logoImpact EST nr. 876 - 23.06.2021

politichieA trecut ceva vreme de când n-am mai realizat o analiză cu privire la tabloul politic şi credem că a venit timpul să ne dăm din nou cu părerea, mai ales că ne aflăm cu un an înaintea alegerilor. Dar să o luăm bătrâneşte, pe partide importante şi să vedem cum mai stă fiecare dintre acestea, starea la momentul acesta şi ce prevedem pentru viitor, încercând să o depăşim pe mama Omida.

La pesede, numai gloabe, dar şi fără călăreţi!

La Pe-Se-De, lucrurile sunt încurcate rău de tot pe plan local, unde asistăm la o disoluţie a autorităţii zeilor conducători, cât şi la un vid de perspectivă a resurselor umane de calibru din rândul doi sau trei, care să-şi dorească a trece în faţă. Nica nu mai este Nica şi nici nu o să mai fie vreodată, din cauza deteriorării imaginii până la dezastru în ochii opiniei publice, ori în atare condiţii a trecut la planul doi, cel al întăririi şi consolidării unei găşti de talibani în jurul său, pe care şi-i propune a-i menţine în frunte, dar pe care să-i ghidoneze, asigurându-i acestuia o eventuală perpetuare în Parlamentul ţării. Din gaşcă fac parte alde Ştefan Viorel, Pâslaru Florin (pentru care Nica şi-a dat acordul la Centru să-i ia locul), Popa Florin şi mulţi alţii de acelaşi calibru şi aceeaşi teapă. Bacalbaşa, omul ”dezastru” al judeţului şi partidului , se mai vrea o dată ales Preşedinte de judeţ, pentru că în sondajele de opinie şi la o populaţie anesteziată este tot pe primul loc, numai că gaşca din fruntea partidului este hotărâtă să-i tragă preşul de sub picioare, adică să nu-l mai nominalizeze. Oricum realegerea lui Baca ar fi apocalipsa pentru Republicuţa Galaţi. Cel mai înverşunat ”duşman” al acestuia este Preşedintele executiv Saghian, dar care, atenţie, se pare că nici el nu prea se simte bine, deoarece atât el cât şi conţăranii lui nu prea mai sunt în graţiile lui Nica şi Pâslaru&Co. Pe fondul tuturor celor de mai sus şi al nerealizărilor de tot felul acumulate de-a lungul timpului, apreciem că vin vremuri grele pentru partidul aflat la putere de douăzeci şi cinci de ani în Republicuţa Galaţi. Fără modernizare, fără schimbare, fără reînnoirea oamenilor ”propuşi”, fără a mai rămâne încremeniţi în formă şi demers, spunem că la anul s-ar putea ca pe-se-de-ul să nu mai deţină puterea supremă, pierzând şi Primăria (pe care nu o au) şi Preşedinţia CJ (pe care o au de pomană).

La penele se aşteaptă coagularea disoluţiei!

La Pe-Ne-Le lucrurile par mai simple, dar nu este aşa, pentru că şi aici sunt o mulţime de probleme care trebuie lămurite şi puse într-o matcă a optimului politic. Principala problemă constă în osmoză, în unitatea doctrinară şi ideii în acţiune, în contopirea resurselor umane, prin fuziunea liberalilor cu democraţii, precum şi prin îndepărtarea cu orice preţ sau măcar în trecerea unora ”pătaţi” în rândurile doi, trei sau patru. Numai aşa vor fi fete mari şi bune de măritat la anul, altfel, conform contextului actual, mai uşor cu pianul pentru un Toader, Ştefan şi alţii asemenea, care determină electoratul să se crispeze, să stea în expectativă şi eventual a nu vă vota.

Bătălia cea mare, internă, în pe-ne-le, se va da pentru candidaţii care vor fi propulsaţi la şefia Galaţiului şi a judeţului. Dacă la municipiu se conturează o ”luptă” strânsă între Ciumacenco şi Ichim, la judeţ va trebui să veniţi cu o personalitate marcantă, de calibru, care să rupă gura la toată lumea, altfel …. va fi apă de ploaie. Oricum, asteptăm, aşteptăm şi tot aşteptăm să vă vedem tot mai activi, să ieşiţi la bătaie, să fiţi o apariţie super activă, să combateţi, că până în prezent nu am asistat decât la o palidă apariţie, domoală şi leneşă. Avem senzaţia moliciunii voastre şi poate datorită faptului că aşteptaţi ca totul să vă vină de-a gata în gură, cu ajutorul lui Johannis, care tot îşi doreşte un guvern liberal, pe care, într-un sfârşit, cu puţin efort, îl va avea. Dar dacă nu….? Şi apoi Republicuţa noastră nu prea face parte din România când e vorba de politică.

Unepereul poate lua tot: şi municipii şi judeţ

Al treilea partid ca mărime şi importanţă în Republicuţă, a devenit de ceva timp UNPR-ul lui Gabriel Oprea, care a încurcat şi va încurca rău de tot lucrurile în viitorul politichiei de Covurlui. Pentru cine nu ştie (o spunem în premieră) consorţiul acesta aflat la PUTERE, format din PSD, UNPR, PC şi PLR, care scârţâie din toate încheieturile, nu a fost parafat în scris niciodată la Galaţi de către UNPR. Adică, spus pe şleau, Chebac Eugen în calitate de Preşedinte, nu a semnat nici în ziua de azi PROTOCOL DE COLABORARE LOCAL. Ori în atare condiţii, coroborat cu experienţa în trădări a entităţii politice despre care facem vorbire, cu ceea ce se poate întâmpla la nivel central prin dorinţa lui Johannis, s-ar putea să asistăm la mutarea ”fatală”, ce va schimba balanţa politică. Aşadar, în atare condiţii, Marius Stan va fi candidatul sigur al viitoarei alianţe PNL-UNPR şi alţii, la Primăria Galaţiului, iar Daniel Ţuchel la cea a Tecuciului. Tot aici trebuie să vă spunem că Stan şi-a asigurat şi spatele, adică dacă nu se realizează trădarea, are promisiunea fermă, de netăgăduit a generalului Oprea, că la Galaţi candidatul la Primărie va fi Stan, susţinut şi acceptat prin şantaj politic de pe-se-de şi pe-ce. Ei, oameni buni, acum v-aţi lămurit de unde vine tupeul, nefrica, sfidarea, aroganţa Măriei Sale Împăratul Stan?!? Da, dar de promisiunea lui Oprea se poate alege praful dacă acesta află că, de fapt, Stan, în sondaje, acum nu are mai mult de 10%. Mai sunt şi alte jocuri de glezne care în diferite ipostaze îl bagă în joc chiar pe Chebac pentru şefia judeţului.

Consevatorii şi Reformatorii, încă la etc!

La PC lucrurile s-au degradat şi se degradează în continuare, ducând partidul din Republicuţa Galaţi la vale, din cauza liderului Durbacă, tot mai şters, depăşit, nevăzut şi necunoscut în ultimii ani, dispărut din prim planul vieţii cotidiene.

Celălalt lider, în persoana lui Ciucă, aproape că nici nu mai există în Galaţi, apariţii meteorice, băgat până în gât şi el în afacerea AVIASAN sau în mânăriile imobiliare cunoscute de populimea votantă. La fel şi vicele primar Radu Cosca, care s-a jucat alba-neagra cu funcţia, organizând o ruletă rusească în cadrul Consiliului Local, a cărui joacă de-a demisia l-a îngropat politic.

La viitoarele alegeri, conservatorii vor conta într-o marjă optimistă până undeva la 5-7 la sută în Republicuţa noastră, electoratul taxându-i pentru cele arătate mai sus.

Şi, a venit rândul şi ultimului partid pe care îl băgăm în seamă, apărut prin schisma din PNL, când Tăriceanu a fost nevoit să plece, formându-şi Partidul Liberal Reformator. La Galaţi a încăput pe mâna unor liberali inimoşi, de ispravă, care au reuşit să coaguleze în jurul lor şi pe alţii din clasa de mijloc cu vederi liberale. Există, au aderenţă, fac acţiuni, au imagine, dar le trebuie un ”organizator” de partid, trebuie să împletească, să ţeasă pânza de păianjen, care înseamnă structuri peste tot în teritoriu, în judeţ, în oraşe şi municipii. E greu de cuantificat în ce măsură, partidul acesta, chiar va fi în stare să facă o figură frumoasă peste un an în politichia gălăţeană. Le urăm succes sau poate…. vor veni şi ei la matcă cu un suflu nou, făcând din PNL un adevărat partid puternic, MARE şi opozabil real, Social Democraţilor.

Dar, vom trăi şi vom vedea.

 

Analistul de serviciu 6 - martie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...