http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Cei de la Kaufland s-au răzgândit: nu mai vor să cumpere!

Afacerea pusă la cale de conducerea Braiconf SA Brăila, renumita fabrică de confecţii din judeţul vecin, privind vânzarea sediului societăţii, cu terenul aferent în suprafaţă de aproximativ 10.000 metri pătraţi, a căzut. Retailerul Kaufland a anunţat, pe 25 mai 2021, că solicită încetarea tranzacţiei, respectiv cumpărarea clădirii şi terenului sus-menţionat. Iniţial, părţile s-au înţeles şi asupra sumei privind această tranzacţie şi anume 7.475.000 euro, aşa cum se stabilise în Antecontractul încheiat în 14 ianuarie 2021. La data respectivă se preciza plata unui avans de 900.000 de euro, plus TVA, pentru garantarea căruia cumpărătorul beneficia de ipotecă asupra terenului. De precizat că acţionarul principal al societăţii brăilene este firma Industries Benjamin SRL Bucureşti, aparţinând afaceriştilor gălăţeni Ştefan Constantin şi Dumitrache Silviu, aceasta deţinând 42,51% din acţiunile Braiconf.

S-a dat avansul, ori ba?

Se ridică o problemă: s-a plătit suma de 900.000 de euro ca avans la data semnării Antecontractului, respectiv în 14 ianuarie 2021? În comunicatul conducerii publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti în 26 mai 2021 se precizează că: „Braiconf SA informează acţionarii şi potenţialii investitori că nu a fost semnat actul adiţional la Antecontractul de vânzare-cumpărare pentru încasarea avansului prevăzut la punctul 6 din Hotărârea AGEA nr. 12/2021, Promitentul Cumpărator propunând, la data de 25.05.2021, încetarea Antecontractului”.(clic aici pentru textul integral)
Pe de altă parte, în publicaţia nr. 965 din data de 09.03.2021 din Monitorul Oficial Partea IV, privind convocarea AGA Extraordinară de la Braiconf SA Brăila pentru 12 aprilie 2021, se preciza la punctul 6 al ordinea de zi următoarele: “6. aprobarea, validarea şi ratificarea Antecontractului de Vânzare – Cumpărare încheiat cu Kaufland Romania Societate în Comandită (Kaufland Romania SCS), persoană juridică română, cu sediul social în Bucureşti, str. Barbu Văcărescu nr. 120-144, sectorul 2, înmatriculată la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sub nr. J40/17052/2003, având codul unic de înregistrare 15991149 („Kaufland Romania”), la data de 14.01.2021, conform încheierii de autentificare nr. 59 („Antecontractul”) şi a oricăror alte contracte şi documente legate în mod direct sau indirect de tranzacţia menţionată mai sus, încheiate sau care vor fi încheiate de Societate, pentru şi/sau în legătură cu semnarea şi încheierea celor de mai sus şi/sau, după caz, ratificarea tuturor actelor şi măsurilor (inclusiv, dar fără limitare la ipoteca legală de care beneficiază Kaufland Romania asupra Terenului pentru garantarea restituirii avansului plătit în cuantum de suma de 900.000 euro plus TVA, în cazul în care contractul de vânzare nu se va mai perfecta, astfel cum este detaliat în Antecontract) întreprinse de acesta sau de oricare împuternicit căruia i-a subdelegat puteri de reprezentare”.Rămâne de aflat care este realitatea privind plata avansului şi cum se va rezolva.

Indignarea brăilenilor şi a autorităţilor a învins

Antecontractul încheiat, de conducerea SC Braiconf SA Brăila, privind vânzarea sediului şi terenului firmei, un brand naţional, a stărnit un val de indignare în rândul locuitorilor urbei vecine şi chiar a autorităţilor. Povestea cu relocarea fabricii, beneficiul acestei afaceri, nu i-a convins pe brăileni, şi în primul rând autorităţile locale. Acestea şi-au precizat ferm poziţia vizavi de această situaţie, primarul Marian Dragomir cât şi viceprimarul Alexandru Jantea au declarat cu fermitate că nu sunt de acord cu demolarea celebrei fabrici de confecţii, care reprezintă una dintre mărcile de prestigiu ale Brăilei. Ambii au arătat că, din punct de vedere tehnic şi legal, procedura este greoaie, în condiţiile în care se va ajunge la un nou PUZ (Plan Urbanistic Zonal) ce va fi supus dezbaterii publice. Abia apoi ar urma a se supune dezbaterii în plenul Consiliului Local Municipal. Toate acestea au convins părţile implicate, mai ales pe cei de la Kaufland România, că va fi imposibil de obţinut aprobările legale pentru realizarea obiectivului propus şi anume vânzarea sediului şi terenului Braiconf. Oricum, soarta fabricii, a salariaţilor societăţii este sumbră: societatea merge de vreo 3-4 ani din ce în ce mai prost, pierderile înregistrate de societate sunt uriaşe, la finele anului 2020 firma a înregistrat o pierdere de 5.101.953 lei. Unii consideră că este vorba despre un act premeditat de ruinare a societăţii, falimentarea acesteia şi vânzarea ulterioară pe o sumă derizorie. Vom vedea. Vă ţinem la curent.

Leo Ianculescu 4 - iunie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...