logoImpact EST nr. 849 - 24.11.2020
logo

logo

faximil-pag4Gata, până nu se intră în Campania de alegeri parlamentare, electoratul trebuie prostit şi păcălit încă din vara 2016. Ca la o comandă de Partid, o seamă de politruci, de la Prefectură, Primărie, Direcţia de Cultură, Muzeul de Istorie şi Biblioteca Urechia au organizat o mascaradă de prezentare de proiect de finanţare. De fapt a fost pusă în scenă la Parcul de Soft o prezentare de intenţie de proiect, după principiile bancurilor de tip Radio Erevan. „Se poate să avem grâul ca stâlpii de telegraf? Răspuns: „Ba, chiar şi mai rar!”

N-a fost prezentarea proiectului propriu zis de amenajare la Tirighina Bărboşi a unui parc arheologic model

ci a intenţiilor de avizare a unui astfel de proiect, care gestează de fapt pe mesele experţilor lui Costel Hanţă de circa doi ani. Ce am aflat din prezentare?Dacă Primăria Galaţi va obţine o finanţare de circa 18,7 milioane de lei, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – “Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” (măsura 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea Patrimoniului Cultural), după a doua jumătate a anului 2019, ruinele în paragină avansată ale castrului daco-roman Bărboşi-Tirighina ar putea deveni cam în trei ani un sit arheologic amenajat la standarde europene. Un sit împrejmuit pe toate cele circa 3 ha, iluminat, cu zidurile fostei fortificaţii antice dezgropate, reconstruite pe ici pe colo, accesibile turiştilor. La acestea se adaugă un amfiteatru de 300 de locuri în care să se desfăşoare diverse activităţi culturale legate de situl arheologic de la Barboşi, un punct de informare turistică, un centru de cercetare istorică, material de studiu pentru profesori şi studenţi ai Facultăţii de Istorie din Galaţi, drum de acces, insula de giraţie, parcare etc… Sunt elemente ale gândirii de oportunitate electorală, căci, an electoral fiind, nu pot fi disjunse căutările arheologice de extracţiile bugetare de aviditate partinică, cum tocmai s-a întâmplat cu bugetările surpriză pentru Casa Cuza şi Casa Colecţiilor, via Cristian Căldăraru (colaborator Secu şi aranjor al banilor, după modelul de ratare avansată a proiectului Valul lui Traian).

Am spus Traian? Păi nu trebuia să apară în acest magnific proiect şi Traian Sandu,

proprietarul a jumătate din terenurile ce aparţin Parcului. Ei, trebuia, dar nu acum. Traian Sandu a fost uitat pe tăpşanele antichităţii scrierii proiectului, poate are mai mult noroc istoria viitoare. Acum campania duduie, deci trebuie scoşi cu acte în regulă banii pentru clienţii care vor da municipiului încăput sub ocupaţia pesedistă planul de marketing al proiectului -gata până pe 15 septembrie, iar dacă până pe 15 noiembrie va fi acceptată cererea de finanţare, vine o perioadă de evaluare de 3 luni(treacă de la noi 5 luni!), urmează semnarea contractului de finanţare(alte trei luni)-ne prinde august 2017, după care s-ar putea semna contractul de lucrări şi cel de dotări.

S-a mormăit ceva şi despre bani, dar cam printre dinţi

Specialistul în astfel de mormăieli/abureli este interminabilul director Costel Hanţă. Cu penibilităţile obişnuite, s-a spus că ce s-a făcut până acum –studiile, planul de marketing –valorificarea pe cinci ani a sitului arheologic, după reabilitare, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, studiul de fundaţie, memoriul istoric, planul de digitalizare –a fost plătit de Primăria Galaţi. Da, dar cât? Ehe, e grea memorarea când scrii din greu la proiecte europene! Hmmm! Planul de marketing a costat în jur de 65.000 de lei, planul de digitalizare – 63.000 de lei, dar habar n-are cât s-a tras pentru SF. Răspuns corect: cât era necesar în actuala etapă, după cum bine ştie Florin Popa.

Ehe, ca alaltăieri se semna memorandumul „S.O.S. Salvaţi Cultura – situl arheologic Tirighina Barboşi”

act semnat în octombrie 2009 de reprezentanţii de atunci ai instituţiilor de cultură – Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, CL şi CJ, ca ieri se făceau şedinţe săptămânale prezidate de Prefectul Dorin Otrocol, ce dorea să dea un brânci scrierii şi închegării proiectului. Ca mâine va fi alocarea cofinanţării proiectului, care este 2% din valoarea totală de 18,7 milioane de lei, avizele de la comisia de arhitectură şi de la comisia de monumente istorice… Şi nu lipseşte nici politica de creare de locuri de muncă: în faza de execuţie se prevede crearea a 20 de locuri de muncă, iar în faza de operare a investiţiei patru posturi. Eee!? Spuneam de bancuri Erevan, să continuăm la fel. Sunt nişte construcţii cubice betonate pe teritoriul sitului, dar nu pot fi luate în calcul ca sediu al muzeului Tirighina, că cică nu e permisă săparea în sit de fundaţii. Ha, ha, ha, da pe vremea fondatorilor de sit Fănică Stanciu şi Dan Basarab Nanu, era permisă? Deci, ăăăă, va fi muzeu de sit, dar în containere. Containerele vor fi amplasate pe platforma de beton, rămasă ca urmare a demolării ruinelor unor hale industriale, construite ilegal acolo în anii ’90. Ha, ha, ha, să te prăpădeşti de râs! Vestigiile vor fi expuse în containere, ruinele din betoane şi BCA, de alături, vor intra în istoria vulgarităţii urbane, iar la 100 de metri de zona Castrului începe o zonă cu zeci de hale industriale, depozite de cauciucuri şi metale, reprezentanţe auto, deci va fi natural şi conceptual un muzeu istorico-industrial.

Multă originalitate, dar şi mai mult kitsch urban

Ca să nu mai vorbim de alte câteva jegoase omisiuni. Din proiect e scoasă Necropola Romană, descoperită în 1974 de prof. univ. Mihalache Brudiu, arheolog la Muzeul de Istorie Galaţi, ce conţine 93 de morminte de incineraţie (de ritual roman) şi înhumaţie (de ritual creştin), ce dovedesc trecerea la creştinism a populaţiei daco-romane care locuia pe teritoriul Galaţiului în urmă cu 1.900 de ani. Din 1985, zona era rezervaţie arheologică, fiind protejată de Legea 422/2001. Prin adresa 965/14.02.2005, Ministerul Culturii chiar obliga Primăria Galaţi să îngrădească zona şi să pună în valoare necropola din punct de vedere muzeal. În 2007, cele 10 ha au fost prada unui tun imobiliar realizat în baza unor expertize false şi terenul Primăriei Galaţi a intrat pe piaţa afacerilor imobiliare la finalul unui process, la care juriştii primăriei nu s-au prezentat. DNA Galaţi, mort în rezervaţie! Tribunalul Sibiu a dispus menţinerea statutului de rezervaţie arheologică a celor 10 ha, dar Primăria Stan&viitorimea „uită” să includă zona în proiectul de salvare a vestigiilor romane. A aşteptat castrul 1700 de ani, ce mai contează la scara istoriei încă patru ani de prăduire şi jaf bugetar?!

Silviu VASILACHE 9 - septembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Scrisoare deschisa m

Danamaria Neculai se simte sătulă până peste cap cu Gelu Ciorici şi ...

Cristian Dima (PRO R

Realizat de Opyum Advertising SRL D la comanda Pro Romania ...

Necunoscut în lumea

Era miercuri, 11 noiembrie, când DIICOT-Structura Centrală făcea sute de ...

Sifonări de milioan

Mamăăă, până şi salariaţii cu putere de decizie din Combinatul ...