logoImpact EST nr. 893 - 09.12.2021

este pentru prima oară când am înţeles ce-a vrut să spună J.F. Kenedy cu vorbele sale … „Nu te întreba ce poate face ţara pentru tine, ci ce trebuie tu să faci pentru ţara ta.”

Acum întreb eu românii mei mult iubiţi …
Ce-ai făcut tu, române?
Îţi spun eu: ţi-ai furat căciula singur! Nu te-ai limitat la căciulă, ai furat o bucată de traversă să o vinzi la fier vechi şi acum te plângi că faci cu trenul 10 ore în loc de 3, ai furat componente din sistemul de irigaţii şi apoi te-ai plâns că îţi omoară seceta culturile, ţi-ai tăiat bucata de pădure şi apoi ai ţipat, ca din gură de şarpe, când casa ţi-a luat-o la vale, ţi-ai păcălit la cântar clientul intrat la tine în magazin şi, apoi, ai dat din colţ în colţ că nu mai ai vânzare, ţi-ai vândut pământul ca să-ţi cumperi BMW şi apoi ai jelit că n-ai ce mânca, ţi-ai aruncat gunoaiele în râuri, lacuri, pe stradă, în parc, şi apoi ai fost indignat că este mizerie, ţi-ai deschis firma şi ţi-ai bătut joc de angajaţi, apoi te-ai văitat că ai dat faliment.
Să-ţi mai spun?
Ba, ţi-ai învăţat şi copilul că necinstea şi lipsa de respect te fac „şmecher” şi plin de bani.
Să amintim şi despre corupţie!
Măi române, câţi ai corupt tu când n-aveai răbdare să stai la coadă, la un ghişeu, când vroiai nişte facilităţi care nu ţi se cuveneau, când nu doreai să mai plăteşti taxe ca să te dai mare cu excursii pe la dracul în praznic?
Vrei educaţie?
Păi de unde? Ai uitat când reclamai profesorul că ţi-a tras de urechi odrasla pentru că era obraznică? Când l-ai mutat la o alta şcoală, vezi doamne că aceea e mai „cu moţ”, ajungând sa îţi ruinezi copilul şi şcoala? Când îţi agasai propriul copil cu meditaţii peste meditaţii pentru a demonstra că mutarea lui la altă şcoală este benefică? Doar sufletul lui de copil ştie cât suferă şi, nu, nu îţi va recunoaşte niciodată cât îl doare şi cât este de obosit, de frica să nu te supere. Când ai mulţumit ultima dată unui profesor care, poate cu trudă şi în condiţii precare, ţi-a făcut copilul „om”? Te-ai întrebat cât ai contribuit tu la educaţia copilului tău? Te-ai întrebat dacă tu, în locul acelor profesori, ai fi fost mai bun? Te-ai întrebat, măcar o singura data, cât de bine i-ai făcut copilului tău? Lui sau ţie? Ai uitat când, fără urmă de consideraţie, ţi-ai vorbit de rău părinţi, copii, profesori, vecini…? Ce faci tu pentru ţara şi pământul tău natal?
Eşti mândru?
Când ai luat atitudine că cineva ascultă tare muzică, în autobuz, sau că cineva face scandal într-un loc public? Când ai vorbit ultima oară fără (CPM)bip-uri?
Ce-ai făcut tu, ca cetăţean de rând, române ? Nimic! Ai contribuit cu vârf şi îndesat ori prin tăcere ori prin participare. N-ai vrut să ştii de solidaritate, n-ai vrut să auzi de cinste, ai vrut doar vila şi maşina bengoasă, chiar dacă rahatul de la vila ta polua lacul din vecinătate şi pentru pământul pe care ţi-ai construit-o ai dat şpagă la primar, să-l treacă în intravilan.
Datorită celor ca tine au avut de suferit cei oneşti, cei cu bunul simţ la purtător, cei care au ştiut că bunăstarea nu este o consecinţă a şmecheriei, mitocăniei, arivismului şi lipsei de scrupule. Din cauza ta au ajuns ceilalţi pribegi, mulţumindu-se cu resturile de la masa altora, pentru că tu nu te-ai implicat, pentru că ţie nu ţi-a păsat, pentru tu ai aplaudat nedreptăţile de care te foloseai să-ţi fie bine trăgând după tine şi o gloată de buimaci care spera că totul va fi roz, din secunda doi, dacă te urmează.
Nu mai arăta cu degetul spre alţii! Arată spre tine!
De-aia n-ai o ţară ca afară! Pentru că te doare în bască de lege, de ţară (pe care o înjuri pe unde te duci), pentru că te doare în flecul de la pantof de toţi şi toate, chiar şi de mamă-ta, de copilul tău şi pentru că, oricât ai primi tot ţi se pare prea puţin cât timp vine altul şi-ţi promite mai mult.
Ai cerut, dar n-ai dat nimic în schimb! Nici măcar un „bună ziua” îngrijitoarei care spăla scara blocului sau măcar… un pet în lada de gunoi!…

Text preluat 9 - septembrie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF