logoImpact EST nr. 871 - 15.05.2021

Dumitriu 1Aşa – zisa falimentare a producătorilor de ambalaje are la bază încă o lege cu dedicaţie, emisă în folosul „băieţilor deştepţi”. Criza ambalajelor ascunde de fapt dorinţa procesatorilor din industria alimentară de a majora preţul la produsele finite, dar şi trecerea operatorilor de responsabilitate sub controlul Agenţiei Fondului de Mediu. Consilierul pe problemele reciclării deşeurilor, Ioan Dumitriu, povesteşte pentru înţelesul oricui cum se pune problema transferului de responsabilitate pe bază de lege cu dedicaţie. Care, deci, sunt realităţile obscure ale tranzacţiilor cu deşeuri şi a raportărilor false ale ţintelor de reciclare?

Scandalul măririi taxelor la ambalaje ascunde dmanevrele „băieţilor deştepţi” ai reciclării

Ioan Dumitriu atrage atenţia că scandalul falimentării firmelor de ambalaje este inventat, şi că adevărata miză nu este armonizarea legislaţiei interne cu cea europeană, prin care importatorii de orice fel de materiale reciclabile au obligaţia să atingă nişte ţinte de colectare, în funcţie de grupele de ambalaj. Legislaţia privind sancţionarea nerealizării colectării este operaţională de 10 ani, numai că a fost ignorată, iar firmele de transfer de responsabilitate au raportat fictiv realizarea/livrarea cantităţilor de deşeuri cerute de Fondul de Mediu. Totul a fost posibil prin specularea facilităţilor prevăzute de lege – firma de transfer încheie contract cu producătorul şi cu firma de colectare, şi fără să presteze servicii, doar încasează.

Criza de pe piaţa ambalajelor este indusă, deoarece este provocată de raportări false ale ţintelor de reciclare a deşeurilor.

Ioan Dumitru susţine că legislaţia trebuie modificată, şi nu numai operatorii de transfer de responsabilitate să poată raporta cantităţile de deşeuri reciclate, ci şi firmele de colectare deşeuri, care chiar fac recuperare şi reciclare. Iată şi proba de şmecherie ieşită din calcule: „Vă dau o situaţie… producătorii plătesc în medie 60 de bani/kg de deşeu către OTR, firmele de responsabilitate plătesc doar 1,8 bani către firmele colectoare. Deci diferenţa de 50 de bani rămâne la firmele de transfer de responsabilitate. Ce fac ele de banii ăştia? Nimic, sunt băieţi deştepţi… Ha, ha! Ha, ha, ha, dar e cam de râsu-plânsu.

Silviu VASILACHE 5 - februarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...