http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Conturile din bănci ale populaţiei şi firmelor, luate în vizor pentru a identifica mişcările de bani şi beneficiarii reali ai sumelor.

Darul de Crăciun pentru români

Conform comunicatului de presă din 24 decembrie 2020 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, din 11 ianuarie 2021 va deveni operaţional Registrul central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN. Această operaţionalizare se realizează în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111 din 15 iulie 2020. Din comunicat reiese că în termen de 10 zile de la data la care acest Registru va deveni operaţional, unităţile raportoare vor transmite obligatoriu organului fiscal informaţiile prevăzute în ordonanţa de urgenţă de mai sus, date privitoare la persoanele fizice şi juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică care au deschis conturi între data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă până la data raportării.
Ce este de reţinut pentru noi toţi este faptul că băncile şi instituţiile care deţin conturi pentru persoane fizice şi companii sunt obligate să transmită către ANAF toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale diverselor companii. Prin această măsură România se aliniază la directiva europeană privind prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Ce date vor fi cerute şi cine va avea acces la ele?

Iată ce informaţii sunt avute în vedere:
– datele de identificare ale contului şi ale clientului titular;
– datele de identificare ale persoanelor care deţin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acţionează în numele clientului;
– datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client;
– datele de identificare ale concesionarului casetei de valori;
Acesul la aceste date din registrul menţionat vor putea fi accesate de către autorităţile publice centrale şi locale în baza unor protocoale încheiate cu ANAF. Organele de urmărire penală şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor vor avea acces automat.

Va fi pe bune, ori ba?

Aceasta-i întrebarea care îi frământă pe mulţi, ANAF a mai încercat o „mare lovitură” cu aşa-zisa listă neagră a ruşinii. Atunci s-a crezut că publicarea numelor celor cu datorii uriaşe către stat îi va face pe aceştia de ruşine şi vor plăti sumele datorate în doi timpi şi trei mişcări. Treaba nu a fost nici pe departe o reuşită: nu s-au ruşinat marii datornici şi nici nu au rupt uşile instituţiilor abilitate, aşa cum fac la început de an bieţii contribuabili ce datorează câteva sute de lei. Ba mai mult, ANAF-ul a băgat la secret marii datornici, asta pentru a nu le încălca intimitatea şi pentru a nu se mai şti dacă au plătit vreo parte din datorie, ori ba. Cum s-ar spune, ANAF-ul va fi marele deţinător al acestor informaţii şi nu prea ştim cine va controla cum se vor folosi informaţiile şi dacă vor fi trataţi toţi cu aceeaşi măsură. Vom trăi şi vom vedea.

(L.I.) 15 - ianuarie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...