarece mediocrităţile sunt prezente în orice sferă socială: de la religie şi ştiinţă la artă şi politică. Pentru aceasta se vor difuza emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

9. Cultivarea sentimentului de culpă.
O altă sarcină este aceea de a face o persoană să creadă că doar el este vinovat de nenorocirile sale, care apar din cauza lipsei abilităţilor sale mentale. Ca urmare, în loc să se răzvrătească împotriva sistemului economic, o persoană începe să se autodeprecieze, învinuindu-se pentru tot ceea ce-i provoacă stări depresive, care duc la inacţiune.

10. Cunoaşterea excelentă a naturii umane.
În ultimii 50 de ani progresele ştiinţifice au contribuit la formarea unui decalaj tot mai mare între cunoştinţele oamenilor simpli şi informaţiile pe care le deţine şi le utilizează elita politică. Datorită biologiei, neurobiologiei şi psihologiei aplicate, sistemul are la dispoziţie cunoştinţe avansate despre fiziologia şi psihicul uman. Sistemul a reuşit să înveţe despre persoana obişnuită mai mult decât ştie ea însăşi. Acest lucru înseamnă că, în majoritatea cazurilor, sistemul are mai multă putere şi mai mult control asupra oamenilor decât ei.
Aţi observat aceste metode în acţiune?

(R.I.) 10 - mai - 2019

One Response so far.

  1. Anişoara spune:

    Tare acest Noam Chomsky, se pare că toţi care au fost la guvernare în ultimii 30 de ani l-au studiat bine pe acest domn de care personal nu am auzit. Ne-au manipulat în toate felurile şi ne prostesc în continuare, parlamentarii, guvernul etc.Trăim doar cu speranţa că se va schimba ceva în bine, cel puţin dacă ne luăm după promisiunile din preajma alegerilor ce vin. Nu vedeţi ce se întâmplă în aceste zile, promisiuni peste promisiuni de te cruceşti, cred că în lunile ce vor urma va ploua de la Dumnezeu, dar de la guvernanţi va ploua numai cu miere. Mă gândesc ar fi extraordinar să fie alegeri de vreo două trei ori pe an.Vă daţi seama ce bine am duce-o?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF