http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Nu credeţi? Uitati-vă, mai întâi, pe chitanţa de la uberfood, panda, glovo etc. Veţi vedea că, alături de un cost al transportului de 30%, mâncarea în sine este cu cel puţin 20% mai scumpă, unii punând pe chitanţă o taxă covid de toată stima. Cei care stau acasă la homeworking şi homeschooling nu ştiu asta, dar în piaţă legumele şi fructele (oricum mult mai rare, date fiind condiţiile) şi-au dublat preţul, iar în mall-urile cvasi-pustii se găsesc lucruri cvasi – noi sau de acum un an, cu preţuri cu un sfert mai mari. La bunurile de folosinţă îndelungată, la maşini noi şi la case – aceeaşi tendinţă. Încercaţi să cumpăraţi o Dacia sau un iPhone cu preţul de acum un an. Nu veţi putea, că preţul a crescut cu minim un sfert.
Bine, nu va dura mult această scumpire, căci lumea începe să îşi epuizeze economiile, iar şomajul este în creştere alarmantă, plus că în noiembrie începe tsunami-ul de falimente de IMM – uri declanşate de stat. Ce ne aşteaptă în 2021 e mult mai grav – o criză a consumului şi o criză de supraproducţie. Malus : din 31 decembrie, consumatorii care au „beneficiat” de îngheţarea pe 9 luni a efectelor contractelor de credit vor putea fi evacuaţi din case, pentru neplata creditelor. Fără job şi supra-îndatoraţi cu dobânda la dobândă, debitorii nu vor mai putea evita evacuarea (exceptând apelul la legea dării în plată, o „febleţe” a actualului guvern).
Deocamdată, e bine să ne bucurăm, alături de Vasilică Cîţu, că euro creşte, că facturile la utilităţi conţin referinţe de consolidare la euro la un curs cu 3-4% mai mare decât cel oficial, că statul plăteşte dobânzi de 5% (la creditele IMM Invest plăteşte chiar 9%, în locul debitorilor) şi că exportul de produse manufacturiere scade cu 20%, în timp ce creşte exportul de materie primă – buşteni, cherestea, cereale…
Parcă m-aş lipsi de o aşa „bună” administrare a economiei… Parcă aş face o chetă pentru dl Cîţu să plece la Amsterdam, în cartierul roşu, pentru vreo cinci luni.
Se zice că e bună iarba pe acolo…

(M.F.) 20 - septembrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...