http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 11.08.2022

S-a vorbit mult şi aiurea în seara alegerilor. Mulţi învingători, rezultate ”istorice” de tot felul, un electorat ba captiv, ba inept, ba prea comod, ba incontinent.
Şi niciun politician cu verticalitate, care să iasă în faţă şi să-şi asume eşecul. Tipic pentru establishmentul mai vechi sau mai nou al României post-decembriste.
Ce avem acum, în urma catastrofei din noua – a câta oare – Duminică a orbului?
Avem un preşedinte fixat pe un prim-ministru care a pierdut alegerile. Cine plăteşte pentru eşecul electoral al PNL? Liderii autosuficienţi ai liberalismului conservator (sic!) original de pe Dâmboviţa? Sau poate liota de traseişti primiţi cu braţele deschise, indiferent de originile lor politice? Mi-e teamă că întrebările astea vor rămâne fără răspuns.
Avem o ”opoziţie” social-democrată, care a dictat şi până acum jocurile în parlament şi care a câştigat alegerile în pofida tuturor sondajelor oficiale şi de sertar. PSD va rămâne în opoziţie, dar va creşte ”pas cu pas”, pe măsura continuării bâlbelor guvernamentale. Partidul s-a cosmetizat după episodul Dragnea şi va încerca să atace din răsputeri. Riposta verbală – şi doar atât – nu-l va putea opri.
Avem o alianţă USR-PLUS care a visat să ocupe locul întâi sau măcar poziţia a doua, dar care a eşuat pe un loc trei, cu mult mai puţine voturi decât a sperat. Cum vor reuşi ei să dicteze politica unei coaliţii, din care vor face parte ca ”juniori”, dacă nu au reuşit nici măcar să-şi mobilizeze propriul electorat? Şi aici se pune aceeaşi întrebare: cine plăteşte pentru eşec?
Avem un UDMR care schimbă tabăra politică de la dreapta la stânga şi retur, fără să clipească. Interesul minorităţii, chipurile. Electoratul constant apreciază acest ”realpolitik” practicat în curbura Carpaţilor. Iar partidul va intra într-o coaliţie de centru-dreapta şi va rămâne la guvernare, cum a făcut-o de-atâtea ori în ultimii 31 de ani. Orban poate dormi liniştit. Viktor Orban, nota bene.
Ar mai fi AURul pur, rezultatul spectaculos al alchimiei naţionalist-populist-patriotarde, un model care prinde, iată, din nou în România. Exacerbarea manipulărilor xenofobe din spaţiul public românesc şi-a găsit, după moartea politică a PRM, o nouă ”bulă” care se extinde ca o tumoră, acasă şi în diaspora. Antimaghiarismul făţiş al membrilor aurii va smulge ropote de aplauze din partea acelor români care n-au înţeles nimic din ideea europeană.
Şi atunci? Mucles, cum spuneam. Şi la treabă! România nu are nevoie nici de tătuc, nici de ”salvatori”. Are nevoie de curajul milioanelor de cetăţeni democraţi, pro-europeni, care s-au retras obosiţi şi scârbiţi de-atâta fanfaronadă adunată în spatele zidului prea gros ridicat de establishmentul postdecembrist. Mesajul extremist tot mai pronunţat – nu doar cel al nou intratului AUR – trebuie contrat din rădăcini. Începând de acum. Nu mai e timp nici de lamentări, nici de explicaţii fanteziste. Altfel, va fi prea târziu.

Robert C. Schwartz, Deutsche Welle 11 - decembrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...