http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Chestiunea din titlu a devenit un lucru cert, după cele întâmplate luni, 15 martie 2021, cu ocazia Adunării Generale a Acţionarilor Ordinară de la Mecanica Rotes SA Târgovişte. Despre această şedinţă am scris în ediţia numărul 862. Convocarea adunării a fost solicitată de o societate controlată de moldo-gălăţeanca Ala Procopenco. Aceasta, prin cele două societăţi, Amicosottis SA Galaţi şi Amirastar Trading SA Galaţi, deţine acţiuni reprezentând peste 32% din totalul celor emise de societate. În cererea de convocare, aceasta solicita revocarea membrilor consiliului de administraţie, a auditorului şi numirea altora pentru aceste funcţii. Mai solicita petenta şi verificarea unui presupus prejudiciu creat în urma vânzării unor acţiuni deţinute la o altă firmă. Părea misterioasă solicitarea venită din partea acestui acţionar, de abia acum, când, practic, avea această posibilitate de ani buni. Misterul s-a descifrat, în mare parte, dar nu total, la data ţinerii şedinţei, la începutul acestei săptămâni, respectiv pe 15 martie 2021. Culmea, solicitanta convocării, Ala Procopenco, nu s-a prezentat la respectiva şedinţă, nu a desemnat vreun împuternicit şi nici nu a comunicat dorinţa de vot prin corespondenţă.

Noi acţionari majoritari, o nouă conducere

În schimb, la şedinţă au participat acţionarii deţinând peste 52% (!) din capitalul social. Acţionarii prezenţi, lucru mai mult decât vizibil, au venit cu lecţia bine făcută, liderul acestora fiind Adrian Andrici, deţinător a 10,02% din acţiuni. Ceilalţi acţionari prezenţi, sunt cunoscute firme din grupul de interese al omului de afaceri Andrici Adrian şi anume: SWISS CAPITAL S.A. Bucureşti (25%, din capitalul social), S.S.I.F. BRK FINANCIAL GROUP S.A Cluj Napoca (16,90% din capitalul social). Şedinţa a avut o desfăşurare rapidă, revocarea şi numirea noilor administratori s-a făcut fără probleme, auditorul rămânând acelaşi. Cei revocaţi sunt: Erculescu Florica, Constantinescu George şi Sergiu Burcă, care au fost debarcaţi înainte de termen şi înainte de a prezenta rezultatul muncii lor pentru anul financiar 2020. Asta nu înseamnă, cum ar crede unii, că nu rămân răspunzători pentru modul în care au administrat societatea în ultimii ani. Noii administratori aleşi sunt: Olteanu Ion-Aurelian, Giurea Cătălin şi Burcă Sergiu, acesta din urmă fiind şi în vechiul CA. În ce priveşte presupusul prejudiciu creat, prin tranzacţionarea unui pachet de acţiuni la firma Galfinband SA Galaţi, s-a dovedit a fi o cacialma. Era cunoscut preţul tranzacţiei de către toată lumea, detaliile respective figurând pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Modul de desfăşurare al şedinţei AGA Ordinare, noile alegeri făcute şi procentele deţinute de noua majoritate creată în acţionariatul firmei Mecanica Rotes, spun multe. Firma în cauză a fost o societate în care gruparea gălăţeană a pătruns încă de prin anii 2004, în care a făcut un adevărat dezastru financiar. Firma a fost implicată în numeroase maşinaţii economice şi financiare, fapt ce a condus, la un moment dat, la intrarea în procedura de insolvenţă-faliment. Conducerea societăţii, aservită grupării infracţionale din Galaţi, a transformat societatea în vehicul bursier, cu preţul restrângerii severe a activităţii.

S-a confirmat: graba strică treaba!

Aşa se spune, şi aşa s-a întâmplat şi în cazul acestei şedinţe AGA Ordinare de la Mecanica Rotes din data de 15 martie 2021. Administratorii societăţii nu prea şi-au făcut temele în privinţa pregătirii acestei adunări, neexistând un material întocmit la ordinea de zi, nerespectându-se procedurile în ce priveşte desfăşurarea sedinţei. Se pare că „majoritarii” au venit de formă la şedinţă, aşa, la o cafeluţă, totul fiind stabilit dinainte. Faptul că au apărut şi doi minoritari curioşi, le-au cam stricat planurile organizatorilor, care, au trebuit să încerce, ad-hoc, să dea o formă de legalitate formalităţilor de ţinere a şedinţei. Aroganţa şi siguranţa afişată de „majoritari” a fost mai mult decât evidentă: nu s-a citit vreun material, oricum nu exista, nu s-au făcut propuneri de cei prezenţi, nu s-au prezentat un CV al persoanelor propuse, două liste, bileţele de vot, şi cam asta a fost. Un proces verbal al şedinţei s-a cam uitat a se întocmi, mai rar aşa ceva, dar nu miră pe cei ce cunosc obiceiurile „casei Rotes”. Un minoritar şi-a permis să solicite, la plecare, să se semneze, aşa zisa listă de prezenţă, căci nu se prea ştia prea bine cine fură cei prezenţi la adunare. Procesul verbal, cum zise liderul, va fi întocmit mai apoi, căci totul fusese stabilit dinainte, procentele erau clare ca şi participarea.Toată graba şi siguranţa administratorilor şi „majoritarilor”, le-a fost stricată de unul din minoritarii prezenţi. S-a făcut o cerere de intervenţie la Registrul Comerţului Dâmboviţa în ce priveşte numirea administratorilor, dosarul urmând a fi trimis spre soluţionare la Tribunalul Dâmboviţa, deci va mai dura până la instalarea noilor aleşi.

Dezastrul şi misterul din spatele cifrelor

La această dată, societatea este într-o situaţie dramatică, din capitalul social de 46,684 miloane lei, preponderente sunt imobilizările financiare, în speţă acţiuni cumpărate de la diverse societăţi. Cuantumul acestora este de 37 milioane lei, deci în jur de 80% din capitalul social. Nu ar fi o problemă cuantumul acestor imobilizări financiare, problema este că acesta maschează un dezastru financiar. Achiziţiile respective sunt înregistrate la preţul istoric de cumpărare, reprezentând preţuri exorbitante la vremea respectivă, toate acestea fiind opera celor din anturajul grupării răposatului Chelu. Iată că acum s-a ajuns la scadenţă. Preţul de piaţă este cu totul altul, pierderea înregistrată va fi de aproape 30 milioane lei. Situaţia se datorează şi celor din fosta conducere revocată, conducere care a continuat implicarea societăţii, în ultimii trei ani, în tranzacţii bursiere la fel de dezastruoase pentru Mecanica Rotes, dar favorabile intereselor lor. Dezastrul societăţii este determinat de achiziţiile istorice de la Altur SA Slatina şi de cele mai recente, de la Mobila Rădăuţi. Schimbările apărute în structura acţionariatului societăţii sunt, de fapt, determinate de deţinerile firmei pe piaţa de capital, în primul rând cele de la Altur SA, respectiv cele 28% procente din capitalul social al acesteia, sunt miza implicării afaceristului Adrian Andrici în acţionariatul Mecanica Rotes. Poziţia deţinută aici l-a pus în poziţia de a controla autoritar şi SC Altur Slatina, o firmă de top a fostei grupări Chelu. Apariţia şi obţinerea controlului autoritar la Mecanica Rotes, de către grupul de firme din anturajul afaceristului Andrici, implicit controlul asupra Altur SA, nu ar fi fost realizabil fără înţelegerile oculte încheiate dintre foştii acţionari şi cei actuali. Se poate spune că, practic, Adrian Andrici şi firmele aflate în sfera sa de influenţă, au fost invitaţi de onoare ai foştilor acţionari, restul este cancan. Oricum, verosul afacerist a realizat oportunitatea implicării, avantajele fabuloase, în perspectivă, starea financiară de la Mecanica Rotes contând mai puţin, ea putând fi lichidată uşor, căci numai terenul fabricii compensează îndestulător. Scopul ţinerii şedinţei a fost clar, Ala Procopenco nu întâmplător a solicitat convocarea, iar neparticiparea nu a surprins pe cei avizaţi. Cine este în spatele acestor maşinaţiuni, cum a penetrat Andrici Altur SA, Mecanica Rotes şi Mobila Rădăuţi, care este menirea sa în aceste firme, care au fost controlate şi devalizate în ultimii16 ani de către gălăţenii din grupul Chelu, sunt aspecte pe care le vom dezvălui într-un număr viitor. Jocurile financiare sunt fabuloase, Andrici fiind atras în combinaţii, benefice pentru el, cât şi pentru foştii acţionari, pentru aceştia din urmă fiind chiar salvatoare. Cel puţin asta cred cei din urmă, cei care au părăsit scena pe furiş, ca hoţii. Vom reveni cu ramificaţiile de putere instituţională pentru care Andrici produce o prosperitate deşănţată.

Leo IANCULESCU 26 - martie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...