logoImpact EST nr. 886 - 23.09.2021

Mare tevatură încă de la-nceputul lui 2018, cu cele vouchere de vacanţă. Ca şi cum ar fi un dar revărsat peste popor. În realitate, sunt familiarele tichete de vacanţă, resuscitate şi revopsite. Cu câteva precizări (restricţii) legislative actualizate, au intrat în vigoare târâş, cu întârziere şi pe unde s-a putut. E-adevărat, au prins vara şi au mai salvat câte ceva din turismul înecat în ploi şi inundaţii.

Şi bune, şi rele
…sunt bune că n-ai incotro, (teoretic) nu poti să-ţi iei, cu banii de concediu, phablet în trend şi să rămâi acasa, să fierbi pe chat.
Sunt mai puţin bune (decât banii pe concediul de odihnă, plătit) deoarece „leagă de glie” salariatul; Cu bani, acesta pleca peste graniţe, unde vedea cu ochii.
Voucherele sunt destinate exclusiv turismului intern. Această „orientare” impusă de guvernanţi a fost gândita şi aplicată direct în folosul operatorilor din turismul românesc, care au înregistrat, in 2018, creşteri semnificative ale încasărilor.
Asta cu „gura de oxigen”, „provocarea reuşită” şi alte lemnisme de promperistă s-a-ntâmplat după ce siteul olx.ro – un fel de mare talcioc virtual – a cedat rugăminţilor, presiunilor şi ameninţărilor oficialităţilor, care fluturau repercusiuni şi amenzi către febrilii comercianţi de vouchere. Să recapitulăm: guvernanţii le aruncă vouchere doar BUGETARILOR (că, teoretic, cei care lucrau pe piaţa liberă, reală, privată a muncii aveau acces la aceste vouchere/tichete, încă din anii anteriori; bugetarii luau nişte bani, contravaloarea CO).
Bugetarii descurcăreţi le scot la vânzare pe olx.ro, la preţ redus; de exemplu, dacă valoarea unui calup de vouchere era 1450 de lei, încă de la începutul lui mai se putea cumpăra la 1100 – 1200 de lei, de pe net. Ploua cu oferte – în pofida prevederilor legislative stricte, care interziceau „lichidizarea” voucherelor şi prevedeau sancţiuni.

Cumpăna si ţigăneala
La-nceputul lui iulie, Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că voucherele de vacanţă se vor acorda, de la începutul anului 2019, în bani: „Este o ordonanţă de urgenţă, dată de Guvernul României, în care toţi bugetarii iau un voucher de vacanţă, dar care nu este în bani, cum este anul viitor, ci este tichet. S-a rămas pe această variantă, până la începutul anului viitor, iar la începutul anului viitor urmează să se acorde şi aceste drepturi, în bani de data aceasta, nu în tichet.“ …adică, puteau fi folosite doar până în decembrie, anul acesta.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Alin Burcea, şi-a exprimat supărarea cu privire la felul în care Guvernul vrea să schimbe regimul tichetelor de turism:
„Acordarea lor va crea discriminare între angajaţii din sistemul privat, care primesc vouchere de vacanţă, şi cei din sistemul public, care vor primi indemnizaţii în bani.“
El a mai atras atenţia şi că acordarea de bani în locul voucherelor le va deturna destinaţia, întrucât oamenii nu-i vor mai cheltui pe concedii în ţară:
„Doamna ministru spune că banii primiţi după ce se va trece pe prime vor fi verificaţi la decont. Poate să le spună altora că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane de deconturi. Nu vă imaginaţi cumva că oamenii ăia vor fi verificaţi. Practic, din toată gândirea noastră că banii care se alocă pentru aceste vacanţe se vor duce în turism se va alege praful. Oamenii îşi iau banii, pot să facă ce vor cu aceşti bani şi cu siguranţă vor face cu totul altceva decât turism. Deşi, teoretic, îi obligă şi Legea salarizării unitare să meargă în turism în România, vă garantez eu că, dacă nu îi verifică nimeni şi ei se văd cu banii în buzunar, or să meargă din România la Varna cum vă văd şi cum mă vedeţi“, a detaliat Alin Burcea.
Preşedintele ANAT afirma că nu doar turismul va avea de pierdut, ci va fi deschisă şi o poartă spre eludarea Fiscului: „Este o glumă proastă că cineva va reuşi să controleze modul în care au consumat banii 1,2 milioane de români în fiecare an. Clar că lucrurile se duc către altă zonă. Când este vorba despre bani apare şi evaziunea fiscală.“
Pe de altă parte, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, acuza sindicatele că vor menţinerea tichetelor din interese de gaşcă şi beneficii de grup infracţional: „Unii lideri de sindicat au interese. Am şi probe. Există o firmă care face tichete şi vouchere, le tipăreşte şi această firmă e controlată de un lider de sindicat, care a venit şi a spus că dacă le scoatem legea, nu se va aplica niciodată. Când am zis că mă gândesc să retrag legea, sindicatele mi-au zis să nu o fac, că vor ieşi în stradă. Liderii de sindicat fac scandal la televizor, în spatele uşilor închise lucrurile stau altfel“, declara ministrul pentru B1 TV.

Se modifică schimbarea. Dragnea dixit.
Până la urmă, văzând că (dupa vacanţa de vară) chiar au fost efecte reale, pozitive, asupra turismului intern şi încasări suplimentare (prin taxe şi impozite) la buget, guvernanţii revin asupra perspectivei renunţării la vouchere şi anunţă menţinerea acordării acestora, cel puţin pentru 2019.
Liviu Dragnea declara, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD de la Neptun, că una dintre deciziile luate a fost ca tichetele de vacanţă să fie acordate în continuare, pentru că rezultatele aestui demers au fost foarte bune:
„Am decis astăzi în Comitetul Executiv prin vot, şi Guvernul a luat act de asta, să prelungim existenţa voucherelor de vacanţă pentru că în legislaţie era prevăzut ca de la anul voucherele de vacanţă să se transforme în bani. Rezultatele pe care le-au dat, şi răspunsul, şi reacţiile operatorilor de turism şi agenţiilor a fost foarte bun, şi nu numai, chiar şi al turiştilor care au beneficiat şi va fi prelungit pentru cel puţin următorii doi ani de zile”, a spus Dragnea.

Întrebări frecvente
Cum pot fi folosite voucherele de vacanţă?
Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenţia, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde doreşte să meargă în vacanţă. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanţă pe care le-a primit. Există trei emitenţi, Cheque Dejeuner, Sodexo şi Edenred. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenţie, etc. şi plăteşte pur şi simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Pot fi vândute?
NU! Voucherele de vacanţă nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenţie de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Sunt diferenţe de preţ între pachetul plătit cu vouchere şi cel plătit cash?
Este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licenţa agenţiei care face acest lucru.

Sunt impozitate?
Voucherele de vacanţă sunt scutite de plata CAS şi CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare şi de deduceri.

Expiră?
Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la DATA EMITERII.

Ce anume pot cumpăra cu voucherele de vacanţă?
Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăţi. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Dan Manole 7 - septembrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Incidenţa în jude

INCIDENTA JUDETUL GALATI 21.09.2021

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...