logoImpact EST nr. 875 - 15.06.2021
Din motive judiciare, suspendam aparitia tiparita a Impact-est, incepand de saptamana viitoare (joi, 17 iunie). Cand va fi posibila reluarea acesteia, va vom anunta pe site-ul https://www.impact-est.ro (Redactor-sef Gelu CIORICI)

fostul-aviasanCurtea de Apel Braşov s-a pronunţat în Dosarul Aviasan, transformând un dosar de mare corupţie în decizii privind acuzaţii de drept comun. Decizia de condamnare a mai multor persoane implicate în tranzacţiile cu terenul de 39,61 ha, situat în extravilanul comunei Vânători, nu este definitivă, şi va fi atacată la ÎCCJ.

Coruţia e fără corupţi, spălarea de bani e fără bani şi prejudiciul e fără păgubaş

Conform rechizitoriului DNA, în perioada mai 2000 — mai 2007, Matei Oprea, de profesie pilot aeronave, şi Valentina Cojocaru, în calitate de asociaţi şi administratori ai SC Fitoplant şi ulterior ai SC Fitocom Serv, s-au asociat în scopul săvârşirii de infracţiuni, având ca rezultat obţinerea în mod fraudulos a suprafeţei de 39,61 ha, aparţinând SC Aviaţia Utilitară Tuzla. Aceştia ar fi fost sprijiniţi în demersurile lor de căte deputatul şi avocatul Mihail Boldea, Mircea Marosy şi procurorul Costache Roşca Caloenescu, acesta din urmă înlesnindu-le dobândirea şi valorificarea, prin dezmembrarea terenului. Prejudiciul stabilit după reduceri succesive este de circa 8 milioane de euro, dar păgubaşul practic nu există, chiar şi după insistenţele Curţii de Apel, de asumare a acestuia. Instanţa a dat achitări ale inculpaţilor pentru acuzaţiile de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi de dare de mită, dar îi condamnă pentru spălarea banilor şi pentru şantaj, deşi nici o probă nu stabileşte care fapte desemnează spălarea de bani şi şantajul. Nu lipsesc nici anomalii, cum ar fi cea prin care Mircea Marosy (foto) este condamnat cu dispoziţii agravante, corespunzând calităţii de funcţionar public, deşi acesta n-a lucrat niciodat în funcţii publice la stat.

Condamnaţii au agravante de funcţionar public, fără să fi fost vreodat funcţionari publici

mircea marosy 9043Prin decizia Curţii de Apel Braşov, fostul deputat PDL Mihail Boldea a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare. Decizia luată de Curte nu este însă definitivă, poate fi atacată. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul deputat pentru mai multe fapte de corupţie, dar a fost achitat pentru 16 capete de acuzare, rămânând ca valide pentru condamnare acuzaţiile de şantaj în funcţia publică şi spălare de bani. Curtea de Apel Braşov i-a achitat pe toţi cei inculpaţi în dosar de acuzaţiile privind asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, pentru săvârşirea de infracţiuni de luare de mită, pentru săvârşirea de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de spălare a banilor, reţinând doar acuzaţiile de spălare de bani la unii, acuzaţiile de şantaj la alţii şi acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată pentru Mihail Boldea. Pedepsele sunt între trei şi şase ani de închisoare. Mihail Boldea a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare, interzicerea pe o durată de 4 ani a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi interzicerea exercitării dreptului de a exercita profesia de avocat.

Silviu VASILACHE 4 - martie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...