logoImpact EST nr. 853 - 22.01.2021

turul-doirusi-contra-romani-656Au fost alegeri prezidenţiale în Basarabia, poporul aiurit de atâtea experimente geopolitice rămâne buimăcit şi resemnat şi mai ales plecat şi ocupat cu treburile supravieţuirii.  Aşa se explică de ce se intră în turul doi cu alegerea de preşedinte prin vot universal în Republica Moldova. Jucăm la ruleta istoriei şansa risipită în 1991 de bătrânul bolşevic Iliescu, care s-a grăbit să declare „independenţa” de România a unei porţiuni din trupul României. Revenim la datele esenţiale ale duplicităţii basarabene-cu picioarele în vest, dar cu inima în estul sovietic. Ce vor cetăţenii din Basarabia? România sau Rusia? Estul sau Vestul? Maia Sandu sau Igor Dodon? ProEuropa sau paşol la Uniunea Vamală rusească? Procentele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova spun multe: prezenţa la vot de 49,03% este suficientă pentru a considera alegerile prezidenţiale valabile, dar numele noului presedinte al Republicii Moldova va fi cunoscut abia peste două săptămâni, cand socialistul pro-rus Igor Dodon si Maia Sandu, candidatul comun sustinut de 3 partide pro-europene, se vor confrunta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, programat duminică, 13 noiembrie. Potrivit rezultatelor oficiale parţiale anunţate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău după prelucrarea a 99,5% dintre procesele verbale din secţiile de votare, Igor Dodon a obţinut 48,5% din voturi, iar Maia Sandu 38,2%, scrie Reuters. Este pentru prima oară dupa 15 ani când modovenii îşi aleg preşedintele prin vot direct. Rolul preşedintelui este important în Republica Moldova, acesta avand dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul. Concluzia după primul tur este optimist pentru cei care optează pentru o Basarabie europeană. Centrarea republicii Moldova pe axa atlantismului este posibilă şi dezirabilă, cel puţin pentru o majoritate relative divizată în opţiuni de etapă. Linia generală este însă dominant proeuropeană, current susţinut şi de SUA, asistate de România şi Germania. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă a spus că Republica Moldova reprezintă o „prioritate strategică perenă” pentru România şi că singura cale pe care trebuie să o urmeze este „calea europeană, calea care aduce după sine nu numai stabilitatea atât de necesară, dar şi prosperitatea dezirabilă pentru toţi cetăţenii”.

Daniel Ioniţă a afirmat că primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică au reprezentat „un test al maturităţii democratice de care trebuie să dea dovadă Republica Moldova”.

Alternativele din societatea basarabeană se văd şi în modul în care au votat basarabenii prezenţi la studii sau cei stabiliţi în Galaţi. La usecţia de vot de la Universitatea „Dunărea de Jos”au votat 459 de alegători, dintr-un total de aproximativ 700 de votanţi. Voturile au fost repartizate astfel: 384 de voturi petru Maia Sandu(PAS), 19 pentru Igor Dodon(PS), 24 pentru Mihai Ghimpu(PL), 13 pentru Valeriu Ghileţchi(independent), 10 pentru Iurie Leancă(PPE), 5 pentru Dumitru Ciubaşenco(PN), 3 la Maia Laguţa(independent), 1 la Silvia Radu(independent) şi nici un vot pentru Marian Lupu(PD) şi Ana Guţu(Partidul Dreapta).

4 - noiembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...