logoImpact EST nr. 889 - 19.10.2021

Uniunea ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) a obţinut recunoaşterea ca fiind uniune de creaţie, membrii acesteia beneficiind de avantajul conferit prin statutul de ziarist profesionist. De asemenea, UZPR este o uniune de UTILITATE PUBLICĂ recunoscută prin Justiţie.
Cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la înfiinţarea UZPR şi de jurnalism profesionist în Românoa, vineri, 17 ianuarie, a avut loc o întâlnire de lucru a conducerii uniunii cu cei 44 de ziarişti profesionişti din Galaţi, care au devenit membri UZPR. Delegaţia a fost condusă de către Doru-Dinu Glăvan, preşedintele UZPR, căruia i s-au adăugat Mihai Milca, vicepreşedintele şi sociolog, Miron Manega, Răzvan Onesa şi Chiriţă Carp, membru în juriul de onoare. Întrevederea a avut loc la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, în Sala „Eminescu”, omul complet al culturii române (cum l-a definit filosoful Constantin Noica), precum şi un gazetar de temut în toate cancelariile europene, nu doar în ţară, de fapt el fiind un model (primul) de ziarist cu adevărat profesionist.

După ce fiecare dintre cei 44 de gazetari profesionişti prezenţi la eveniment s-a prezentat pe scurt, preşedintele Glăvan a ţinut să facă o scurtă trecere în revistă a chinurilor facerii UZPR. După un şir de procese, situaţia tensionată a revenit la normalitate. La momentul preluaării mandatului, în 2012, UZPR avea doar 429 de membri, apoi am ajuns la 613, iar acum UZPR are 3500 de membri, din care 2700 sunt plătitori de cotizaţie. Desigur avem şi membri asociaţi (cu 10 ani vechime în breaslă), dar şi membri cu statutul de fidelitate, care au până la şapte ani vechimeîn ziaristică.
Acum ne concentrăam eforturile, a continuat preşedintele Doru-Dinu Glăvan, pentru a determina parlamentarii să promoveze o iniţiativă legislativă, pentru subvenţionarea presei din bani publici, căci UZPR, instituţiile media şi ziariştii chiar sunt de UTILITATE PUBLICĂ prin rolul pe care îl au în societate. Iar mecanismele sunt la mâna legislativului, mai ales că parlamentarii se pot inspira după modelul altor ţări, unde presa este susţinută din bani publici.
Iar dacă legitimaţia de ziarist profesionist emisă de UZPR este recunoscută pe toate continentele de către autorităţile care sprijină ziariştii în demersurile exercitării profesiei (căci ziaristul nu mai e ziarist decât când doarme), este cazul ca şi ţara şi poporul ei, pe care jurnalistul le slujeşte cu credinţă, să fie respectat şi susţinut prin lege, UTILITATE PUBLICĂ nefiind doar o noţiune abstractă, ci chiar conferă un statut necesar Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, uniune de creaţie care a împlinit, iată, o sută de ani !

Gelu CIORICI 24 - ianuarie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg