http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 978 - 18.04.2024

Evenimentul mult aşteptat de noi, extracţia de gaze naturale din Marea Neagră, a demarat ieri, 15 iunie 2022. Primele gaze extrase au fost introduse în Sistemul Naţional de Transport(,,SNT”), Acesta este anunţul făcut de firma „Black Sea Oil & Gas („BSOG”) împreună cu partenerii săi de concesiune, Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus Dacia SRL („Gas Plus”), care a adus la cunoştinţă faptul că în această zi de iunie, a început producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”). Pentru acest an se estimează o producţie de peste 0,5 miliarde metri cubi de gaze, iar producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina conform comunicatului citat de e.nergia.ro.

„Anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina”, se mai arată în comunicat. Conform celor declarate de BSOG, “Proiectul MGD este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect ȋn dezvoltare aflat în derulare astăzi. Acesta constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în SNT la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG”.

Premierul Ciucă a salutat începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, considerâd că

este un pas importantant în consolidarea securităţii energetice a României, va putea asigura necesarul de gaze pentru consumul intern.

Rămâne de văzut dacă optimismul celor implicaţi şi declarat la această dată va persista şi nu ne vom lovi de alte impedimente. Oricum, salutăm evenimentul, ca fiind unul memorabil.

Observator (L.I.) 16 - iunie - 2022

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Europarlamentarii ro

Pe 10 aprilie s-a votat in PE legea legată de ...

CJG - Fotea dă vapo

Da, mă, dacă nu poți „inagaura” hobanate și miniautostrăzi gen ...

Artă cu sânge proa

Un album fotografic care documenteaza vernisajul unei expozitii de arta ...

STOP MIZERIEI MORALE

Așa nu se poate merge mai departe. Ar fi împotriva ...

JOC ȘI CULOARE, SĂ

„Să iei hotărâri e ceva ce seamănă cu sportul: ai ...