logoImpact EST nr. 876 - 19.06.2021

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional: “În curând nu vor mai exista prea multe lucruri româneşti în România”. Mda. Cam asta e concluzia pe care o trag pentru noi jurnaliştii francezi care au analizat modul în care instituţia financiară a găsit de cuviinţă să soluţioneze problemele generate de companiile de stat. Astfel, “ţara este de vânzare”, scriu jurnaliştii francezi, care, mai în glumă, mai în serios, adaugă că “în curând nu vor mai exista prea multe lucruri româneşti în România”. Ei arată că vânzarea celor 10 companii de stat cu datorii şi pierderi, cerută de FMI, este ineficientă. “Poştă, aeronautică, transporturi, energie, sănătate: în toate sectoarele, România a vândut. Vânzările au fost impuse de FMI pentru a reduce costurile din economie”, notează revista Slate, în ediţia electronică. Totodată, jurnaliştii francezi arată că privatizările au o imagine proastă în România, mai ales că, de pe urma vânzării de către stat a companiilor pe care le avea în proprietate, au profitat o mână de oameni.

Ce mai vinde România? Ce se mai poate fura, evident. De exemplu, Compania publică de transport feroviar CFR Marfă a fost cumparată de Grup Feroviar Român (GFR) pentru 202 milioane de euro. Totusi, valoarea companiei de stat era estimată la 2 miliarde de euro în urmă cu şase ani. În sectorul transportului aerian, trei companii publice cu datorii sau în declin (IAR Ghimbav, Avioane Craiova şi Romaero Băneasa) figurează de asemenea pe lista tranzacţiilor. Guvernul român va vinde de asemenea un sfert din cota de acţiuni de 95% de la compania nationala Tarom, membra a aliantei SkyTeam.

În domeniul energetic, guvernul a propus pentru listarea la Bursă pachete de 10-15% din acţiunile sale la companiile de stat. Aceste privatizări parţiale vizează Transgaz (transportatoare de gaze), Romgaz (producătoare de gaze) şi Hidroelectrica (producătoare de electricitate). Guvernul a deschis de asemenea 10% din acţiunile de la Nuclearelectrica, compania care administrează singura centrala nucleara a ţării. O companie chineză este interesată. Deţinută în proporţie de 75% de guvernul român, Poşta nu a găsit pană în prezent un cumpărător, deoarece a acumulat pierderi de peste 120 de milioane de euro in ultimii patru ani. Pentru a o face mai atractivă, 3.650 de salariaţi, adica 11% din personal, vor fi disponibilizaţi. În plus, populaţia trebuie să suporte conscinţele liberalizării preţurilor la gaze şi electricitate, pentru a se conforma instituţiilor internaţionale.

3 - decembrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...