logoImpact EST nr. 880 - 31.07.2021

IMG_2819Siderurgiştii din Sindicatul „Solidaritatea” sunt nemulţumiţi de creşterile salariale convenite de administraţie cu Sindicatul „Siderurgistul” în CCM 2016-2017. Deşi este prea târziu, semnat fiind deja contractual, nişte lideri au ieşit la proteste. Au lipsit Tiber şi Blându, dar au fost pe baricadele de la Poarta Combinatului Marian Melinte şi Eugen Zaldea. În numele salariaţilor de la Furnale, Oţelării, Laminoare şi din alte locuri de mună, Sindicatul Naţional Solidaritatea a hotărât în şedinţa extraordinară a Consiliului de Conducere, organizarea unui miting de protest al celor nemulţumiţi de condiţiile de muncă din ce în ce mai grele,  salarizarea mult redusă faţă de volumul de muncă şi rezultatele obţinute de către companie, precum şi de nevoile materiale ale familiilor salariaţilor şi semnarea unui CCM în condiţii proaste pentru salariaţi şi pentru doi ani (2016-2017)”, se spune în comunicatul Sindicatului „Solidaritatea”.

Scopul protestului a fost atins

de a semnala celor două părţi ale CCM, administraţiei combinatului, dar şi reprezentanţilor Sindicatului „Siderurgistul”, „nemulţumurile faţă de politica neadreaptă a acestora, în relaţia cu forţa de muncă, care a obţinut rezultate foarte bune, atât în ceea ce priveşte volumul de muncă realizat constant în ultimii doi ani consecutivi şi mai ales faţă de salarizarea foarte mică în raport de acestea”. În comunicat se mai precizează că până la 1 ianuarie 2016, salariul minim brut în cadrul ArcelorMittal Galaţi a fost de 1.050 de lei pe lună. Odată cu intrarea în vigoare a noului contract colectiv de muncă, muncitorii şi maiştrii ar urma să aibă un salariu minim brut situat între 1.100 de lei şi 1.613 lei pe lună, iar personalul TESA între 1.100 de lei şi 1.920 de lei pe lună, în funcţie de clasele de salarizare.

De la conducere vin veşti de mare optimism

Zice Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al companiei:„Pentru 2016, documentul prevede o creştere salarială de 50 de lei brut pentru muncitori, şefi de formaţie şi TESA cu studii medii şi includerea – începând din luna mai – nivelului maxim al sporului de vechime (25 la sută), în salariul de bază. În 2017, 15 la sută dintre angajaţi vor fi promovaţi, iar un bonus de 240 de lei brut va fi acordat în luna iunie. Un al doilea bonus, în valoare de 200 de lei va fi acordat în cazul în care rezultatele companiei se vor ameliora. Aceste majorări însumează o creştere totală a câştigului salarial mediu, pentru următorii doi ani, de 5.066 de lei brut pe salariat (211 lei brut / angajat, lunar) pentru categoriile de salariaţi menţionate”. Uraaa! Mai mult decât atât, va fi introdus un bonus special pentru şefii de formaţie. Pentru celelalte categorii de angajaţi, sistemul de bonusuri şi promovări care au în vedere performanţa va continua. „Practic, compania îşi asumă şi garantează veniturile angajaţilor prin anticiparea a doi ani într-unul singur (începând cu ianuarie 2016) în condiţiile actuale ale unei inflaţii negative, ale unui mediu de afaceri nesigur şi după şase ani consecutivi în care s-au înregistrat pierderi”. La poarta combinatului, înjurături şi nemulţumiri însă.

Cei cam 50 de sindicalişti din nucleul dur al Solidarităţii nu se dau vânduţi

Vor să facă petiţii şi să ceară apaticilor din Siderurgistul să se retragă din sindicat, să se declare nereprezentativitatea şi să se reclame penal falsificarea negocierilor.
Iată şi un înţelept întârziat pe forum: „Nu stiu si nu cred că am auzit de o aşa situaţie anormală ,de când lumea şi pămantul. Un necalificat angajat de 2 luni de zile să fie retribuit cu un salariu de ultimă categorie de specialist în lucrări complexe, iar un salariat angajat de 20-30 de ani să fie retribuit cu salariu de necalificat şi chiar sub salariul minim care se acordă de la 1 Mai 2015. O aşa aberaţie nu putea fi aplicată decât de un singur om, Bezman, 10 clase, om care nu i-a plăcut munca niciodată,etc. Oricum el va iesi la pensie, are asigurat grupa 1, e.t.c. Asa că, in 2018 va fi un alt Scanteie, Iftemie sau va veni tot bezman pensionarul să ne negocieze salariile la siderugişti. Noi trebuie să mai aşteptăm încă 2 ani pentru a primi ceva in plus decât cei 50 lei oferiţi şi negociaţi in câteva etape scurte de discuţii. Aceasta şleaftă de pupincuristi ,,români” au procedat la fel şi în anul 2002, cand pe o perioadă de 4 ani am ramas cu buzele umflate fără să mai putem face ceva. Eu unul cred că se mai poate ceva…sindicatul lui peşte prajit bezman nu a avut reprezentivitate, dar cu acordul administraţiei ne-au mătraşit pe încă 2 ani, cum au făcut dintodeauna de la privatizare si până in prezent. Strângeţi semnături ,organizaţi-vă si vedem ce mai putem face.Nu-i totul pierdut. Fiţi deştepţi si fără frică!”

Silviu VASILACHE 23 - ianuarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Util pentru contribu

INFO - formulare facilitati fiscale

Viorica Sandu, deput

PSD respinge vaccinarea obligatorie a medicilor și a profesorilor! Statul ...

Diminuarea risipei a

Material de opinie de Camelia Malahov, Director Taxe Directe, Deloitte ...

Directorul Magearu s

Jupân Pucheanu se încăpăţânează să termine în ultimul său mandat ...