http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Felix Bănilă, numit oficial şef la DIICOT

Luni, 23 iulie 2018, preşedintele Iohannis a semnat decretul de numire a lui Felix Bănilă ca şef al DIICOT-Structura centrală pentru următorii 3 ani.
Începută în luna mai 2018, bătălia pentru conducerea DIICOT-Structura centrală a avut doi protagonişti: pe Daniel Horodniceanu, aflat la conducere până în 19 mai, şi pe Felix Bănilă, o apariţie oarecum surprinzătoare, acesta nefăcând parte din instituţie. Fostul şef, Daniel Horodniceanu, în vârstă de 44 de ani, avea ceva vechime în cadrul instituţiei, fiind procuror DIICOT din 2005, iar din 2015 a ajuns şeful acestei instituţii. Felix Bănilă, în vârstă de 46 ani, provine din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, fiind la conducerea acestui parchet în perioada 2010-2017. El a lucrat mulţi ani ca procuror, având aprecieri pozitive, şi nu a fost implicat în vreun scandal legat de activitatea sa profesională sau de orice altă natură.

Optimist la debut

Noul şef a precizat clar, încă de la început: „Voi începe cu optimism şi cu speranţă, nu pot să vă spun foarte multe în acest moment, sunt şi eu sub efectul deciziei de moment”. El a declarat că se va instala în următoarele zile în funcţie, va face o evaluare a instituţiei, urmând a-şi pune în aplicare proiectul de management, care de altfel l-a propulsat la şefia instituţiei, bineînţeles cu corecţiile ce se impun la acest moment.
„Nu pot să comentez, nu pot să plec de la situaţii care s-au întâmplat în trecut. Nu sunt nici pătimaş, nici ranchiunos. Trebuie să trecem sub auspiciile trecutului ce s-a întâmplat şi am încredere în profesionalismul colegilor mei şi în buna lor credinţă”, a spus Bănilă. „Ca şef al unei astfel de structuri, nu poţi fi îndrăgit de toată lumea. O să încerc să fiu cât mai eficient”, a mai adăugat acesta. De asemenea, Felix Bănilă îşi propune să creeze, în cadrul DIICOT, propria structură de poliţie judiciară: „Propuneri de modificare a cadrului legislativ şi instituţional de înfiinţare în cadrul DIICOT a propriei structuri de poliţie judiciară, obiectiv care presupune realizarea următoarelor tipuri de activităţi: identificarea resurselor necesare pentru crearea propriei structuri de poliţie judiciară; analizarea indicatorilor care să ofere gradul de structurare pe competenţe profesionale a ofişerilor de poliţie judiciară ce vor compune acest compartiment în strânsă legătură cu competenţa materială a DIICOT şi numărul de cauze specific pe fiecare secţie, serviciu şi birou specializat în parte; elaborarea de metodologii de lucru după care viitorii ofiţeri de poliţie judiciară ce vor funcţiona în cadrul DIICOT îşi vor desfăşura activitatea”, prevede documentul. Un fapt trebuie apreciat la noul şef: fără ranchiună faţă de colegii ce l-au contestat cu ocazia nominalizării.

Castană fierbinte la început de şefie

Mandatul domnului Bănilă începe cu o cercetare transmisă de Parchetul General, ca urmare a sesizării făcută de Ludovic Orban pentru presupuse fapte de trădare naţională şi uzurpare de funcţii în cazul lui Liviu Dragnea şi a premierului Viorica Doncilă. Această sesizare a fost depusă de Ludovic Orban ca cetăţean al României, cum susţine acesta.
Un lucru nu miroase a bine: se pare că politicul încearcă să implice şi DIICOT-ul în răfuieli între partide. Dacă DNA-ul a fost implicat suficient în astfel de răfuieli care au subminat credibilitatea acestei instituţii importante, care prin activitatea sa, vrând-nevrând, ajungea la sfera politicului, iată că şi DIICOT-ul este tatonat de aceiaşi jucători.
Dacă până în acest moment DIICOT-ul nu a fost bălăcărit în mass-media, imaginea sa fiind doar puţin şifonată de cele întâmplate cu şefa instituţiei, Alina Bica, nu prea s-a ajuns la implicări a acestor procurori în fapte care să stârnească reacţii deosebite în presă.
Să sperăm că noul şef va chibzui bine în ce priveşte acest dosar de cercetare privind pe premierul Doncilă şi pe Liviu Dragnea, dosar ce miroase de la o poştă a încercare de răfuială politică, cu acuzaţii incredibile, toate făcute pe baza unor comentarii din presă. Parcă ne-am cam obişnuit cu astfel de ieşiri ale domnului Orban. Poate că legiuitorul ar trebui să fie mai ferm în ce priveşte sancţionarea celor care fac anumite denunţuri, plângeri şi multe altele, fanteziste, fapte ce generează cercetări inutile, timp preţios furat pur şi simplu acestor procurori dintr-o instituţie de o astfel de talie. Până una-alta, noi gălăţenii, am reuşit să le dăm de treabă procurorilor DIICOT, cu cele două mari grupuri infracţionale „made in Galaţi”, respectiv grupul Herăscu şi grupul Chelu, primul fiind transformat într-un mare fâs după îndelungate cercetări de ani şi ani, dosarul fâsâindu-se de ceva anişori pe la DNA Galaţi. În ce priveşte celălalt grup la care am făcut referire, grupul Chelu, se pare că acesta fâsâie şi el după cercetări îndelungate, gurile rele vorbind că şi acesta va lua calea DNA-ului. Să fim optimişti şi să credem că noul şef va avea rezultate deosebite în cadrul acestei instituţii importante de la care avem mari aşteptări. Vă ţinem la curent.

Leo IANCULESCU 27 - iulie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...