logoImpact EST nr. 889 - 20.10.2021

SMURD (Servicul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare) este o cooperațiune între MAI (Ministerul Afacerilor Interne) și ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență), ce realizează mișcări umanitare, şi ia ființă în septembrie 2007 și la Galați, cu o primă capacitate de intervenție de o mașină cu un medic pentru urgențe, precum și o ambulanță cu o echipă de personal autorizat și paramedici. La scurt timp, în octombrie 2008, ambulanța este deja dotată cu secție de reanimare și terapie intensivă mobilă. Până în prezent, timpul de răspuns al echipajului SMURD a degrevat serviciile oferite de stat, în situații de cod roșu. SMURD este coordonat de DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență) și efectuează, în medie, 3000 de intervenții pe an.

 

SMURD-ul zboară și la Galați!

 

În data de 20 iunie 2014, SMURD inaugurează un lucru de care puține județe din România dispun, și anume un elicopter EC135, cu numărul de înmatriculare 346, ce are capacitatea de a transporta 2 piloți, un medic și un asistent , în afară de pacient. Finanțarea pentru acest bine făcut cetățenilor Galațiului, a sud-estului României și chiar și a Republicii Moldova a fost făcută de către Ministerul Sănătății și MAI. Elicopterul este cel mai scump și cel mai bine dotat din România la ora actuală, dispunând de un troliu (sistem de salvare la înălțime), un sistem SX (far de 10-11.000 lucși), sistem de evacuare de 20 secunde în caz de prăbușire în mediu acvatic, aparat medical de ultimă generație, secție de terapie intensivă etc., ne informează asistentul coordonator pe elicopter, domnul Horațiu Caracaș.

În aceste doar câteva zile, elicopterul SMURD-ului a reuşit deja să salveze patru bolnavi, dintre care doi copii, unul cu arsură chimică la ochi, iar celălalt, un bebeluș de 18 luni cu o malformație a unui vas de sânge cranian.

Ceea ce este cel mai important, subliniază domnul Caracaș, este că acest serviciu este complet GRATUIT.

 

SMURD vine în ajutor, dar oamenii nu se dau la o parte

 

Nici nu mă așteptam, domnilor, să nu fie ceva de reproșat la adresa unor cetățeni ai Galațiului, când vine vorba, de această dată, de SMURD. Pe lângă faptul că inconștiența și imaturitatea predomină, dat fiind faptul că, în medie, 70% dintre apelurile la 112 sunt false, ceea ce pierde din timpul de intervenție în cazurile reale și condamnă oameni nevinovați, în disperată nevoie de ajutor.

Ceea ce, ne informează, din nou, domnul Caracaș, deranjează constant este, de asemeni, talciocul de lângă baza ambulanței din Mirco 39, care sâmbăta și duminica este atât de plin, încât ambulanța este întârziată de cele mai multe ori de ordinul minutelor. Minute, domnilor. Ce înseamnă minutele pierdute într-un caz urgent? De cele mai multe ori, moarte. Dar cei care vând mașini și toate lucururile existente de care nu au nevoie, în talcioc, sunt prea ocupați ca să facă loc sau să își mute bunurile puse la vânzare pentru ambulanța care ar vrea și ea, biata, să se plimbe până la un bolnav care a făcut și el, săracul, stop cardiac de ceva vreme deja. Lăsați, ar spune vânzătorii aceia inconștienți, că nu moare, e timp. Nu, domnilor, nu este normal și nimeni nu ia măsuri, deși viaţa, s-ar spune, trebuie pusă pe primul loc, și, deci, implicit, SMURD-ul.

Vitamina A&C 4 - iulie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg