logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

De-a lungul timpului gazeta noastră săptămânală în accepţiunea colectivului redacţional şi în primul rând a firmei care o editează, a devenit o adevărată şcoală de formare de noi condeie, a unor ziarişti care s-au afirmat, şi-au dobândit un nume, împrăştiaţi mai apoi în media locală şi centrală, ba chiar şi mai departe. Incontestabil, e un lucru de mândrie, ce nu poate fi trecut cu vederea chiar de către cârcotaşi, evidenţele fiind clare ca vaca.

Uite, tocmai de aceea avem dreptul moral şi maturitatea ca, atunci când se impune, să mai tragem de urechi şi să arătăm cu degetul derapajele unor confraţi. Sau, lucru şi mai agravant, în a semnala melanjul de interese, lipsa de imparţialitate, în unele cauze în care „ziaristul” cade pradă ispitei ce îmbracă diferite forme, un eventai, de la cele materiale până la avantaje ale satisfacerii orgoliului personal şi ale crezului dobândirii a oarece puteri suplimentare celor normale. Cele din urmă ne bântuie, din păcate, tot mai mult, neînţelegând pe deplin sintagma de a fi „a patra putere din STAT”, consfinţită în cadrul unei democraţii avansate şi a unui STAT DE DREPT.

Iată, suntem în stare să exemplificăm, de îndată, ceea ce ni se pare nefiresc şi excede cadrul jurnalismului profesionist şi al lucrului „bine făcut” în domeniu. La interval destul de scurt, în ziarul „cel mai…” din urbea noastră, apar o serie de articole cu privire la Legea „dării în plată”, lucru ce a atras atenţia noastră dar şi a mai multor cititori. Adică, articolele cu pricina, destul de consistente, transpiră, expun făţiş, cu părtinire clară şi precisă, fiind PRO apărare a punctelor de vedere emise de către BNR şi de către toate băncile comerciale din România, în fapt ale bancherilor. Titlurile sunt apocaliptice, să şocheze, să pătrundă în suconştient şi să fie păstrate acolo tot mai mult. Este clar ca lumina zilei, e transparent şi pentru neavizaţi, că asistăm la un act de manipulare ordinară, de părtinire indiscutabilă, care te duce cu gândul la întrebarea firescă: „Ce ascund astfel de interese?” Luăm la mână şi inventariem în intervalul de timp tot ce s-a scris şi nu găsim nimic, nici un punct de vedere contrar, nimic despre presupusele beneficii ale legii, despre categoriile de cetăţeni ale căror puncte de vedere sunt omise din dezbaterile devenite unilaterale, condamnaţi pe viaţă de bănci, despre împrumuturile date cu buletinul, sau de aiurea, fără garanţii, de către cartelul bancar, sau despre împrumuturile FMI ce au recapitalizat băncile în perioada de criză, toate acestea fiind suportate de poporul român.

Acum, noi înţelegem că gazetăria este o chestie grea, că nu este la îndemâna oricui, că este greu cu „pianul pe scări” în domeniu, dar nici aşa, băi, fraţilor, că în curând nu o să vă mai creadă nimeni şi nici nu o să vă mai citească.

JAP 18 - martie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...