logoImpact EST nr. 893 - 02.12.2021

De unde această idee? Păi, una din persoanele serios afectate la buzunar, de un control al Camerei de Conturi din Galaţi, este chiar fostul director general al TRANSURB Galaţi, Genica Totolici. Cum, între timp, doamna Totolici Genica a devenit director adjunct la Electrica SA Galaţi, este posibil ca din „greşeală” să dispună o lucrare în zona Falezei şi să atingă vreun cablu de la instituţia de control sus menţionată. Aşa „s-ar putea întâmpla” ca urmare a unor decizii de imputare a unor sume de bani în sarcina fostei conduceri a Transurb SA Galaţi. Liderul în ce priveşte sumele imputate a fost directorul general, Totolici Genica, urmare a controlului efectuat în decembrie 2018. Controlul a fost el în 2018, dar consecinţele se văd acum: în instanţă sunt multe litigii care privesc recuperarea prejudiciilor stabilite de controlul amintit. Organul de control a considerat că doamna directoare ar datora vreo 80.555 de lei, urmare a unor bonificaţii încasate nelegal, şi ar fi bună de plată. Momentan, societatea se judecă cu fosta directoare pentru recuperarea acestei sume, ba şi pentru alte sume, asta ca urmare a faptului că actuala conducere, a considerat că ar mai fi responsabilă şi pentru alte neglijenţe care au creat prejudiciile constatate de organul de control. Pe rolul Tribunalului Galaţi la această dată se mai află mai multe dosare având ca obiect „pretenţii”, reclamant fiind Transurb SA Galaţi iar pârâţi fiind foşti şi actuali salariaţi. Dacă în cazul fostei directoare lucrurile sunt clare şi posibilităţile acestei doamne nu îi vor crea probleme financiare, sunt câteva situaţii în care treaba nu este prea roz şi pare a fi vorba de un abuz.

Controlul financiar şi hidroizolaţia de belea!

Poate n-am fi scris acest articol, dar o persoană afectată de acest control ne-a dat nişte informaţii care par a friza orice logică în ce priveşte stabilirea unui prejudiciu şi persoanele răspunzătoare. Concret, un obiectiv al controlului la constituit o lucrare de reparaţie efectuată în 2015-2016, la o clădire din incinta Autobazei din strada George Coşbuc, stabiliment în care trebuia să se mute sediul Transurb SA. Lucrarea de reparaţie o reprezenta refacerea hidroizolaţiei la acoperişul unei clădiri, o lucrare aparent banală la prima vedere. N-a fost să fie aşa! Hârtiile, bată-le vina, au încurcat rău iţele! Totul a început cu stângul din start: nu s-a semnat de conducere un contract cu executantul (!), nu a existat un proiect aprobat, nu s-a prevăzut un termen de execuţie, modul de recepţionare etc. Cum s-ar spune, totul a fost după ureche. Pare incredibil să fie reală o astfel de situaţie ţinând cont de talia beneficiarului şi la rigoarea impusă de legiuitor la firmele bugetate. Constructorul agreat de conducere a fost firma Leadtech SRL Galaţi care a stabilit ca valoare pentru lucrare suma de 137.778,98 lei. Cum-necum, lucrarea a început, iar la un moment dat, conducerea, din motive necunoscute, trimite în 7 decembrie 2015, 3 (trei) salariaţi, constituiţi ad-hoc într-o aşa zisă comisie de recepţie, să dispună închiderea lucrării în stadiul în care era şi să recepţioneze lucrarea în stadiul respectiv (?). În baza unui aşa zis proces verbal de recepţie, cei din compartimentul financiar-contabil avizează, probabil că şi conducerea, şi dispune plata sumei de 44.956,51 lei, reprezentând contravaloarea lucrării parţiale. Cum s-a stabilit valoarea totală cât şi cea parţială, motivul îndepărtării constructorilor se pare că este un mister. Cert este că a apărut un alt constructor, SC Cipsor Construct SRL Galaţi, care a continuat lucrarea abia în anul următor, respectiv din august 2016 (?). Societatea care a continuat lucrarea a încheiat un contract pentru suma de 103.778,98 lei, lucrare fiind finalizată în 20 septembrie 2016, dar nerecepţionată la final, aşa cum constată organul de control. Lucrarea a fost plătită executantului la sfârşit fără prea multe discuţii referitor la calitate, recepţie etc.

Glafuri buclucaşe, confuzie totală!

Tot circul cu hidroizolaţia clădirii menţionate a apărut de la nişte glafuri, mai pe înţelesul tuturor, nişte table de vreo 40 centimetri, găsite în magazia societăţii. Astfel a intrat pe fir tânăra inspectoare a Camerei de Conturi şi a văzut marea bulibăşeală cu această lucrare, începând de la contract, recepţie şi până la decontare. După ce a studiat înscrisuri, a luat declaraţii de la cei care credea că sunt răspunzători, mai puţin de la unii care nu mai lucrau la societate, a stabilit într-un final toate neregulile găsite. Printr-o decizie dată în 5 decembrie 2018, directorul Camerei de Conturi, Marinescu Mirela, a stabilit, în ce priveşte lucrarea de hidroizolaţie amintită, ca s-a constatat o abatere (?) de 103.778,98 lei, această sumă reprezentând valoarea lucrării făcută de cel de-al doilea constructor, precum şi un prejudiciu de 4.204,37 lei în sarcina primului constructor care nu ar fi montat glafurile amintite. Organul de control a stabilit în mod expres că prejudiciul se va recupera de la primul constructor, adică de la SC Leadtech SRL Galaţi. Scurt şi la obiect!

Acarul Păun, băgat în schemă!

Conducerea Transurb SA a primit termen de la organul de control să recupereze prejudiciile constatate şi să raporteze realizarea măsurilor dispuse pînă la data de 29 martie 2019. Nu a fost să fie cum a zis organul de control. Şefii de la Transurb SA au realizat rapid că nu aveau cum să recupereze vreun leu de la constructorul SC Leadtech SRL, întrucât nu exista un contract încheiat cu această firmă, fapt obligatoriu prevăzut de legiuitor, ba mai mult, lucrarea nu a fost finalizată din vina exclusivă a beneficiarului care a solicitat întreruperea lucrării. Cineva trebuia să răspundă pentru prejudiciul stabilit de organul de control, aşa că trebuia găsit un ţap ispăşitor. Acesta nu a fost unul, ci trei, mai precis persoanele trimise de conducere ca mesageri de închidere a lucrării, constituiţi pe vorbe, într-o aşa zisă comisie de recepţie.
Aşa au ajuns cele trei persoane chemate în instanţă de Transurb SA Galaţi, asta încălcând decizia Camerei de Conturi, pentru a obţine din partea instanţei obligarea celor trei persoane la plata sumei de 4.204,37 lei. Au de treabă aceste persoane în instanţă, să demonstreze că n-au nicio vină, ba mai mult, sunt victima unui abuz . Camera de Conturi a decis ceva, conducerea o dă cotită. Aşteptăm cu vădit interes cum va rezolva instanţa de judecată acest litigiu.
Vă ţinem la curent.

Leo IANCULESCU 7 - februarie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF