logoImpact EST nr. 850 - 29.11.2020
logo

logo

Ziua Dunării 2Se simte și se vede de la toate poștele care trec în fiecare zi prin fața malului gălățean al Dunării-Galații sunt probabil singurul oraș dunărean care stă cu spatele la Dunăre. O demonstrează valurile mizerabile de gunoaie, aduse de Dunăre, dar acumulate și prin stupiditatea trecătorilor, ce aruncă tot ce au în mână și prin curți, pe cheurile părăginite ale Portului Galați. Ca să mai estompeze acest adevăr trist ce se vede și de pe apă și de pe uscat, elevii de la Liceul de Marină au luat în serios îndemnul„Fii activ!” propus de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea, pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Dunării. Începând cu Ziua Dunării, de câte ori au o rezervă de timp, elevii și profesorii Liceului de Marină – Antoneta Costea, Otilia Adina Albotă, Marius Zaharescu, Vasile Leon, Vasile Bădoi- trec la ecologizat faleza Dunării, pe porțiunea cuprinsă între NAVROM S.A. Galați și nava școalăSteaua Polară”. Se cheamă că are loc o lecție de viață civilizată, de conștientizare a luxului curățeniei, ce trebuie întreținut, mai ales la malurile unui fluviu de importanță europeană.

Conștientizarea dreptului la salubritate și curățenie se face greu, chiar dacă elevii de la Marină sau pușcașii marini americani veniți la manevre la poligonul Smârdan s-au străduit să-I învețe pe toți „cetățenii” cu drepturi din Galați. Pe la începutul lunii mai, pe Faleza inferioară a Dunării, la iniţiativa liceenilor de la Galaţi Youth, 11 puşcaşi marini, alături de liceeni şi copii de la „Inimă de Copil “ au curăţat faleza inferioară a Dunării. Cum sună asta? Să vină americanii de la mii de km să salubrizeze malul infestat al Dunării?! Liceenii au iniţiat această acţiune în cadrul Săptămânii naţionale a Voluntariatului, ca să dea o lecție. La finalul acţiunii s-au strâns cam 50 de saci cu gunoaie, dar au fost găsite şi două animnale moarte pe malul Dunării. Evident, s-au întrebuințat și lucrătorii de stat de la Serviciul Public Ecosal și Garda de Mediu Galați, evident, încă nu s-au găsit soluții eficiente de stopare a aruncării gunoaielor de către trecători și pescari, fără a le mai socoti și pe cele aduse de Dunărea albastră cam umflată și mâloasă.

La final, încă niște rânduri pentru tinerii viitori marinari. Instruiți și mobilizați de profesorii lor enumerați mai sus, elevii de la Liceul tehnologic de Marină au fost cam singurii care au onorat Ziua Dunării în stilul marinăresc specific Galațiului, cu îndemnul „Dacă nu noi, atunci cine?”Aflați în practică comasată, elevii marinari s-au avântat pe Dunăre cu barca de 10+1, având la cârmă pe maistrul instructor Emil Osman. După ce au exersat îndelung tehnica trasului la rame, tinerii marinari au acostat în dreptul Scărilor Monumentale de la Faleza Dunării, au coborât din barcă și s-au relaxat discutând cu trecătorii opriți să-i admire, sau cu profesorii care le-au urmărit antrenamentul. În acest timp, elevii au distribuit fluturași cu informații hazlii despre Dunăre și pescari.

Marius Zaharescu 30 - iulie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Lungul drum al Româ

Mulţi români uită că aderarea în 2007 la Uniunea Europeană ...

Ambasadorul SUA la B

Un colaborator din SUA al Impact-est, gălăţean get-beget la origine, ...

Situaţia sectorului

Ministrul Adrian Oroş a participat la şedinţa de lucru organizată ...