logoImpact EST nr. 850 - 30.11.2020
logo

logo

sanctiuni-agricultori-655x360Nu demult, un cunoscut fermier bănăţean, trecut de multişor de vârsta a doua, cu o suficientă experienţă de viaţă, mi-a zis oftând din rărunchi: „Am apucat să trăim vremurile fanariote!”. Agricultorul a continuat să argumenteze, aducând în discuţie procedura de alegere din secolele trecute a domnitorilor români din celebrul cartier Fanar al Stambulului.

Cam aşa este şi povestea cu guvernul nostru tehnocrat agreat şi uns de marile cancelarii ale Europei, având stagiu la şi sub înalta oblăduire a Bruxellesului.

Dar asta nu ar fi nimica, spunea agricultorul, dar sunt şi apucăturile acelor vremi! Biruri împovărătoare, Fiscul ce jupoaie într-o societate plină de moravuri îndoielnice, decadente, “fără prinţipuri”, fără morală “şi unde nu e moral, acolo e corupţie”, cum ar spune nenea Iancu. „O ţară de batjocură pentru toţi neaveniţii!”, a conchis interlocutorul meu.

Şi înclin să-i dau dreptate! Cel puţin în privinţa Fiscului! Nu demult, ANAF i-a luat impozitul pe subvenţia previzibilă cu toate că agricultorul nu primise niciun ban de subvenţie în cont! El trebuia să cumpere motorina pentru că începea recoltatul şi nu avea soluţii de finanţare. Rămăsese cu speranţa subvenţiilor, atât de bine l-a „sprijinit” statul, de i-au luat Fiscul impozitul avant la lettre, exact ca la… cea mai veche meserie din lume! (De altfel, două instituţii fundamentale, nelipsite într-o societate cu o democraţie șubrezită!)

Să se fi grăbit, probabil, inspectorii fiscali, pe considerentul ca nu cumva să se ducă… «Doamne fereşte! » contribuabilul înainte de a fi impozitat? Că vorba aia: de moarte şi de Fisc nimeni nu scapă! Aşa că, precum un vultur, vrând să nu scape pe nimeni din gheare, Fiscul jupoaie haiduceşte şi „jemenfișist”, fără să-l doară la bască, mai pe românește.

Calculat, 16% din subvenţia previzibilă pe suprafaţă, socotită la 160 euro/ha, ar veni cam 26 euro la fiecare hectar.

Aici discutăm de exploataţii agricole mai răsărite! Dar mai sunt destule cazuri ale unor necăjiţi cu două vaci, cu un purcel şi cu trei capre râioase. Şi lor li s-a calculat norma de venit. Fiscul i-a impozitat, unii nu au plătit banii că nu au avut cum şi de unde. După care au urmat reţinerea şi sechestrul pe bunuri! Dar românul nu a vândut laptele, că nu are unde să-l dea, nimeni nu îl primeşte; n-a vândut porcul că nu a avut unde sau dacă l-a vândut, l-a dat cu 3-4 lei/kg. În concluzie, Fiscul impozitează pe norma de venit! Nu-l interesează dacă ai obţinut sau nu venituri!

Avea mare dreptate economistul francez J. B. Colbert, reprezentant al Şcolii mercantiliste de economie, când spunea: „Impozitarea este mai mult decât jumulirea unei gâşte. Adică este arta de a obţine cel mai mare număr de pene cu cel mai mic număr de ţipete”.

Mai mulţi lideri ai producătorilor agricoli au atras atenţia asupra impozitării abuzive, autorităţile cunosc foarte bine situaţia, dar se fac că plouă! Recenta mişcare de protest a fermierilor din Capitală a avut drept ţintă şi Fiscul – cioclul agriculturii româneşti! „ANAF ne îngroapă!”, au scandat miile de fermieri adunaţi în faţa Palatului Parlamentului. Pentru ANAF, miliardele de euro plătite drept subvenţii agricultorilor sunt o “pradă” sigură şi comodă pentru a fi impozitată, însă în nicio ţară comunitară nu se întâmplă acest lucru.

La conferinţa LAPAR, ministrul agriculturii a atras atenția că acest tip de ajutor nu ar trebui să fie impozitat de organele fiscale.

„Faptul că vă este solicitat acest impozit este total incorect. Subvenţiile europene nu sunt impozabile, e legislaţie. Am discutat cu domnul Laurenţiu Baciu, precum şi cu ministrul Finanţelor, pentru a rezolva această problemă. Subvenţiile europene nu sunt impozabile sub nicio formă. În perioada 2014-2020 România are la dispoziţie aproximativ 20 de miliarde de euro, fonduri europene pentru agricultură, circa jumătate din această suma reprezentând finanţarea pentru plăţile directe”, a declarat Achim Irimescu.

Intervenţia ministrului Achim Irimescu mi se pare mai degrabă o declaraţie de conjunctură, cinică şi populistă, menită pentru a da bine la adunarea producătorilor agricoli şi în spaţiul public. Şcolit la cursurile manipulării comunicaţionale, ministrul Agriculturii a spus exact ceea ce au vrut să audă participanţii la conferinţa LAPAR: “vreau să rezolvăm acest lucru!”. De la vrerea ministrului Agriculturii şi până la modificare Cod(r)ului Fiscal – Biblia atotschimbătoare a ANAF-ului – este o cale foarte lungă, o eternitate în faţa unui efemer guvern de tehnocraţi.

Aţi văzut că s-a întrebuinţat Achim Irimescu să propună o dezbatere sau o întâlnire cu premierul Cioloş pe acest subiect? Nu! Şi nici vreo ieşire televizată a fostului comisar al Agriculturii comunitare!

Aşa că inspectorii ANAF îşi văd liniştiţi de “prăduială” la adăpostul paragrafelor din Cod(r)ul Fiscal. De ce folosesc termenul de prăduială? Pentru că nicăieri în lege nu este prevăzut expres ca organele fiscale să impoziteze fermierii pentru subvenţia previzibilă! “Este total incorect, subvențiile europene, este clar în legislație: nu sunt impozabile sub nicio formă”, l-am citat pe Achim Irimescu. Chiar şi în Codul Fiscal, actualizat în 2016, se stipulează că nu doar subvențiile plătite din fondurile europene nu sunt supuse impozitării, ci și subvențiile alocate din bugetul de stat. Iată ce spune în clar art. 62, Venituri neimpozabile; “În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile: a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la organizaţii neguvernamentale, potrivit statutelor proprii sau de la alte persoane”.

Chiar şi normele metodologice de aplicare a Legii precizează cu destulă claritate care sunt formele de sprijin cu destinaţie specială acordate din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile: „forme de sprijin acordate producătorilor agricoli din sectorul vegetal sub forma schemelor de plăți directe și ajutoarelor naționale tranzitorii; ajutoare de stat și forme de sprijin acordate fermierilor din sectorul zootehnic; sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 şi forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operațional pentru Pescuit 2007 – 2013”.

Aşadar, subvențiile, chiar dacă sunt înregistrate în contabilitate ca venituri, ele nu trebuie să fie supuse impozitării! Să fie aşa de înguşti la minte capii fiscalităţii naţionale şi să nu priceapă acest lucru? Puţin probabil! Inspectorii fiscali au o mare disponibilitate şi exerciţiu în a interpreta actele normative după cum bat musonii şi alizeele anumitor interese. Aici e clar, se nesocoteşte legea, aşa cum reclamă toţi fermierii români.

Deci, am apucat să trăim vremurile fanariote într-o societate în care organele de forţă, represive, Fiscul ocupând o poziţie axială, privesc cetăţeanul ca pe o pradă, ca un potenţial infractor, iar mentalitatea imperială a organelor de control alterează relaţiile între indivizi, instituţii şi societate, dezumanizând, abrutizând, alienând.

Într-o uşoară atitudine războinică, Viorel Matei, agricultor din Banat, (despre el era vorba la începutul acestor rânduri), readucea în memorie faptul că suntem parte din Uniunea Europeană şi că la Paris s-au scris celebrele versuri: „Hai la lupta cea mare, rob cu rob să ne unim”…

Istoria se repetă. Trăim vremuri fanariote…

MM 2 - septembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Lungul drum al Româ

Mulţi români uită că aderarea în 2007 la Uniunea Europeană ...

Ambasadorul SUA la B

Un colaborator din SUA al Impact-est, gălăţean get-beget la origine, ...

Situaţia sectorului

Ministrul Adrian Oroş a participat la şedinţa de lucru organizată ...