logoImpact EST nr. 850 - 03.12.2020
logo

logo

Dacian Cioloş a scos un proiect de Românie  ce este menit să ridice guvernarea lui la dimensiuni istorice. Se împlinesc peste doi ani 100 de ani de la momentul Marii Uniri. Decalogul lui Cioloş, cele zece principii ale unei guvernari pentru cetăţeni este însă un document de Gâgă, construit după modelul unui banc absurd din Epoca Ceauşescu: pentru că într-un salon-bar, un cowboy nu-l identifica pe cel arătat de prietenul lui(toţi aveau pălărie, eşarfă, pistol, pinteni, etc), cowboy-ul exasperat îi împuşcă pe toţi, în afară de unul. „Îl vezi pe ăsta? Este duşmanul meu de moarte!” Exact aşa pare să fie decalogul lui Cioloş: duşmanul de moarte a originalităţii, inovaţiei, imaginaţiei şi creativităţii. Evident, toate partidele, toţi politicienii, orice veleitar politic spune ce spune şi Cioloş. E bine că mai spune încă odată, dar foloseşte cuiva? Poate doar pentru interesul intrării lui Cioloş în Campania electorală. „#Platforma Romania 100,  conţine”10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni”, e o platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine”, dar pe principii de plagiat şi déjà vu.
„În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice şi cicluri electorale.De aceea, vă propun Platforma #Romania100 – România la 100 de ani – 10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine.”

 

Iată principiile viziunii Platforma România 100

#1 Susţin o Românie fără corupţie; #2 Susţin o Românie cu o clasă politică responsabilă; #3 Susţin o Românie guvernată cu bun simţ(România bunului simţ, patent Antonescu!); #4 Susţin o Românie în care fiecare munceşte şi este plătit cinstit(legenda creării locurilor de muncă într-o ţară sub psihoza emigraţiei?); #5 Susţin o Românie fără sărăcie(cu salarii şi pensii nesimţite pe bază de lege la clienţii statului de forţă, duşman al cetăţeanului?); #6 Susţin o Românie cu o economie competitivă(cu favorizarea corporaţiilor străine şi jaful resurselor în guvernare „tehnocrată”?); #7 Susţin o Românie cu adevărat educată(nu toată suflarea politică vrea asta, se duce naibii filozofia „Ioane, ţara te vrea prost şi dependent de partid); #8 Susţin o Românie sănătoasă; #9 Susţin o Românie care contează în Uniunea Europeană şi în NATO(contează, e furnizor de materie primă pentru Europa şi cumpărator de avioane americane); #10 Susţin o Românie a tuturor românilor(mda, dar trebuie eliminate mai întâi ruşinea de a fi roman în Europa şi vizele pentru America). Urmează tot felul de termeni şi concepte, care sună bine, dar par un fel de SF într-o Românie adusă la maximul derizoriului şi neseriozităţii, în care tonul îl dă chiar guvernanţii, partidele, parlamentul şi prim-miniştri ca Dacian Cioloş. Fără voie, ne amintim de alte decaloage, care pot face  deliciul unor analişti ai moravului public.
Dacă e să fim critici faţă de pavajele cu intenţii bune să vedem şi prăpăpstiile dintre dorinţe şi realizarea lor. Iată doar două cazuri de decaloage de context.

 

Decalogul Academiei Infractorilor Români: Ce porunci trebuiau să respecte.

În Academie trebuie seriozitate, disciplină, onoare, curaj, renunţarea la vicii (Membru complet )! 2. Puterea trebuie folosită doar împotriva duşmanilor. Puterea necontrolată distruge! 3. Suntem la academie nu la discotecă!4. Ordinele se execută nu se discută! 5. După primirea unui ordin se răspune cu ,,am înţeles’’ şi se trece la executarea lui. Salutul este un semn de respect, de politeţe şi onoare. (M) este obligat să salute în orice împrejurare (exceptând atunci când e în misiune)! 6. Când cineva intră într-o încăpere toată lumea se ridică în picioare, şi salută! 7. Niciun membru nu avea voie să se ţină mâinile în buzunar, să se aşeze sau să fumeze în prezenţa sau fără permisiunea comandantului suprem! 8. Nu ai voie să atingi niciun bun care nu-ţi aparţine (telefon, laptop, tv. bani)! 9.Atenţie la tot ce se întâmplă în jurul tău, memorează totul! 10. Gustă toate plăcerile vieţii cu limită. Tot ce e mult dăunează sănătăţii tale!

 

Decalogul Chomsky – MANIPULARE şi CONTROL în ZECE idei

Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate; 2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii; 3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău(cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat);4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trăi mai rău este tot pentru binele său(omul se obişnuieşte cu ideea îi înghite tot, dacă e prevenit îi amânat); 5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu îi permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte(îndrepti mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale); 6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor(încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulate); 7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să îi ocupe timpul şi să îl demotiveze în atingerea unor idealuri superioare(vezi sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional); 8. Poporul nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă(încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos); 9. Poporului trebuie să îi fie indus spiritul turmei(persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turma şi sunt uşor de controlat); 10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare. Uraaa, ce bună e alternativa gândirii cioloşiene!

 

SV 21 - octombrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Cristian Dima (PRO R

    În momentele de cumpănă pe care le trăim, guvernarea actuală ...

Lungul drum al Româ

Mulţi români uită că aderarea în 2007 la Uniunea Europeană ...

Ambasadorul SUA la B

Un colaborator din SUA al Impact-est, gălăţean get-beget la origine, ...