logoImpact EST nr. 853 - 19.01.2021

Noua grilă de salarizare devenită operaţională prin Legea nr. 153/2017, anexa IX, a plafonat baza şi vârful salariaţilor din administraţiile publice locale. Din tot ce a apărut în spaţiul public până acum, nu am citit-auzit-văzut ca vrea un primar şi de acolo plafonarea în jos, să-şi fi fixat mai puţin salariu decât maximul din grilă. De aici, anomalia şi nedreptatea au devenit operaţionale şi au băgat cuţitul în profesorii debutanţi, în cercetători (care au salarii de infirmieră), dar mai ales în mediul economic, productiv, fie el privat, fie el de stat. Când o femeie de serviciu din Primăria Galaţi, de pildă, cu gradaţia 5, are o leafă de 3.095 de lei, un şofer – 3.037 de lei şi un director general ia până la 10.087 de lei, susul în jos este pornit fără putinţă de oprire.
Migrarea forţei de muncă spre sectorul bugetar, spre poliţiile locale, de pildă, unde lefurile sunt între 10.339 şi 2.611 lei, va crea dezechilibre majore şi o fantastică presiune pe antreprenorii mici sau mari, în învăţământul public preuniversitar şi universitar. De ce să stai la catedră când, de pildă, te poţi face femeie de serviciu sau poliţist comunitar?
Vom vedea ce se întâmplă cu cei care au nevoie de forţă de muncă, dacă nu cumva a început să le iasă deja pe nas şi să-şi închidă mica sau marea afacere şi să se ducă drakului unde a întărcat mutul iapa! De acord, salariile erau mici, dar au crescut cu 25% până în luna iunie a acestui an, iar din iulie s-au dublat!
Vom asista la falimente răsunătoare ale primăriilor mai mici, care nu vor mai avea bani nici să înlocuiască becurile pe străzi, iar la cele mari la o îngheţare a investiţiilor începute şi la diminuarea masivă a celor viitoare.
Consum am vrut, consum vom avea, de o să ne iasă pe ochi la cozile din supermarketuri!

De la 11.600 de lei în jos!
C-atâta au viceprimarii Picu şi Enache

Să trecem şi la cifre, dă-l în acolo de fond al subiectului de acum!
Deci, cu siguranţă că mi se părea o prostie generată de celebru de negândita ordonanţă „Boc”, cea care a plafonat salariile primarilor, viceprimarilor şi directorilor generali, pe restul uitându-i cocoţaţi în grilă, încât era jenat ca şefii să încaseze cu zeci de milioane mai puţin decât subalternii.
Sigur că prin pixul lui Ionuţ-Florin Pucheanu trece un buget de 520 milioane de lei, dar să vedem ce va (mai) face cu el, Marius Stan reuşind ceva mărgele când în 2016 a avut doar 475 de milioane buget, lăsându-i lui Ionuţ de terminat câteva investiţii curajoase, care au dovedit că el a avut şi are sânge în instalaţie.
Nu că Pucheanu n-ar avea, dar dacă nu-şi leagă repede numele de proiecte capitale menite să scoată Galaţiul din picaj (măcar de-am stagna!) înseamnă că-şi doreşte un nou mandat doar din jocuri de gleznă.
Să revenim, deci e OK să ia o leafă de peste 130 de milioane de lei vechi adică 13.050 lei (cam 10.000 în mână), întrucât până în iunie avea doar 6.256 de lei, adică sub secretarul primăriei şi sub mulţi directori de direcţii şi şefi de servicii.
Dar nu l-am înţeles de ce a „înghiţit” un buget alocat investiţiilor cu 12% mai mic faţă de 2016, când are în acest an un buget mai mare cu 45 milioane de lei…
În sfârşit, să revenim la intertitlu!
Viceprimarii Sorin Enache şi Picu Roman au sărit în sus de la lefuri de 5.494 la câte 11.600 de lei, adică maximul admis de lege.

Să trecem la aparatul de specialitate al primarului

Prima funcţie din aparat este cea a secretarului unităţii administrativ-teritoriale (UAT), adică a lui Radu Kovacs. El poate ajunge la un brut maxim (gradaţia 5) de 11.028 lei, dar deocamdată câştigul lui, chiar dacă ar avea gradaţia 5, este sub salariul din luna iunie, când a luat 9.829 lei net.
Sub el vin directorii generali care pot câştiga între 8.303 şi 10.087 lei, arhitectul şef se poate duce de la 8.257 la 10.339 (madam Voicilă oricum avea salariul mai mare decât cifra de afaceri a firmei din Brăila a soţului!), apoi directorii generali adjuncţi, care pot lua între 8.197 şi 10.207.
Aici putem da câteva exemple: de pildă, Rodica Câmpeanu, directorul general al Direcţiei Economice, a luat un net în luna iunie de 7.819 lei, deci creşterea ei ar putea fi în jos! Un alt caz asemănător este a lui Daniel Stadoleanu, directorul general al Direcţiei Generale de Taxe şi Impozite, care în iunie a luat şi el un net mai mare decât primarul şi viceprimarii, adică de 7.054 lei. În aceeaşi situaţie se află şi Laurenţiu Jalbă, cel ce a preferat să plece în concediu postnatal întrucât avea salariul mai mare decât veniturile încasate de soţie ca avocat şi lichidator judiciar. Revenind în aceeaşi funcţie de director al Direcţiei Generale de Servicii Comunitare şi Utilităţi Publice, poziţie din care înainte de postnatal pusese pe picioare un program articulat pentru transportul public de călătorori, el a câştigat în iunie un net de 6.899 lei, grila de acum putând să-l ducă la un maxim brut de 10.339 lei.

Debutanţi, şoferi, necalificaţi, adică între 2.908 şi 3.095 lei!

Până atunci, însă, să amintesc despre cât poate câştiga managerul public, poreclit la noi city manager: între 6.766 şi 8.425 de lei, când el avea până în iunie mai mult decât primarul…
Cel mai prost plătiţi sunt consilierii juridici, un debutant care o ia de la gradaţia zero putând să ia 3.158, adică cu mai puţin de 100 de lei mai mult decât femeia de serviciu, adică necalificatul, care se poate duce la un maxim de 3.095, chit că la debut, la gradaţia zero, începe în forţă cu un 2.486 de lei. Şoferii, însă, care au o serie de sporuri ce pot ajunge şi la 24%, pot debuta cu 2.439 lei şi ating un maxim de 3.037 lei.
Mă gândesc cu groază ce jale pe personalul contractant din parchete şi din justiţie, şi cum îşi vor dori prin pile, relaţii şi şpăgi să ajungă femei de serviciu şi şoferi în administraţia publică locală gălăţeană, care s-a fost cocoţată în topul celor mai mari salarii din TOP 10 angajatori, printre care se află şi Arhiepiscopia „Dunării de Jos”, leafa ÎPS Casian fiind de „doar” 18.000 de lei, cam ca a prim-secretarilor Regiunii Galaţi-Brăila!
Umiliţi faţă de necalificaţi sunt şi referenţii debutanţi, care pot câştiga între 2.097 lei şi 2.611 lei. În schimb, un referent superior, tot cu studii medii, poate începe de la 3.064 de lei şi ajunge până la 3.815 lei.
La final, ca să crăpaţi de invidie că lucraţi în învăţământul preuniversitar şi universitar, în Justiţie, cu mari funcţii în economia de stat şi cu capital privat, vă spunem că un şef de birou cu gradaţia zero are o leafă de 7.023 de lei, iar unul cu gradaţia 5 – 8.745 de lei.
Ehei, acum să te ţii calitatea muncii, competenţă, cinste, corectitudine, respect faţă de cetăţean, lege şi program, că sediu nou aveţi şi sigur este amenajat, mobilat, dotat şi utilat la standarde UE, cum şi salariile le cam aveţi…

Gelu CIORICI 8 - septembrie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...