http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 921 - 27.09.2022

Paronimele constituie o categorie semasiologică (formată în funcţie de forma şi de sensul cuvintelor) foarte derutantă şi cu grad ridicat de risc pentru acei ce cred că musculatura culturistă sau rangul (social, politic, economic) determină corectitudinea exprimării.
Nu-i deloc acelaşi lucru să vorbeşti substituind termeni sensibili, realizând o maioneză a rostirii şi a logicii, fără să stârneşti veselia cât marii comici ai ecranului, când exersează căderea prin alunecare pe o coajă de banană.
O tuşă subtilă de formă trasează hotare pronunţate de sens, dincolo de care se poate vorbi de multe calităţi şi defecte: curant/curent, numerar/numeral, caritate/calitate, lector/lictor, eroare/oroare, prescriere/proscriere, ruletă/rulotă, originar/ original, arahide/arahnide, cauză/clauză, şasiu/saşiu, inerva/ enerva, ciloză/ciroză etc.
Unii specialişti în domeniu sunt de părere că paronimia, ca fenomen lexical, se înrudeşte cu omonimia, deşi în cazul primei grupări, forma produselor nu este identică, ceea ce conduce la individualitate în definiţie şi le face inconfundabile, dacă nu-şi vâră coada patronul ignoranţei şi al comodităţii.
Cum însă dorinţa de etalare preţioasă a vorbirii este mare şi tare, patinajul snobismului se face cu gafe penibile, pe obstacole şi în gropi orale, în variante pitoreşti memorabile sau într-o dulce prostie anonimă – neplăceri ce ar putea fi evitate simplu şi elegant, prin informare şi prin reţinerea faptului că termenii paronimici diferă (foarte) puţin ca formă, dar au sensuri deosebite.
În rest, problema ţine de dialogul cu dicţionarele de tot felul. Bune, deştepte, folositoare!

Teodor Parapiru 16 - septembrie - 2022

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

We will never forget

Am urmărit funeraliile Reginei de la început, până la sfârşit, ...

Gorbaciov

Democraţia îşi are virusările ei. Este, printre altele, dreptul păduchilor ...

Avocatul spune şi c

“- Notificăm în scris furnizorul de energie şi contestăm întinderea ...

Derută în exprimar

Paronimele constituie o categorie semasiologică (formată în funcţie de forma ...