logoImpact EST nr. 853 - 17.01.2021

dimabugetulSuntem în faţa unor alegeri ale disperării-avem dezvoltarea cea mai mare din Europa, dar nu avem bani să dăm salarii şi în România, ca afară. Vrem o ţară ca afară, dar nu şi când e să împărţim o bunăstare în mod liberal-fiecăruia să-i revină ceea ce produce prin el însuşi, prin propria valoare şi competenţă. Suntem în plină campanie electorală, se fac excese verbale, se încrucişează declaraţii, sunt emoţii transpartinice, dar o preocupare/îngrijorare rămâne mai presus de toate: avem cu ce face faţă ieşirii din sărăcie, avem un PIB sănătos, ne permitem să tăiem taxe şi impozite aberante şi redundante, avem cea mai sprintenă creştere economică, de ce să nu împlinim sensul „tehnocrat” al unei bune guvernări, dând satisfacţie cetăţenilor respectabili- majorarea veniturilor si ridicarea standardului de viaţă al populaţiei, într-un mod durabil si sustenabil? De ce să fie contestată, evident demagogic şi aberant,  iniţiativa creşterilor salariale, votate de Parlament? Nu cumva suntem iarăşi intoxicaţi cu false subiecte şi dezbateri sterile, „uitând” problemele  de fundament ale unei Românii la răscruce- dosarele de corupţie endemică, lipsa locurilor de muncă, masiva migraţie, prăbuşirea sistemului de sănătate şi –alarmant-inexistenţa unui proiect de buget pentru orice ţară care e la sfârşit de mandat „tehnocrat”, dar la început de nou an fiscal? „Socotelile băbeşti” sunt de multe ori rezolvări sănătoase,  oferă cheia  ce poate deschide încuietoarea naţională a momentului- avem creştere economică, de aproape 6% din PIB pentru anul 2016, o parte din aceasta  trebuie să se regăsească în buzunarele cetăţenilor! Este imperativ, dar este iritantă opoziţia Guvernării Cioloş faţă de o astfel de măsură,  cu atât mai mult cu cât trebuie privită în perspectiva Europei Sociale.

Suntem la ora analizelor de eficienţă a deciziilor publice, ne concentrăm pe proiectele viitorului economic, dar vedem cu surprindere că guvernul nu dă naţiunii schiţa bugetului anului următor si o proiecţie a acestuia pe următorii trei ani, nu supune aceste documente dezbaterii publice.  Indiscutabil, nu putem face judecăţi de valoare privind  viziunea de dezvoltare  şi coerenţa acesteia, fără să avem clar precizate  limitele implacabile  impuse de un buget echilibrat, cu un deficit acceptat. Nimic mai important pe agenda publică, de un interes general mai mare- mai ales în an electoral- decât bugetul ţării! Iată de ce Guvernanţii erau obligaţi prin atribuţiile de bază ale exerciţiului în funcţia publică  să prezinte schiţe preliminare ale bugetului încă din iulie-august, să le prezinte la negocierile cu principalii ordonatori de credite bugetare, să dialogheze cu partenerii sociali, să trimită proiectul la Parlament, să organizeze  dezbateri publice şi să fie în dialog permanent cu patronatele şi sindicatele, cu administraţiile locale.

Nimic din toate aceste rigori la Guvernul Cioloş!  Este pentru prima oară în perioada postdecembristă când nu sunt parcurse procedurile de bun simţ ale fundamentării unui parteneriat social de substanţă. Coordonatele  anvelopei bugetare ar fi trebuit să fie în centrul dezbaterilor din campania electorală. Prim-Ministrul Dacian Cioloş  şi o bună parte a miniştrilor săi „tehnocraţi” s-au pierdut în deliciile politicii,  au uitat cu totul de proiectul bugetului de stat, actul fundamental al unui Guvern responsabil.  Pare limpede pentru orice om cu judecată sănătoasă că numai printr-o nouă lege a salarizării unitare pentru sectorul bugetar, susţinută de forţele parlamentare rezultate din alegeri si un guvern legitim va fi asigurată transparenţa necesară şi liniştea socială, în faţa  dilematicei şi delicatei legi a salarizării unitare.

Vine freamătul alegerilor, bugetul va fi ajustat de noul Parlament, dar Guvernul trebuie să lucreze acum. Altfel, ceea ce trebuie să fie definitivat  înainte de Crăciun  nu va fi finisat nici de Paşti.

Realizat la comanda Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor  ALDE Galaţi,
prestator Echidistant Press SRL, CUI mandatar: 11160008

25 - noiembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...