logoImpact EST nr. 855 - 26.01.2021

A fost a patra întâlnire din cadrul dezbaterilor-seminar “Dunarea–Polis”. S-a sustinut in Sala Senatului din cadrul Universitatii “Dunarea de Jos”, Galati, în data de 16 iunie 2016. Au participat la dezbateri: oameni de afaceri, profesori universitari, reprezentanţi ai societatii civile, avocaţi, jurnalişti, atât din Braila cât si din Galaţi. Subiectele seminarului au fost: dezbateri pe tema Proiectului”Dunarea –Polis”; propuneri de activităţi ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitară Brăila-Galaţi ”Dunarea Polis”; discuţii pe marginea statutului Asociaţiei. Deşi a fost găzduită de Universitatea Dunărea de Jos, participarea la dezbateri a fost pentru gălăţeni aproape jenantă. Doar câţiva specialişti care urmăresc şi susţin proiectul de coalizare a societăţii civile pe acest proiect de fuziune Galaţi-Brăila, vreo trei jurnalişti şi trei reprezentanţi Ugal- rectorul Iulian Bârsan, preşedintele Senatului, Lucian Geoorgescu şi decanul de la Drept, Florin Tudor. Şi gata, nici un student, nici un specialist din cercetare, nici un grup de colaboratori din privat.

Aceasta explică de ce Galaţiul pierde pe toată linia puncte

în competiţia cu industrializarea şi metropolizarea. Remarcăm şi obsesia cu care agenţii de presiune ai PSD sunt trimişi la fiecare seminar, pentru a diversiona pe aceeaşi temă-faceţi voi societate civilă asocieri, dar nu puteţi fără noi, cei de la PSD, care suntem omniprezenţi şi blocăm orice initiativă de zonă metropolitană. Data trecută a fost trimis în misiune Costică Voicu, directorul Parcului Industrial cu zero investitori, acum a sosit la interes Ion Ionescu, maestrul facerilor şi făcăturilor pesediste, via Ecosal. Ce a zis? Cică Asociaţia, neînfiinţată, trebuie să contacteze cele două primarii(pesediste), plus CJ si CL(pesediste), atât din Braila cât si din Galaţi. De asemenea, consideră ca e necesara participarea in cadrul Asociaţiei a reprezentantului localităţii Vădeni. De fapt, Asocierea s-a născut pesedistă, pe când a vrut să facă asociaţia ce avea drept scop colectarea de gunoaie: ”Am dorit să plecam la drum impreună, Brăila si Galaţi. Pentru inregistrarea acestei asociaţii, care isi dorea sa realizeze un combinat de prelucrare a gunoaielor din ambele orase, era necesară implicarea administraţiilor locale. La Brăila s-a blocat realizarea asociaţiei, prin refuzul prefectului de la acea vreme, motivând că brailenii au la Muchea o groapă de gunoi.” Mda, ca să se porneasca” cu dreptul”, Dunărea polis, să fie mai întâi mir de la Primăriile PSD, nu?

Trecând la chestiune, trebuie remarcată tenacitatea preşedintelui UGIR Brăila-Iulian Zamfir

Extragem esenţele din expunerea lui, care e de fapt baza pentru viitoarea construcţie urbană bipolară. „Subliniez faptul că în legea 351/2001, oraşele Brăila-Galaţi sunt definite ca fiind singurul sistem urban al ţării alcatuit din două localitati de Rangul I, ceea ce reprezintă pentru noi un punct forte în derularea proiectului si reuşita lui. Iată ce afirmă dl. conf. Acad., Radu Sageată, intr o lucrare a domniei sale din 2007 : “Situarea apropiata a celor doua mari reşedinţe de judeţ de pe cursul inferior al Dunării, Galaţi – Brăila va putea conduce la o primă CONURBATIE BIPOLARA din România, care cu circa 500.000 – 600.000 locuitori preconizati , va constitui o a doua mare aglomeraţie urbană a ţării, capabilă să se situeze pe o poziţie echilibrată între Capitală si celelalte metropole cu funcţii macroregionale”.

Să avem in vedere si declaratia ministrului Vasile Dincu: “Urmatoarele programe POR vor pune accent pe asociere, pe interconexiune si programe care sa servească unor zone din ce in ce mai largi. Prin aceste modalităţi vom premia pe aceia care-si asociaza zona metropolitană în jurul lor, se asociază mai multe oraşe in zonă[…]” Nu sunteţi in asentimentul meu ca Proiectul “Dunarea Polis”să fie unul”premiat”pe plan national, fiind ancorat in SUERD(StrategiaUE pentru Regiunea Dunarii) si devenind o treaptă către un oraş al viitorului?

Daca ţările dezvoltate au o politică de reformă administrative, bazată pe principiul CONCENTRĂRII RESURSELOR si experienta europeana in materie de fuziuni ale localităţilor a avut si are succes (a se vedea Luxemburg cu 6 fuziuni, Spania, Elvetia) etc, cu siguranţă si in România aceasta politica va aduce mari beneficii tarii. Va veti intreba: “În România a avut ca sorti de izbandă un astfel de proiect”? Raspunsul este afirmativ. Exemplul este „Asociaţia Zona metropolitană Oradea”, care este inregistrată din 2005.

Obiectivul general al Proiectului “Dunarea Polis” este punerea in aplicare a prevederii legale privind Sistemul Urban Brăila – Galaţi, iar unul din obiectivele secundare este acela ca specialiştii sa producă si să furnizeze grupului asociat soluţii tehnice, proiecte. Consider ca celelalte seminarii trebuie să fie tehnice, în care specialistii să işi prezinte ideile referitoare la reuşita Proiectului “Dunărea Polis”.

S.V. 30 - iunie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Corp nou de clădire

Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat contractul de ...

Primarul Ionuț Puch

Elevii gălățeni vor primi burse duble și chiar aproape triple, ...

Pași de urmat la pl

Pași de urmat la plata taxelor și impozitelor prin www.ghiseul.ro Având ...

Opt blocuri vor fi m

Primăria municipiului Galați informează că opt blocuri de locuințe vor ...