logoImpact EST nr. 880 - 28.07.2021

A fost infracţiune penală, dar Mangalea şi Panaghia rămân nepedepsiţi

Sunt din nou spulberate speranţele gălăţenilor care ar vrea să vadă că măcar o singură dată e pedepsit cineva pentru răul făcut oraşului prin distrugerea societăţilor industriale şi desfiinţarea a zeci de mii de locuri de muncă. După o săptămână în care păreau să fie şanse ca în cazul distrugerii Elnav SA cercetarea penală să fie încheiată cu trimiterea dosarului în instanţă, pentru că infracţiunile au fost deja confirmate de DNA Galaţi, s-a pus iarăşi capac acestei afaceri.

Instanţa a respins plângerea împotriva ordonanţei DNA

Tribunalul Galaţi a respins acţiunea împotriva ordonanţei DNA Galaţi în dosarul nr. 13/P/2017, prin care erau constatate infracţiunile săvârşite la tranzacţionarea acţiunilor Elnav de Corneliu Mangalea, Cătălin Chelu şi Ion Panaghia, cu complicitatea funcţionarilor de la Comisia Naţională a Valorilor Imobiliare, dar în acelaşi timp, stabilea că infracţiunile au fost prescrise în 2014. Dacă ar fi fost aprobată acţiunea în instanţă, ar fi fost relansată cercetarea penală. Însă, pe 22 iunie, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Galaţi a hotărât respingerea acţiunii în instanţă a lui Gheorghe Mardare, cel care fusese păgubit prin tranzacţiile penale ale lui Mangalea, Chelu şi Panaghia. „Instanţa respinge ca nefondată plângerea formulată de petentul Mardare Gheorghe împotriva soluţiei de clasare din dosarul nr. 13/P/2017 al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi”, se spune în sentinţa 85/22.06.2017 a Tribunalului Galaţi, care este definitivă.

Prăduială prin fentarea legii

Cazul a fost prezentat în „Impact Est”, dar reamintim succint cum au fost încălcate flagrant legile referitoare la tranzacţionarea de acţiuni. Pe 28.02.2006, SIF Moldova, al cărui preşedinte CA era Cătălin Chelu, trecut la cele veşnice, a vândut pachetul de 58% firmei Metal Grup Industrie SRL Galaţi, a lui Cornel Mangalea. Preţul convenit a fost de 0,65 lei/acţiune. În total, Mangalea a plătit SIF Moldova 515.691 lei, adică 143.000 euro. Cum Elnav era evaluată la 11,4 milioane euro, pachetul de 58% valora 6,61 milioane euro. De 46 de ori mai mult. Un alt pachet, de 40% din acţiunile Elnav, era deţinut în asociere de patronul SC Nicorex SRL Galaţi, Ion Panaghia, şi patronul Total Service SRL, Gheorghe Mardare. După patru luni, pe 20.06.2006, Mangalea a căzut la înţelegere cu Panaghia, care fără să aibă acordul asociatului său, Gheorghe Mardare, i-a vândut şi pachetul de 40%. Ambele tranzacţii erau ilegale pentru că Elnav SA era în lichidare judiciară, în dosarul 201/LJ/2005, de pe rolul Tribunalului Galaţi şi legea spune că în astfel de cazuri tranzacţiile cu acţiuni trebuie efectuate doar cu aprobarea judecătorului sindic. Cum nu exista un asemenea acord, tranzacţiile sunt nule. Mai mult, Comisia Naţională a Valorilor Imobiliare trebuia să anuleze tranzacţiile.

Infracţiuni „clasate”, infractori oneşti

După 10 ani de în care tranzacţiile ilegale cu acţiuni Elnav SA au fost anchetate de DIICOT Bucureşti şi DNA Bucureşti, în sfârşit s-a ajuns la concluzia că au fost comise infracţiuni. Pe 16 ianuarie, prim-procurorul DNA Galaţi, Diana Alexandru, a dispus începerea urmării penale „in rem” pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art 13, indice (2), al Legii 78/2000 referitoare la faptele de corupţie. Două luni mai târziu, DNA Galaţi a clasat cauza. Procurorul Gabriela Popescu a stabilit că infracţiunile au fost prescrise în 2014. „Având în vedere faptul că s-a sesizat comiterea infracţiunilor precizate în cursul anului 2006, se constată faptul că, în cazul ambelor infracţiuni sesizate, termenul de prescripţie a răspunderii penale s-a împlinit în cursul anului 2014. Prin urmare, în cauză se va dispune clasarea acesteia faţă de acţionarii SC Elnav SA, respectiv faţă de funcţionari din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art 13, indice (2), din Legea 78/2000”, se spune în Ordonanţa nr 13/P/2017, emisă de DNA Galaţi pe 22 februarie 2017. Dacă infracţiunile nu ar fi fost prescrise, DNA ar fi trimis dosarul în judecată, pentru a fi judecaţi Mangalea, Chelu şi Panaghia. Cătălin Chelu nu mai poate fi făcut răspunzător, pentru că a trecut la cele veşnice, dar Mangalea şi Panaghia ar fi trebuit să explice unei instanţe de ce au comis infracţiunile.

Batista pe ţambal

Gheorghe Mardare, cel înşelat de Ion Panaghia, a depus la Tribunalul Galaţi o plângere împotriva soluţiei prim-procurorului, prin care cere anularea Ordonanţei nr 13/P/2017 a DNA Galaţi. Şi-a bazat acţiunea pe faptul că la încadrarea juridică a faptelor procurorii DNA nu au luat în consideraţie şi prevederile art 309 CP, care se referă la „consecinţele deosebit de grave” ale unei tranzacţii, dar şi aceea prevăzută la art 35 al (1) CP, referitoare la infracţiunile săvârşite în formă continuată. Cum au avut loc două tranzacţii, sunt infracţiuni în formă continuată. Prin noile încadrări juridice s-ar ajunge la alt cuantum al pedepselor, de 14 ani de închisoare. Prin aplicarea celor două încadrări juridice, infracţiunile constatate de DNA nu ar putea fi prescrise mai devreme de anul 2020. Mardare a demonstrat în plângerea sa că şi fără cumularea acelor încadrări, prescrierea infracţiunilor comise de Ion Panaghea nu putea avea loc mai devreme de 16.06.2008. Instanţa Tribunalului Galaţi nu a luat în seamă aceste argumente şi a respins acţiunea.

Măcar ştim că târguirea Elnav a fost infracţiune penală

E greu de spus ce se va întâmpla în continuare în acest caz. După 10 ani de anchete ale DIICOT şi DNA, măcar am aflat că una dintre marile companii industriale ale Galaţiului a fost furată, ca şi cum ar fi fost jucată la barbut. Nu ca la poker, pentru că pokerul presupune inteligenţă şi eleganţă. Să reţinem ce scrie în ordonanţa DNA Galaţi: „în cazul ambelor infracţiuni sesizate, termenul de prescripţie a răspunderii penale s-a împlinit în cursul anului 2014”. De ce din 2006 până în 2014 nu au fost constatate aceste infracţiuni? Răspunsul îl ştim toţi.

Iani Costea 30 - iunie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...