logoImpact EST nr. 900 - 28.01.2022

Luni, 9 iulie 2018, la oră târzie de seară, Camera Deputaţilor a votat proiectul de lege privind modul în care se vor exploata gazele din Marea Neagră, unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore. În timpul dezbaterilor, liderul PSD a fost permanent întrerupt de vociferările în sală din partea partidelor de opoziţie. Nemulţumirea deputaţilor USR priveşte superficialitatea şi transparenţa proiectului de lege, aspect susţinut de deputata USR, Cristina Prună: „Avem astăzi în faţa noastră o lege cu o importanţă strategică pentru România, dar şi pentru securitatea energetică. Este poate cea mai importantă lege a acestei sesiuni parlamentare şi ar fi trebuit să ne aplicăm asupra ei cu seriozitate, dezbaterile să fie unele susţinute, transparente, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Nu s-a discutat cu fermitate cadrul fiscal al acestei legi. USR se va abţine”, a susţinut deputatul USR Prună Cristina.
În replică la vociferările opoziţiei, iată ce a declarat Liviu Dragnea: „Nu au fost negocieri în spatele niciunei uşi nici deschise nici închise, nu se fac negocieri pe marginea unei legi. Ceea ce am prezentat eu astăzi am făcut-o pentru că am vorbit cu colegii mei de la Camera Deputaţilor şi am convenit împreună că înainte de a vota această lege într-o formă sau alta toţi vedem în grup care sunt datele economice, datele financiare şi avantajele strategice pentru România”. Acesta a susţinut că s-a consultat cu colegii din Camera Deputaţilor şi au hotărât că legea nu trebuie adoptată în forma Senatului.
„Trebuia să fie adoptată această lege nu în forma care a venit de la Senat, nu vreau să acuz pe nimeni, ori a fost superficialitate ori nu a fost o analiză foarte atentă, dar nu puteam accepta în Camera Deputaţilor ca România să-şi păstreze în continuare dependenţa energetică de ruşi. Faptul că am pus 50% din toată producţia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacţionare pe piaţa românească înseamnă că Romania devine una dintre puţinele ţări din lume care devine independentă energetic. De asemenea, suprataxarea zero nu putea fi acceptată pentru că nu poţi ca stat român să nu încasezi absolut nimic”, a completat Dragnea, după votul final. Preşedintele PSD consideră că suma totală încasată de statul român va depăşi 20 de miliarde de dolari după adoptarea noilor măsuri, asta potrivit estimărilor liderului PSD. La finalul unei şedinţe tumultoase, proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi 30 de abţineri. Se pare că disputa ar fi întemeiată şi graba adoptării acestei legi nu miroase a bine. Comentariile specialiştilor în domeniu dau mult de gândit. Gaze, petrol, combinate şi multe altele am mai avut. S-au cam dus pe apa sâmbetei. Am mai sperat noi că va fi bine şi nu prea a fost. Asta am constatat-o… mai apoi. Un fapt este clar: subiectul este mult prea fierbinte, sumele aflate în joc sunt uriaşe, interesele sunt foarte mari la nivel naţional şi la nivel european. Vom mai vedea ce va fi şi cu gazele din Marea Neagră.

Leo IANCULESCU 20 - iulie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gelu Ţăranu, adic

Gelu Radu a pus un picior ca un stabilopod în ...

Deficit de 18 judec

O fi ea extrem de grea, sau aproape imposibilă admiterea ...

Jupân Pucheanu taxe

De când e primar,don Pucheanu a dublat taxa de habitat ...