logoImpact EST nr. 876 - 19.06.2021

Dimaaa 1Cristian Dima, preşedintele Comisiei de Ordine publică, libertăţi şi drepturi cetăţeneşti din Consiliul Local vânează libertăţi, dar şi ciobani cu iresponsabilităţi

 

Rep.: Stăm concentraţi să vedem cum ne iese bugetul de la Guvern şi vedem că intră ciobanii către Parlament.

Cristian Dima: Sunt în admiraţia guvernului de tehnocraţi, sunt tot mai buni, inclusiv la manipulat. Sigur că cel mai important proiect este cel al Bugetului naţional, dar în egală măsură este şi bugetul local. Este atât de aproape de casa noastră, deşi pare abstract. Eu nu ştiu cine sunt ciobanii. Poate că mai corect este să le spunem oieri, crescători de animale în libertate. Este o mare manipulare, atât de urâtă şi de nepotrivită, şi ce fac dânşii este foarte urât pentru naţiunea română. Ce facem, sărim gardul parlamentului şi silim forţele de ordine să deceleze: e o agresiune sau oierii vor să depună o petiţie? Cum să decizi dacă sari gardul instituţiei, sari peste poartă…

Rep.: Păi dacă privim ce fac vecinii greci la proteste, ciobanii la Parlament sunt nişte domnişoare la ceaiul de seară. Ciobanii nu aveau în buzunare pietre de granit sau coctailuri Molotov.

C.D.: Vreau să rămân la manipulare. În loc să fim atenţi la bugetul guvernului de nicăieri, care nu va răspunde de acest mandat, se permite avalanşa de oameni peste Parlament şi dezinformarea naţiunii. Au ajuns să fie manipulaţi oamenii pentru un lucru care există din 1953, ca certificare. Am scos din arhive şi am verificat. Legea 26 din 1976 avea aceleaşi interdicţii de gestionare, cu interzicerea circulaţiei câinilor nesupravegheaţi, nevaccinaţi, iar pe fondurile de vânătoare, câinii pot circula doar dacă au jujău de dimensiuni corespunzătoare, stabilite de departamentele silvice. Aici mi se pare a fi manipularea. Noi am încercat să punem o activitate producătoare şi importantă pentru economia românească-creşterea oilor-în contradictoriu cu vânătoarea. Nu este nici pe departe acesta obiectul deranjamentelor. Problemele importante sunt creşterea contribuţiei în PIB a agriculturii. Până şi inflaţia este în legătură cu producţia agricolă. Când românii îşi iau salariul de la stat sau privat, o raportează la inflaţie. Nu demult banii erau mâncaţi de inflaţie. Acum, dimpotrivă, avem dezinflaţie. Nici asta nu poate continua, că este periculoasă pentru economie.

Rep.: Oricum, avem creştere fără dezvoltare, fără investiţii.

C.D.: Corect, avem, dar important este că nu avem inflaţie şi banii câştigaţi nu sunt erodaţi.Dar să revin la crescătorii de animale şi la marea dezinformare. Agricultorii pot să se plângă cu adevărat de turmele ciobanilor. Cunosc bine problemele activităţilor de vânătoare. Sunt vânător şi nu mi-e ruşine s-o spun. Bărbaţii au fost dintotdeauna şi vânători.

Rep.: Deputatul Ciucă nu este vânător, dar a iniţiat legea ciobănitului cu interdicţii.

C.D.: Dl. Ciucă este şi vânător, şi este condamnat pe nedrept pentru legea vânătorii. Este atacat în mod greşit şi eronat, pentru că ar fi favorizat vânătorii, în dezavantajul ciobanilor. Cei mai dezavantajaţi de fapt sunt agricultorii, care în procesul de transhumanţă se pomenesc pe terenurile lor cu efectivele de oi şi capre ce le distrug parte din culturile agricole. Şi nu se ştie dimineaţa cine a trecut pe acolo. Sau ce distrugeri a produs vânatului…

Rep.: Avem sisteme informatice, urmărim buştenii, putem urmări şi câinii.

C.D.: Problema este că suprafeţele agricole lăsate de izbelişte s-au distrus. Au crescut ienuperi la munte, sau spini şi buruieni la câmpie. Primăriile au dat terenuri pentru agricultură, suprafeţele de păşunat s-au redus foarte mult. De regulă, de la Sf. Dumitru, oile intră în stabulaţie şi nu mai ies pe câmp până în martie. Este şi bine, pentru că protejează terenurile. Chestiunea este că în România sunt două tipuri de oieri: unii care respectă stabulaţia şi le dau de mâncare minim şase luni, pe cheltuiala lor şi alţii care plimbă oile prin toată ţara, distrugând culturi şi nu numai atât.

Rep.: Ei erau ciobanii de la Parlament?

C.D. Sunt convins că ei erau. Asta este şi manipularea, şi nu are legătură cu vânătoarea. În lege au existat întotdeauna prevederi pentru interzicerea deplasării câinilor în mod hoinar sau în supranumerar, pe lângă turme. Problema este că prin restrângerea suprafeţelor de păşunat, nu va mai fi posibilitate de deplasare nici pentru turişti, când merg la munte. A lăsa animalele să circule pe solul îngheţat sau dezgheţat distruge vegetaţia şi lasă solul arid. Aşa s-a întâmplat şi în Grecia. De asta spun că este incorect să atacăm iniţiatorii unei legi corecte. Legea 26/1976, Legea 103/1996,Legea 407/2006 şi Legea 149/2015 vorbesc de acelaşi număr de câini pe lâgă oi.Este o mare dezinformare, că transhumanţa este o agresiune asupra vânatului. Transhumanţa afectează agricultura, ajunsă la altă dimensiune. Numai transferul de boli de la animalele domestice la cele sălbatice şi este deja o mare problemă.

Rep.: Noroc că a venit pacea de la Parlament: un câine la 100 de oi şi nu se ştie cum este cu interdicţia de circulaţie din decembrie până în martie…

C.D.: Aici este problema, am fost în judeţ şi agricultorii au spus că nimeni nu-i întreabă despre problema apărută. Ei contribuie la buget, sunt verificaţi, dar pe cei care se plimbă de-a lungul şi de-a latul ţării nu-i întreabă nimeni ce statut au, dacă angajează legal, dacă au cărţi de muncă…ITM nu umblă prin munţi să caute ciobani. Ei trebuia să caute o zonă de anonimat, şi nu să fie agresivi.

Rep.: Vine Anul Nou electoral, ce mesaj lăsaţi pentru noile transhumanţe politice?

C.D.: Să fie câţi mai mulţi dintre cetăţenii cu drept de vot la urne, pentru că s-a demonstrat în 25 de ani că greşim din ce în ce mai puţin. Nu poţi schimba un guvern cu 20 000 de oameni scoşi în stradă, dar nu uitaţi că ultimul preşedinte a fost ales cu majoritate, şi acum el va deconta favorabil sau nefavorabil. Trebuie să respectăm democraţia în România. Cu tristeţe spun că şi preşedintele, needucat în gestionarea puterii spune de „eu”, de „guvernul meu”, mai are puţin şi spune şi „democraţia mea” şi am dat-o de gard cu totul…La fel e şi la nivel local: un om needucat cu exerciţiul puterii a baleiat prin diverse forme, şi este din păcate prost sfătuit.

Silviu VASILACHE 27 - decembrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...