logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Criza actuală scoate şi mai mult în evidenţă fabulaţiile ”economice” ale lui Marx, care a eşuat lamentabil în a înţelege de ce un bun este mai valoros decât alt bun, la un moment dat. Marx a preluat teoria valorii muncă de la Ricardo şi a extins această perspectivă foarte limitată asupra realităţii în toate direcţiile: valoarea bunurilor depinde exclusiv de cantitatea de muncă înglobată în ele şi nu de raritatea din spatele bunurilor. Nici măcar clasicul Ricardo nu se gândea la ce va duce o scăpare a sa. Căci altfel, probabil, tăcea.
Marxiştii nu pot înţelege de ce, la un moment dat, valoarea unui bun se decuplează enorm de cantitatea de muncă înglobată în acel bun. Marxiştii, oricât ai argumenta, nu pot pricepe şi pace de ce o amărâtă de mască de faţă capătă brusc o valoare de schimb enormă. Şi atunci, dintr-un analfabetism funcţional care le oferă o înţelegere foarte limitată a realităţii, consideră că majorarea preţului peste cantitatea de muncă înglobată într-o amărâtă de mască este semn de ticăloşie, lăcomie, nesimţire a pieţei. Şi încep să demonizeze piaţa care a eşuat să livreze un bun la costurile sale de producţie (munca, în mare parte).
De aici, şi primul imbold pe care îl au marxiştii. Să plafoneze preţuri. Să oprească specula. Să limiteze ticăloşia. Să corecteze ei această imperfecţiune a pieţei. Care, de fapt, este o stare naturală a sa. Cu efecte benefice. Mult mai benefice decât plafonarea unei rarităţi de măşti. Când vei plafona preţul la 1 Euro / mască şi vei încerca să atragi producători în aşa ceva, care au alternative de a vinde la preţuri mai mari pe alte pieţe, te vei lovi de un refuz clar. Vei rămâne şi fără măşti şi fără alternative. Vei avea preţuri ”de bun simţ” dar rafturi goale. Ai rezolvat ”imperfecţiunea” pieţei, producând alte imperfecţiuni. Iremediabile…
Dacă vei vrea să te apuci de făcut măşti pe cont propriu ca să lupţi cu speculatorii şi să le vinzi la preţul plafonat de tine, vei constata că nu e suficient să ai muncitori dornici să muncească pentru a face măşti. Că nu e doar muncă acolo. Că ai nevoie de bunuri de capital şi capital. Care s-a scumpit şi el. S-a decuplat de la munca înglobată în bunurile de capital sau economisiri. Tot datorită rarităţii. Şi vei vrea să plafonezi şi acele preţuri (la echipamente, la materii prime, la dobândă). Haosul va fi general!
Cei care pledează pentru plafonarea preţurilor în economie sunt marxişti, sunt cu teoria valorii muncă în braţe. Nu înţeleg de ce cresc preţurile. Care e cauza reală a acestei decuplări temporare. Şi, neînţelegând cauza reală, şi soluţiile sunt în bălării rău. Dar rău!
Din păcate…

prof. univ. Cristian Păun 2 - aprilie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...