logoImpact EST nr. 850 - 27.11.2020
logo

logo

aldeALDE propune un model economic bazat de investiţii care să asigure sustenabilitatea tuturor măsurilor pe care le propun partidele politice.

E vorba de un procent pe care vrem să-l angajăm si la care sperăm să adere toate partidele astfel încât, in funcţie de opţiunile doctrinare, să putem spune de unde avem să suţinem toate aceste măsuri.

Dacă facem o comparaţie între sănătatea creşterii economice pe care a avut-o România in anii 2015 si 2016 ,o să constatăm următoarele lucruri.

În 2015 intr-adevăr aveam o balanţă deficitară, exportul net reprezintă minus 1,5%, in timp ce structura aceasta s-a deformat in 2016, atunci când partea de consum a fost susţinută mai ales din importuri, care au crescut în 2016 cu 40%.

Cu alte cuvinte, am putea spune ca România a finanţat în anul 2016 economiile altor ţări, pentru ca am avut o creştere economică bazată pe consum, iar alte ţări au avut o creştere economică prin vânzarea acestor produse către ţara noastră.

România are indicatori economici foarte buni, creştere economică foarte bună, dar riscantă, deoarece se bazează pe consum.

Ce conţine acest pact pe care îl propunem: un procent de 6% din PIB in fiecare an, pe o perioadă de 4 ani, care se traduce în cifre absolute la 48 mld. euro.

Cum am ajuns la aceasta cifră? Institutul National de Prognoză spune ca PIB-ul României pe următorii 4 ani va fi de 800 mld. euro. Deci, 6% reprezintă 48 mld.

ALDE a identificat 5 domenii prioritare în care trebuie făcute anumite investiţii minime.

Prima zona este cea de educaţie, acolo unde in perioada următoare de 4 ani este nevoie de minim un miliard de euro. În zona de infrastructură, acolo unde vorbim de lipsa autostrăzilor, trebuie investiţi minim 5,5 miliarde. În sănătate, minim 1 mld. În zona de agricultură, mare parte de investiţii vin din fonduri europene, dar ca să nu-şi piardă dezvoltarea, e nevoie sa avem acest miliard care merge în zona de irigaţii.

6,7 mld. în zona de energie si minim 3,2 mld euro fonduri europene atrase de tara noastră completează schema dezvoltării.

Angajamentul pe care îl facem astăzi este acela că, dacă un Guvern din care fac parte partidele politice care s-au angajat la pact, dacă nu realizează 6% din PIB  în fiecare an, la sfârşitul anului să îşi prezinte demisia.

Realizat la comanda Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor  ALDE Galaţi, prestator Echidistant Press SRL, CUI mandatar: 11160008

30 - noiembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Lungul drum al Româ

Mulţi români uită că aderarea în 2007 la Uniunea Europeană ...

Ambasadorul SUA la B

Un colaborator din SUA al Impact-est, gălăţean get-beget la origine, ...

Situaţia sectorului

Ministrul Adrian Oroş a participat la şedinţa de lucru organizată ...