logoImpact EST nr. 821 - 01.06.2020

„Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) consideră că modificările aduse Codului Penal în Parlament sunt extrem de toxice pentru sănătatea mediului de afaceri naţional, iar ele vor duce la abuzuri pe scară largă împotriva companiilor şi a antreprenorilor.
Abuzurile unor reprezentanţi ai statului sunt nu doar certe, ci şi foarte frecvente, fiind confirmate de decizii ale instanţelor romaneşti. Abuzurile funcţionarilor publici pun în pericol investiţii generatoare de locuri de muncă şi afectează mediul concurenţial naţional.
Antreprenorii romani din toată ţara s-au lovit în multe situaţii, între altele, de întârzierea nejustificată a unor avize solicitate de lege sau de fraudarea procedurilor la licitaţiile publice.
Cu atât este mai surprinzătoare decizia din Parlament, cu cât oamenii de afaceri romani au cerut, în repetate rânduri, de-a lungul anilor, măsuri pentru reducerea arbitrariului din deciziile instituţiilor publice de la nivel local şi central. De aceea, o justiţie eficienta, având la depoziţie un Cod Penal modern reprezintă o aşteptare importantă a companiilor şi a antreprenorilor romani.
În opinia sistemului cameral, România are nevoie de o legislaţie penală care să respecte standardele europene, iar o modificare a legilor penale în pripă nu face decât să slăbească credibilitatea ţării în fata partenerilor europeni. Modificarea intempestivă a Codului Penal creează percepţia de lipsa de predictibilitate şi va afecta negativ credibilitatea României că destinaţie de investiţii.
Considerăm că România trebuie să dea un semnal puternic că reuşeşte să se ancoreze în principiile democratice europene, iar, pentru asta, coaliţia majoritară ar trebui să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia, pe care România l-a solicitat. Aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia ar fi şi un semn de seriozitate a României în fata partenerilor europeni.
Considerăm că aplicarea nediscriminatorie şi cu fermitate a legii, inclusiv prin posibilitatea de a pedepsi abuzurile, reprezintă un element care va duce la creşterea investiţiilor în crearea de locuri de muncă.
Camera de Comerţ şi Industrie a României solicita public părţilor interesate să facă tot ce e posibil pentru anularea acestor modificări nocive care vor duce la abuzuri pe scară largă împotriva companiilor şi a antreprenorilor din România.”

(R.I.) 13 - iulie - 2018

Lasa un raspuns


Ecosal râneşte dup

Educaţia se mai poate doar cu ciomagul amenzilor În afară de ...

Din categoria „Ori

Şi ca să nu rămână mai fraieri decât cei care ...

Mingea cu mâner

Linguşitorii se detestă între ei. Se acuză reciproc de servilism. ...

Pâinea noastră, ce

De la Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară, ascultare!   Situaţia ...

Anunţ imobiliar

Vând Casă comuna Rediu, sat Plevna, judeţul Galaţi, cu teren ...