logoImpact EST nr. 898 - 16.01.2022

Greenpeace România a publicat astăzi un ghid pentru identificarea tăierilor și transporturilor ilegale de arbori. Ghidul conține o serie de informații și pași concreți pentru cei care observă zone despădurite sau afectate de tăieri de arbori și pentru cei care vor să verifice legalitatea transporturilor de lemn.

 Ghidul cuprinde noțiuni silvice de bază pentru o bună înțelegere a domeniului și oferă indicii și soluții pentru identificarea și sesizarea delictelor silvice. Acest ghid este un prim pas, un instrument care îndeamnă la responsabilizare și acțiune.

 Primim foarte multe sesizări referitoare la tăierile de arbori, iar prin acest ghid dorim să îi ajutăm pe cei care vor să se implice activ în protejarea pădurilor, pe cei care întâmplător dau peste o zonă despădurită și nu vor să treacă mai departe indiferenți. Ghidul cuprinde un model de sesizare către autorități, care să conțină informațiile necesare începerii unei investigații. Cu cât vor fi mai multe perechi de ochi informați în pădure, cu atât va fi mai greu pentru cei care vor să comită abuzuri,” declară Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

 De asemenea, ghidul oferă informații despre ce este și cum se utilizează Radarul Pădurilor. Îndemnăm pe toată lumea să folosească acest instrument sunând la 112 pentru că orice apel contează! Odată trimisă sesizarea, Garda Forestieră are obligația să investigheze și să deschidă un dosar, iar acest fapt înseamnă presiune suplimentară pe sistemul de control.

 Acest ghid a fost elaborat împreună cu experți din domeniul silvic, organizații partenere dar și cu ajutorul voluntarilor Greenpeace România, care s-au alăturat campaniei de protejare a pădurilor.

 Am început să construim  acest ghid plecând de la constatarea că silvicultura este un domeniu  vast și complex și că există o lipsă acută de informație utilă care să fie disponibilă publicului larg interesat. Sunt foarte multe nuanțe, pentru că, de exemplu, există lucrări silvice perfect legale dar care arată ca o agresiune față de pădure pentru o persoană care nu are cunoștințe de specialitate. Am inclus în Ghid toate informațiile de bază pentru a putea identifica o posibilă tăiere ilegală și am realizat un glosar de termeni silvici pentru o mai ușoară orientare în terminologia de specialitate,” adaugă Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

 Situația pădurilor din România este îngrijorătoare: o analiză Greenpeace România indică faptul că ritmul de dergradare a pădurii se menține la 3 hectare pe oră[1], iar numărul cazurilor de tărieri ilegale a ajuns la o medie de 62 pe zi, în 2013 și 2014.

Județele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeș 5.851 cazuri, (12,85% din totalul cazurilor la nivel național), Bacău 3.538 cazuri, (7,77%) și Mureș 3.351 cazuri, (7,36%). Județul Argeș a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale identificate de autorități și în perioada 2009-2011: 6.458 de cazuri.

Ghidul pentru identificarea tăierilor și transporturilor ilegale de arbori este disponibil aici http://goo.gl/cROvmI

Viziunea Greenpeace pentru dezvoltarea și protejarea pădurilor din România este disponibilă aici http://goo.gl/6t4TK8  și poate fi susținută online prin semnarea petiției aici http://grnpc.org/IgSXR

Irina Bandrabur, ofițer de presă Greenpeace România

irina.bandrabur@greenpeace.org

Irina Bandrabur 18 - decembrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Cei mai vizibili min

Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate în decembrie, ...

Vestea bună: COVID-

Niciodată, de la criza rachetelor din Cuba, umbra unui război ...

Controale operative

Urmare a perioadei de contractare din luna iulie a anului ...

Galgros SA Galaţi,

Firma Galgros SA Galaţi este cunoscută ca fiind locul în ...