http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2023, nr. 933 - 04.02.2023

Primul şi cel mai de suflet proiect al PACT pentru Galaţi a fost salvarea Palatului Simion Gheorghiu, aceasta fiind doar o parte dintr-o direcţie strategică mai largă, regăsirea ethosului local.
Clădirea binecunoscută de toţi gălăţenii a fost construită în perioada 1923-1925 de către Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz şi absolvent al Liceului Vasile Alecsandri. În calitate de membru al comitetului şcolar al Liceului, Simion Gheorghiu edifică această clădire pentru a găzdui în ea 100 de elevi silitori dar lipsiţi de mijloace materiale. În interbelic, a găzduit, la parterul comercial, Braseria Gioconda, Drogheria Florenţa, Gioconda şi alte nume cunoscute în epocă.
Este singura clădire de aceste dimensiuni rămasă pe Corso-ul Galaţiului, esenţială pentru memoria locală care, din păcate, a pierdut atât de multe elemente identitare din cauza regimului totalitar comunist.
Încă din 2019, când PACT pentru Galaţi a demarat, mai întâi, o campanie de conştientizare pentru reabilitarea monumentului istoric şi apoi prima iniţiativă cetăţenească locală, gălăţenii au reacţionat imediat, înţelegând cât de importantă este această clădire pentru centrul istoric şi ce multe beneficii poate aduce comunităţii salvarea ei.
Datorită acţiunilor noastre, clădirea fost, în primă instanţă, curăţată şi pusă în siguranţă prin obturarea golurilor ferestrelor şi prin montarea unui gard de protecţie în partea din spate.
Din Consiliul Local, consilierii PACT pentru Galaţi au propus mai multe proiecte de hotărâre pentru reabilitarea clădirii, punerea ei completă în siguranţă şi salvarea acesteia.
Acum vedem că eforturile nu au fost zadarnice: Primăria va accesa fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2022 – Componenta 5 – Valul Renovării pentru a reda Galaţiului această clădire unică.
Felicităm toţi gălăţenii care s-au implicat în această campanie de succes!

PACT pentru Galaţi 19 - ianuarie - 2023

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Directorii şi juri

Deseori, Gelu mi-a spus că scriu prea scurt, puţin, redus, ...

NIMIC FĂRĂ DUMNEZE

Puţine ţări din lume se pot mândri cu o istorie ...

Joi la Galaţi a aju

Din 18 ianuarie, publicul din 14 oraşe din ţară a ...

Branza e pe bani si

Kim Kielsen este prim-ministru al Groenlandei, care este cea mai ...