logoImpact EST nr. 869 - 06.05.2021

Despre Elena Udrea, cunoscută ca blonda de la Cotroceni am auzit cu toţii. Se ştie că în ultima vreme s-a ales cu mai multe dosare penale printre care unele pentru abuz în serviciu, adică corupţie se zice, abuzul în serviciu fiind asimilat faptelor de corupţie. La D.G.F.P. Galaţi, finanţista Carmen Stoica stă de ani buni de zile întrun post călduţ de şef Serviciul de executări silite persoane juridice, şi ….o doare fix în cot de obligaţiile de serviciu, de veniturile statului etc., toate acestea pentru ea şi unii din colegii ei sunt doar vorbe în vânt. Se pare că n-o fi blondă doamna Stoica, dar ceva este, căci se zice pe surse că trec dosarele pe lângă ea ca apa prin sită. Iată un caz, din multe altele, care ne intrigă, fiind vorba de bani de încasat la buget, adică pentru noi toţi cum s-ar zice.

O instanţă gălăţeană, în speţă Judecătoria Galaţi a dispus în anul 2007 în două situaţii prin Încheieri irevocabile amendarea unei societăţi comerciale pentru neîndeplinirea obligaţiei de a face, în fapt eliberarea deciziilor de încetare a raporturilor de muncă a doi salariaţi. Prin Încheierile respective se stabilise că societatea amintită, nimeni alta decît Fricom SA Galaţi, dacă vă sună cunoscut, să plătească o amendă de 50 lei/zi întârziere în favoarea statului până când societatea îşi îndeplinea obligaţia respectivă. Două Incheieri, două astfel de amenzi, deci per total 100lei/zi întârziere, venit la stat. Totul bine şi frumos pînă aici. Cine nu respectă legea trebuie să plătească.

Ce bine ar fi ! Depinde, dacă eşti neica nimeni plăteşti, că aşa e la noi, în fapt acest neica nimeni fiind considerat de unii, cel fără relaţii, cetăţeanul obişnuit care este taxat imediat. Ce te faci cu cei sus puşi, care n-au treabă cu cei ce rup scările la Romarta în ianuarie an de an ca să-şi plătească impozitele cu o reducere de câţiva zeci de lei. Aceştia, cei sus puşi, cu relaţii, nu se îngrămădesc niciodată să-şi plătească dările. Suntem cumva în anul 2016 ?? Corect ! Cât a trecut de atunci din 2007 ? Cam opt ani şi cîteva luni. Ce sumă trebuia încasată ca venit la bugetul statului ? Păi, n-ar fi vorba decât de 8 ani ori 12 luni, ori 30zile în medie, fac cam 3.000 zile, înmulţite cu 100 lei ( 2 ori 50 lei/zi) înseamnă nu mai puţin de 300.000lei !

Un fleac, doar vreo 3.000.000.000 lei vechi sau 66.666 euro ! Bani încasaţi de finanţe ? Zero lei şi zero bani ! De ce ? Noi nu ştim, poate directorul general al D.G.F.P Galaţi domnul Ciorici Eugen ştie. Tindem să credem că dumnealui nu ştie, fiind mai nou, nu ştie cum sunt anumite treburi la Galaţi, cu anumite personaje, smecheraşi ce învârt sume uriaşe, dar la plata dărilor către stat se fac că plouă mărunt şi des. Întrebarea firească pentru toţi ar fi de unde interesul respectivilor angajaţi în ce priveşte amenzile respective date societăţii ? Simplu !

Fiind vorba de o obligaţie de a face, obligaţie hotărată irevocabil de o instanţă, respectiv de a elibera un înscris aflat în posesia unei persoane juridice, singura modalitate de realizare a unei astfel de obligaţii este constrângerea prin plata unei amenzi în favoarea statului. Dacă însă statul nu urmăreşte încasarea amenzii, care reprezintă un venit pentru bugetul statului, aspect ce reprezintă o obligaţie de serviciu pentru angajaţii din Finanţe, nu se realizează scopul pentru care instanţa a amendat respectiva societate. În fapt, persoanele ce s-au adresat instanţei şi au obţinut respectivele hotărari devin în această situaţie prejudiciaţi de către stat prin inacţiunea acestuia.

Ca atare, cei doi angajaţi dacă au văzut că pe finanţişti îi doare în cot de amenzile neîncasate, s-au gîndit că soluţia ar fi sesizarea D.N.A. Galaţi, considerând că neâdeplinirea obligaţiei de încasare a amenzilor respective este act de corupţie, aşa cum este tratat abuzul în serviciul de codul penal votat de parlamentarii noştrii, fapt prevăzut expres la art. 132 din legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Doarul a primit un număr, 141/VIII/1/2015 şi s-a cercetat un pic. După ce s-au gândit şi s-au tot gândit cei ce au cercetat cazul la DNA, au ajuns aceştia la concluzia că finanţista Carmen Stoica n-a făcut niciun abuz în serviciu, deci se clasează plîngerea căci nu este corupţie şi ca atare declină cazul la Parchetul de pe lingă Judecătoria Galaţi. D.N.A Galaţi concluzionează că fapta persoanelor respective ar fi neîndeplinirea unei hotărari judecătoreşti de către finanţistă ??. Oare ? Din câte mai ştiu unii şi alţii fapta respectivă poate fi imputată angajaţilor societăţii sancţionate şi nu angajaţilor de la finanţe care trebuiau să facă un banal lucru. Să încaseze amenda !

Parchetul gălăţean a reacţionat promt în rezolvarea cazului şi trimite cazul spre competentă rezolvare la ..groparul de serviciu, Secţia de poliţie 4 Galaţi. De ce groparul de serviciu ? Păi aici s-au mai îngropat, chiar dispărut ceva dosare privind tot această societate Fricom şi întâmplător fiind vorba despre acelaşi personaj implicat, Chelu Cătălin, răposatul care încă bântuie şi probabil va mai bântui mult timp anumite instituţii ale statului mai ceva ca umbra lui Mircea cel Bătrân la Cozia. De reţinut încă un aspect. Aceste amenzi nu se prescriu ca multe altele, ci încetează când se îndeplineşte obligaţia de a face dată de instanţa de fond. Oricum au cam trecut ceva luni buni de la sesizare şi răspunsul din partea vreunei instituţii întârzie nejustificat de mult. Încă un pic şi se fac nouă ani de când finanţele nu încasează niciun leu din amenzile amintite.

Corect de altfel, dacă-i STAT, să stea. Bine şi pentru Carmen Stoica, anii trec, leafa merge. Despre umbra răposatului Chelu Cătălin care bântuie încă prin finanţele gălăţene şi nu numai, vom reveni cu alte date şi alte sume, cu mult mai multe zerouri, zerouri ce-ţi fac părul măciucă. Să nu uităm ! Vă ţinem la curent şi cu cazul finanţistei Carmen Stoica şi amenzile de care făcurăm vorbire.

19 - februarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fundaţia „Andreia

Se ştie de când limba română că prost nu-i ...

Se vor mări pensiil

Nu de puţine ori am auzit despre erorile de calcul ...

La puşcărie şi di

Este greu în sistemul penitenciar românesc doar pentru deţinuţii slabi ...