logoImpact EST nr. 887 - 26.09.2021

Da, sau asta a fost atmosfera corului scriitorilor muţi, toţi trecuţi de 55-60 de ani, şi întruniţi duminică, 17 decembrie 2017, în zi festivă de analiză a succeselor anului literar precedent. Absolut nici un membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est Galaţi, tânăr ca vârstă, nu neapărat şi ca scriitură personală, nu a fost prezent la acest eveniment anual de încununare a creaţiilor literare ale colegilor. De altfel, Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei Sud-Est a USR, chiar asta a reproşat absenţilor, care parcă au făcut corp comun şi frondă. Nu este posibil, spunea el, să vină membri ai filialei noastre tocmai de la Câmpina sau Adjud, şi să nu poată veni cei din Galaţi, din Mazepa! Avem nevoie şi de prezenţa activă a scriitorilor, nu doar să-şi plătească acea cotizaţie lunară sau anuală şi atât, căci nu sunt în felul acesta nici mai talentaţi şi nici mai deştepţi decât cei care sunt prezenţi. Despre anul literar încheiat, poetul Antoniu a ţinut să puncteze reuşita Festivalului Internaţional de Literatură „Antares” când au fost prezenţi scriitori din 11 ţări, adică şi din Basarabia! Eforturi uriaşe şi de grup restrâns am făcut şi pentru a ţine revista în viaţă, dar vă avertizez, adică prin voi pe cei absenţi, că dacă nu ne solidarizăm, există riscul disoluţiei. Aici nu vii să o faci doar pe ghimpele, să faci opinie separată, suntem totuşi o breaslă de creaţie. Anul acesta Filiala Sud-Est a USR s-a mărit cu doi membri: Darie Lăzărescu şi Iulian Moreanu. Iată, suntem voci distincte ale cetăţilor noastre, apreciaţi. Nouă dintre noi sunt cetăţeni de onoare ai oraşelor în care locuiesc. Anul acesta, Victor Cilincă a fost şi el desemnat cetăţean de onoare al Galaţiului. Galaţiul are acum 61 de membri titulari ai USR, Brăila 18, iar dacă nu ar fi fost migratorii am fi fost 88 de membri, nu penultima filială din ţară, ca ordin de mărire.

Premiaţi cu zero lei!

Juriul a acordat, pentru cărţile apărute pe anul literar 2016, următoarele premii: Proză – Mircea Vasiliu, pentru romanul „Tornada de foc”, Poezie – Constantin Kapitza – pentru volumul „Plantonul”, iar pentru traducere – Vasile Savin, pentru volumul „Istoria Lumii în 7.650 de date istorice importante”.
Premianţii au primit câte o diplomă şi câte zero lei. În schimb, preşedintele Antoniu i-a consolat cu faptul că Iaşiul a primit de la Primărie pentru premiile Filialei lor, acordând pentru fiecare lună din an şi un premiu special, suma de 90.000 de euro, cât şi pentru organizare, cazarea şi masa celor din alte localităţi. Fiecare dintre cei 12 a primit câte 1.500 de euro, iar laureatul marelui premiu care a fost Gabriel Chifu, vicepreşedintele USR, a primit 7000 de euro. Politicienii noştri aflaţi la butoanele administraţiei trebuie să afle ce se întâmplă în alte mari oraşe, să nu tot organizeze şi să cheltuie sume uriaşe pe tot felul de festivaluri ale…PEŞTILOR, a mai vituperat scorpionul Corneliu Antoniu!
Astea fiind zise, scriitorimea îmbătrânită a fugit acasă, cu sărăcia brandului cât o gladiolă din plastic rămasă înfiptă în retină, iar câţiva curajoşi (vreo patru) au trecut în cârciumioara aflată perete în perete cu sediul USR, unde s-au cafelit şi s-au berit cu câte o bere fără alcool, aşa ca la senectutea sărăciei…

Gelu ŞIPOTE 22 - decembrie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...