logoImpact EST nr. 845 - 31.10.2020

Scrisoare deschisă
Către: Guvernul României , Domnului Sorin Grindeanu, Prim ministru

Domnule Prim ministru,
Sunteţi de acord, aşa cum v-aţi exprimat şi în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social de săptămâna trecută că, pentru a fi aplicate pe termen lung şi pentru a avea o predictibilitate în timp, proiectele de lege trebuie atent analizate, discutate şi agreate cu toate părţile implicate. În practică, dincolo de declaraţii, membrii guvernului actual acţionează exact de aceeaşi manieră precum Guvernul Boc, care a impus legi cu efecte care s-au dovedit dezastruoase, în baza unei proceduri care a exclus dialogul cu partnerii sociali. Costurile, sociale şi economice şi chiar politice ale acestei abordări le-am putut constata ulterior cu toţii.
In ceea ce priveşte proiectul legii salarizării unitare în sectorul public, organizaţiile sindicale deţin o largă expertiză sectorială şi inter-sectorială cu care pot contribui, alături de membrii şi experţii guvernului, la analiza aprofundată a aspectelor privind eliminarea discrepanţelor salariale, echivalarea funcţiilor între sectoarele de activitate şi definirea principiilor legii în mod corect, astfel încât rezultatul să fie o lege clară, echitabilă şi durabilă.

Cu toate acestea, după aproape trei luni de la iniţierea ei, încă nu avem un draft

al proiectului de lege, consultările s-au făcut numai în câteva sectoare şi numai pe grila lor, aceste consultări fiind, în cel mai bun scenariu, o caricatură. Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni şi pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv şi disparat, apoi confiscate.
O lege organică atât de importantă şi de aşteptată de marea majoritate a bugetarilor necesită o amplă dezbatere cu federaţiile din toate domeniile de activitate, ori până la această dată, aşa cum am arătat, nu am primit un draft al proiectului legii si nici nu au fost parcurse toate domeniile bugetare (spre exemplu, domeniul administraţie publică centrală şi locală, radioul şi televiziunea publică au fost excluse de la consultări).
Mai nou, aflăm acum că proiectul legii salarizării unitare va fi prezentat în parlament ca iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD.

 Acest demers este o sfidare din partea miniştrilor muncii şi dialogului social

la adresa partenerilor sociali şi practic dezvăluie cu claritate scopul avut de reprezentanţii guvernului de la bun început: eludarea cu totul a dialogului social şi a unei dezbateri publice serioase şi aplicate.
Se doreşte transformarea unei iniţiative guvernamentale, care implică responsabilitatea unui proces legislativ transparent (punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea în Comisia de Dialog Social, avizarea în Consiliul Economic şi Social), într-o iniţiativă parlamentară.
Procedura parlamentară pentru adoptarea legii este corectă, însă CONSTRUCŢIA legii trebuie realizată acolo unde se află expertiza. Proiectul legii salarizării unitare este un proiect de lege de fond tehnică. Expertiza, ca şi accesul la bazele de date se află preponderent la guvern şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale si a Ministerului Finanţelor Publice. Aici sunt datele necesare pentru elaborarea unei legi corecte şi echitabile pentru întreg sistemul şi nu la Parlament, unde se pot face cel mult corecţii punctuale.
Această abordare are o singură explicaţie:

NU se doreşte realizarea unei legi a salarizării unitare, care să elimine discrepanţele din sistem, ci o lege care să conserve anumite privilegii

În acelaşi timp, în locul unor politici publice integrate, care să urmărească restabilirea echilibrelor nu doar în sectorul public, cât şi în cel privat, prin deblocarea negocierilor colective, sectorul privat a fost abandonat de miniştrii actuali. Astfel, pe lângă dezechilibrele economice, sociale, bugetare majore, se creează şi o opoziţie nefirească şi animozitate între sectorul privat şi cel public, ceea ce este complet anormal şi contraproductiv.
În concluzie, domnule Prim ministru, CNS Cartel ALFA solicită deblocarea transmiterii proiectului de lege a salarizării unitare şi continuarea dialogului social la nivel de ministere şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale
De asemenea, CNS Cartel ALFA vă solicită demiterea de urgenţă a Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social pentru modul defectuos şi incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare şi consultarea cu partenerii sociali.

Bogdan Iuliu HOSSU
Preşedinte CNS „Cartel ALFA”    Bucureşti, 4 aprilie 2017

RDH 10 - aprilie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

PSD va impune vicepr

Vă informăm că luni, 2 noiembrie 2020, cu începere de ...

Info - reciclare ECO

Primăria municipiului Galați anunță că săptămâna viitoare va da startul ...

Directoareasa DSP Ga

Medicul Liliana Moise a fost repusă, în luna iulie, 2020, ...