logoImpact EST nr. 887 - 25.09.2021

„România poate fi cea mai slabă verigă din Europa centrală şi de Est”, notează jurnaliştii de la Bloomberg într-o analiză în care atrag atenţia asupra faptului că modificările Codului fiscal produc confuzie în mediul de afaceri din ţara noastră. „Haosul politic ar putea deraia una din cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană” este titlul articolului, în care jurnaliştii străini critică măsurile Guvernului Tudose. Subliniind că PSD se află deja la al doilea premier după alegerile de anul trecut, Bloomberg arată că repetatele crize de pe scena politică se produc într-o perioadă în care România se află în expansiune, cu o creştere economică de 6,1% în ultimul trimestru, cifre care fac din România, ţara cu a doua mare creştere economică din Uniunea Europeană, după Malta.
Agenţia citează cazul unei contabile din Bucureşti care susţine că pur şi simplu nu ştie ce să spună clienţilor despre ultimele modificări din sistemul de taxe şi impozite. „Guvernul a provocat haos în acest an, anunţând unele măsuri pentru ca două săptămâni mai târziu să le retragă şi ulterior să anunţe alte măsuri. Cum pot lucra companiile în această incertitudine?”, a declarat economista, adăugând că nu a văzut atâta confuzie de când şi-a înfiinţat firma de contabilitate în urmă cu un deceniu.
În loc să fructifice perioada de creştere economică, Guvernul aruncă ţara în instabilitate. „Bâlbâielile politice şi instabilitatea îşi fac simţite efectele”, astfel că firmele străine investesc mai puţin, iar obligaţiunile şi moneda naţională sunt în urma altor state din Europa de Est. „Tensiunile politice din România şi instabilitatea politică îşi fac simţite efectele. În condiţiile în care economia este aproape de supraîncălzire, iar politicile nu sunt ancorate, acest lucru face din România cea mai slabă verigă din Europa Centrală şi de Est”, a explicat Viktor Szabo, analist la Aberdeen Asset Management Plc.
În analiza citată sunt amintite şi cele trei reprize de reducere a TVA, care au provocat primul episod de deflaţie din România de după 1989. De asemenea, jurnaliştii de la Bloomberg amintesc că în primele opt luni ale anului, investiţiile străine directe au scăzut cu aproape o cincime faţă de perioada similară a anului trecut până la 2,5 miliarde de euro. De altfel, potrivit unui sondaj al Consiliul Investitorilor Străini planurile de afaceri ale 90% dintre companii sunt afectate de modificările legislative. „Stabilitatea politică şi coerenţa este crucială. Priorităţile se schimbă atât de des încât este dificil să continui proiectele”, a declarat Andrew McDowell, vice-preşedintele Băncii Europene de Investiţii.
Un element descurajator este şi corupţie, România aflându-se pe locul 57 din 176 de ţări în ultimul raport Corruption Perceptions Index elaborat de Transparency International.
Sursa citată mai avertizează că în contextul în care întreaga regiune se confruntă cu un deficit al forţei de muncă, relansarea inflaţiei ar putea duce costurile cu salariile până la un nivel extrem de ridicat.
Potrivit indicelui Bond Bond-Emerging-Market al monedelor suverane locale, în acest an, obligaţiunile româneşti în monedă locală au cauzat investitorilor o pierdere de 1,2% în euro.
Bloomberg crititică şi disputele interne din cadrul Guvernului, amintind de episodul în care PSD şi-a demis propriul Executiv, dar şi de conflictul dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose care ar fi putut duce România într-o nouă criză.

(R.I.) 3 - noiembrie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...