logoImpact EST nr. 898 - 19.01.2022

Se prefigurează concedieri de peste 400 angajaţi

În luna decembrie a acestui an, mai precis în data de 6 decembrie 2021, conducerea societăţii a transmis către Bursa de Valori Bucureşti (BVB) un raport curent referitor la un eveniment important, şi anume primirea unei notificări din partea firmei Alfred Karcher, principalul beneficiar al produselor electrocasnice produse de Electroargeş. În respectiva notificare se comunică încetarea Contractului de furnizare încheiat cu Electroargeş începând cu data de 30.06.2022 şi o altă notificare prin care se aduce la cunoştinţă încetarea Contractului de împrumut a sculelor şi dispozitivelor încheiat cu Electroargeş începând cu data de 30.04.2022, restituirea acestora până la aceeaşi dată. Această notificare (click aici) este o lovitură devastatoare pentru firma argeşeană care se vede pusă în situaţia de a înceta producţia de electrocasnice ce se livrează de ani buni către firma germană. Consecinţa imediată a încetării contractului cu această firmă este reducerea drastică a producţei, fapt ce determină imposibilitatea menţinerii unui număr important de angajaţi. De reţinut că producţia respectivă reprezintă peste 85% din cifra de afaceri a Electroargeş, deci încetarea contractului, cu principalul beneficiar al producţiei, va avea un impact major asupra activităţii societăţii, cu consecinţele menţionate mai sus.

A fost surpriză, ori ba?

Aceasta este o întrebare la care ar trebui să răspundă administratorii firmei argeşene, asta pentru că in joc este soarta a sute de muncitori care se văd fără locurile de muncă, este vorba de acţionarii care au achiziţionat acţiuni la această societate şi constată că investiţia lor se poate dovedi falimentară. Pentru cei neavizaţi ar părea că această notificare i-a luat pe neaşteptate pe cei din conducerea societăţii argeşene şi că practic aceştia sunt victime ale deciziei luate de principalul client al firmei. La televiziune, în presă, au apărut de vreo două zile informaţii despre firma germană Alfred Karcher în care aceasta este pusă la zid pentru faptul că urmează a rezilia contractul cu firma argeşeană, acest fapt însemnând un adevărat dezastru economic pentru aceasta din urmă. Firma germană este considerată vinovată pentru că ar fi demarat construirea unor spaţii de producţie având ca obiect producţia de electrocasnice, fapt ce ar reprezenta o concurenţă neloială. Mai mult, se face dezvăluirea că aceştia au primit un ajutor de la stat de 7.650.000 euro, prin care se urmărea creşterea investiţiilor străine directe, precizindu-se că şi statul este vinovat în această situaţie ca urmare a acordării ajutorului de stat către firma germană. Problema deranjantă, pentru Electroargeş, o reprezinta faptul că firma germană a demarat construirea unor spaţii de producţie chiar în vecinătatea Electroargeş, unde au demarat producţia de electrocasnice de natura celor produse conform contractului cu firma argeşeană. Partenerul german a pus în funcţiune încă din 2016 un prim spaţiu, demarând producţia, având ca angajaţi în jur de 500 angajaţi. În luna octombrie 2021 firma Alfred Karcher a mai finalizat un nou spaţiu de producţie, la aceeaşi locaţie, acesta urmând a fi inaugurat în martie 2022. Acest spaţiu a fost construit sub privirile tuturor angajaţilor Electroargeş, inclusiv a conducerii, care se pare că a stat într-o poziţie de expectativă de neânţeles. Urmare a construirii acestor spaţii de producţie, firma germană a considerat că este benefic pentru ea sa-şi producă singură electrocasnicele pe care le executa Electroargeş SA, fapt ce a determinat-o să notifice, în 6 decembrie 2021, că reziliază contractul cu firma argeşeană începând cu 30 iunie 2022 privind producţia de electrocasnice. Decizia luată de firma germană nu poate fi considerată ca o surpriză, se cunoştea faptul că firma germană a construit spaţiile de producţie, mai susmenţionate, în care urma să realizeze electrocasnice. Au existat, în decursul anilor, informări ale conducerii, către acţionari, că partenerul străin va putea rezilia contractul ce reprezenta peste 85% din cifra de afaceri a firmei argeşene, asta însemnând dezastru economic, dar fără a exista o alternativă.

Cine sunt răspunzători de dezastrul anunţat?

Aceasta este o altă întrebare la care ar trebui să răspundă cei ce au administrat societatea în ultimii ani. Cum s-a ajuns la această situaţie de încetare a producţiei în proporţie de peste 80% peste noapte, în condiţiile în care numai un orb nu putea vedea construcţiile ce se edificau lângă spaţiile de producţie ale Electroargeş, este de neînţeles. Acolo nu se construia un spaţiu de divertisment, un parc de distracţii, piscine, ci spaţii de producţie, cu avize, termene de execuţie etc. Toate indicau faptul că firma Alfred Karcher dorea să-şi producă singură produse electrocasnicele ce făceau obiectul contractului cu Electroargeş. Mai mult, în cadrul firmei existau grave conflicte între acţionarii firmei, dispute pentru supremaţie la conducere, acuze grave aduse conducerii de către unii acţionari pentru modul de administrare a societăţii, implicarea societăţii în tranzacţii bursiere care au condus la pagube semnificative pentru firma argeşeană etc. Toate acestea, plus modul în care funcţionează economia de piaţă, au determinat-o pe firma germană să se implice în demararea producţiei de electrocasnice şi să renunţe la partenerul Electroargeş. Totul s-a făcut pe faţă, fără ascunzişuri din partea firmei Alfred Karcher, fără ca factorii de decizie din Electroargeş să ia vreo măsură de precauţie în vederea asigurării unui plan de rezervă faţă de situaţia ce era mai mult decât previzibilă: încetarea colaborării colaborarii în ce priveşte producerea de electrocasnice. Nu s-a făcut nici un plan de reorientare a producţiei către alte produse similare, ba mai mult, în adunarea generală a acţionarilor din 20 septembrie 2021, au aprobat contractarea unei linii de finanţare în valoare de 5.000.000 euro pentru achiziţia de echipamente necesare în procesul de producţie. Care producţie de electrocasnice pentru firma germană? Se pare că disputele pentru supremaţie la conducerea firmei argeşene din ultimii ani au îndepărtat factorii decidenţi de cea mai mare responsabilitate: măsuri de reorientare a activităţii de producţie în funcţie de echipamentele de producţie deţinute, de pregătirea profesională a angajaţilor.

A greşit guvernul României în 2014?

Aceasta este o întrebare care se vehiculează în media la această dată, făcându-se referire la ajutorul de la stat de 7.650.000 euro, primit în 2016, prin care se urmărea creşterea investiţiilor străine directe, acordat în baza HG 807/2014. Este posibil să fi existat anumite interese, influienţe, dar nu s-a făcut prea mare caz la vremea respectivă, dar prefigura situaţia la care s-a ajuns la această dată. Dacă s-a vehiculat ideea unei concurenţe neloiale, din partea firmei Alfred Karcher, politica greşită a guvernului care a finanţat firma germană, este de neexplicat de ce Consiliul concurenţei, administratorii societăţii nu au făcut demersurile legale către instituţiile abilitate în acest sens.
Situaţia ivită, scandalul stârnit la finele acestui an, în preajma sărbătorilor, drama unor angajaţi care văd că este posibil să-şi piardă locul de muncă după zeci de ani de activitate, toate acestea trebuie să primească un răspuns din partea administratorilor societăţii.
Preşedintele Consiliului de administraţie al Electroargeş, Ştefan Constantin, ce deţine această poziţie de prin anul 2015, este cel mai în măsură să analizeze situaţia ivită şi să informeze dacă, şi cine sunt persoanele responsabile de criza actuală. Este posibil ca domnul Ştefan Constantin, când a solicitat deschiderea liniei de finanţare de 5 milioane euro în 20 septembrie 2021, să fi avut în vedere un plan de reorientare a producţiei de care noi nu ştim. Rămâne de văzut poziţia acestui domn şi ce planuri s-au avut în vedere. Este prematur să ne dăm cu părerea asupra vinovăţiei unora sau altora, fără a cunoaşte situaţia în detaliu. Acţionarii societăţii, angajaţii, aşteaptă prezentarea unei informării din partea administratorilor despre situaţia creată, ce măsuri trebuie luate şi dacă există persoane responsabile, de la ce nivel, cine sunt, cum vor răspunde.
Vă ţinem la curent.

Analistul de serviciu 23 - decembrie - 2021

10 Responses so far.

 1. Viorel spune:

  Este mana lui Stefan sa duca de ripa Electroarges, el si-a facut jocurile, a vindut tot ce a vrut, a dat lovitura cea mare la Braiconf, a incasat sume babane drept salarii ca administrator si mai ramine sa vinda fabrica pe bucatele. De ce oare nu a fost indepartat acest individ tupeist si arogant de la conducere?

 2. Alecu spune:

  Sigur a facut o magarie cu nemtii, a luat o caruta de bani ce n-a visat el vreodata, basca ce si-a tras el in ultimii ani.

 3. Bertea spune:

  Aici pute tare treaba cu firma asta germana. Cum se poate sa vina un client, sa construiasca o fabrica in ograda ta, sub ochii tai cum se zice, in acelasi domeniu, sa aiba muncitori pregatiti, utilaje si scule si alte dispozitive inchiriate chiar de la Electroarges?
  Astai facatura pe fata a conducerii care a facut targul cu Karcher, in spate sunt mari interese si bani multi. Nu cred ca nu va iesi la iveala adevarul si toate masinatiile din spate.

 4. Camelia spune:

  Daca nu se implica Stefan in firma era de mult pe mana lui Tudor si Gavrila care o dadeau rapid la Karcher

 5. Diaconu spune:

  Stefan este un mare TEPAR si nimic mai mult, a prostit-o pe Ala Procpenco si s-a instalat omu tocmai in virful piramidei, adica administrator la Electroarges,in rest a fost o joaca pentru mintea lui pusa numai pe escrocherii. Este ceva de noaptea mintii cum a reusit acest om sa faca un asemenea jaf fara sa dea vreun leu pe actiunile luate.

 6. Savin spune:

  Dupa toate cele intamplate in ultimii ani nu cred ca a pacalit-o pe Ala Procopenco ci a fost un aranjament cu Stefan Constantin inca din start, altfel nu se explica nedebarcarea lui de la conducere. Astia se fac ca se razboiesc de ochii lumii, dar merg blat.

 7. Sergiu spune:

  Stefan Constantin este marele performer al pietei de capital. Areusit fara nici un leu sa construiasca un imperiu financiar la aceasta dată. Mai tine minte lumea cum a ajuns el mare lider la Electroarges? A pacalit-o pe Ala Procopenco care i-a vindut, de fapt i-a transferat fara plata un numar urias de actiuni de la citeva firme in care era actionar si Chelu. Va trimit poate le publicati o parte din transferurile facute intre cei doi.

 8. Cosmin spune:

  Tâmpenii am mai auzit, dar tâmpenii așa mari NU.
  Fabricile Karcher erau deja in construire in 2016-2017.
  Actuala conducere a făcut cele mai mari investiții din istoria Electroarges, in utilaje, echipamente și clădiri. Și a acordat și cel mai mare dividend din istoria companiei, in 2016-2019.
  Tudor, Gavrila și resturile grupului Chelu au creat numai pagube, încontinuu.
  Germanii au profitat de cearta din acționariat, dar au greșit.
  Cum sa spui ca cineva își dorește sa ii meargă prost?
  In rest vorbiți de lucruri neadevărate și de tot felul de răutăți.
  Articole mincinoase răutăcioase intr-un ziar de pamflet.

  • Liviu spune:

   Mare eroare domnule Cosmin, este incorect sa spuneti ca fostii actionari Tudor si Gavrila, cel din urma fiind ani buni director general si administrator sunt responsabili de situatia actuala a firmei. Prea laudati actualii administratori, care de fapt este vorba de unicul si magnificul Stefan Constantin. Cifrele vorbesc de sine, cresterea fabuloasa a datoriilor societatii, de vreo 3 ori, incepind cu anul 2015, data aparitiei acestui domn la butoane, cresterea creantelor de vreo doua ori si ceva, vinzarea unor participatii importante, vorbesc despre Amplo Ploiesti, Mercur Fagaras si Braiconf Braila. Este incredibil cea fact acest personaj, vinde participatia la o firma arhicunoscuta din tara, firma care inregistra profit de peste 2 milioane lei, dar se impliciain conducerea ei, o duce de ripa, ca apoi să vinda actiunile catre o firma la care este actionar unic. Este de noaptea mintii, tupeul fara margini a acestui individ care din 2015 a administrat societatea ca pe propriul sau srl. Cum esdte posibil ca regratatul director Gavrila, venerabilul domn Tudor sa fie impiedicati sa intre in societatea in care erau administratori pentru asi exercita obligatiile. Incredibil dar este adevarat ce se intampla in Electroarges, mai mult ca sigur daca traia Chelu nu se ajungea la aceasta situatie.

 9. Sebi spune:

  Vedeti noua ghidusie a acestui mafiot, vrea sa mute sediul Electroarges in Bucuresti acolo unde are el vreo 30 de firme cu care a praduit averea Electro. Curiosii sa vada convocatorul sedintei actionarilor pentru 31 ianuarie 2022.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

O Justiţie sublimă

Culmea neroziei, ieri seară la Prima TV, la emisiunea „Starea ...

Cei mai vizibili min

Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate în decembrie, ...

Vestea bună: COVID-

Niciodată, de la criza rachetelor din Cuba, umbra unui război ...

Controale operative

Urmare a perioadei de contractare din luna iulie a anului ...