logoImpact EST nr. 870 - 08.05.2021
Primaria Nalbant

Primaria Nalbant

De fapt, Unitatea Administrativ Teritorială Comunală (UATC) NALBANT, satul Nicolae Bălcescu, judeţul Tulcea, islazul comunal al Nalbant, conform actelor, nici nu mai contează. Contează doar încremenirea în piatră (gresie de Başchioi) a sumei de nouă milioane de euro pe care o instanţă (moartă) din Republicuţa Galaţi a acordat-o cu titlu de despăgubiri unui agent economic. Am fost acolo, în acel ţinut extraterestru, unde-i doar praf de lună în care te afunzi cu tot cu trup şi priviri, şi uriaşe fierăstraie-panglică. Ele muşcă din celebra gresie de Başchioi cam cum feliază o tanti dintr-o uriaşă roată de caş. Dar acolo exploatează firma Marmosim, a lui Adriean Videanu, firmă cu sediul în Simeria, judeţul Hunedoara, conform actelor de expediere a blocurilor cumpărate, documentele fiscale urmând să-mi parvină… niciodată.

Furaţi de peisaj am uitat să vă spun că articolul de faţă are ca obiect principal o despăgubire de circa nouă milioane de euro din banii publici către SC TERRA PROD COM & Co. SRL Galaţi, de către o primărie mai pârlită ca piatra, pe care nici guşterii nu o mai frecventează.

O linişte profundă ca moartea

Şi, atenţie, miza este de nouă milioane de euro, deblocată prin hotărâre de Guvern, la finele anului 2014, când premierul Ponta a decis stingerea arieratelor Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT), campioană la o astfel de tâmpenie încasată, via justiţie, fiind comuna, sau UATC NALBANT, care a fost obligată să plătească suma de nouă milioane de euro unei firme private pe care a împiedicat-o să exploateze suprafaţa de 20 de hectare de izlaz comunal … sau carieră de piatră…

Mergând pe repede înainte, o să vă spun că SC Terra Prod Com & Co SRL Galaţi, unde patroni şi administratori sunt Mario ALOI şi Aurel STANCU, a concesionat un teren în comuna tulceană NALBANT, pe o perioadă de 20 de ani, în suprafaţă de 20 de hectare.

Din motive pe care le vom povesti pe parcurs, firma nu a putut exploata concesiunea, dar redevenţele, inclusiv dobânzile, în valoare de 533.000 de lei noi, pentru perioada 2007-2014 au fost plătite de către unul dintre acţionari.

Finele anului 2014 a adus vremea recuperărilor, ciocanul justiţiei Curţii de Apel Galaţi dând verdictul: daune calculate de nouă milioane de euro către SC TERRA PROD COM Galaţi. Şi a venit anul 2015 şi plata dividendelor:

Câte 7,995 milioane de lei noi, precum şi plata onorariului de succes către avocat, de 15% din nouă milioane de euro, adică 1,3 milioane de euro. Iar când sunt atâţia bani în joc, plătiţi prosteşte sau nu, sigur apar şi nervii. De pildă, unul dintre acţionari, Aurel Stancu, a vrut să tragă din contul firmei, cu ordin de plată, 11,5 milioane de lei noi, or dividendele calculate şi cuvenite au fost de 7,995 milioane de lei, cei doi având câte 50% din acţiuni. Tot din banul public a fost achitat şi onorariul de succes al avocatului Mihai Dumitrescu: 1,3 milioane de euro.

Camera de Conturi s-a speriat!

SC Terra Prod Com & Co SRL Galaţi a fost înfiinţată în 1992 şi îi are ca acţionari şi administratori pe cetăţeanu italian Mario Aloi şi pe cetăţeanul român Aurel Stancu. Între 2008 şi 2014 produce doar pierderi, fără salariaţi.

Conform unui raport al Curţii de Conturi a României transmis Parlamentului României, rezultă, printre altele, şi ce am afirmat noi până aici.

În acest Raport Special este consemnată o situaţie alarmantă constatată în raportul Camerei de Conturi a Judeţului Tulcea, din care rezultă, la 31.12.2012, că UATC NALBANT a raportat la DGFP Tulcea că nu are plăţi restante, dar există o obligaţie de plată de circa 39 milioane de lei noi, stabilită prin sentinţa civilă nr. 1779/21.04.2011 a Tribunalului Galaţi, în Dosarul nr. 1060/121/2009, rămasă definitivă şi irevocabilă.

Comună cu buget anual de 3,55 milioane, obligată să plătească 39!

Asta e, justiţia şi-a/ ne-a făcut treaba. În anul 2013, bugetul UATC NALBANT a fost de doar 3,55 milioane de lei vechi, însă numai datoria către Terra Prod era de 39 de milioane de lei, adică de circa 11 ori mai mare. Citând aproximativ din Raportul Curţii de Conturi, înaintat Parlamentului şi Guvernului, aflăm că litigiul rezolvat în asemenea hal pe banii noştri are la bază un contract de concesiune a 20 de hectare de teren de IZLAZ situat în extravilanul satului Nicolae Bălcescu, în vederea păşunatului, pardon, extragerii de piatră de carieră. Tâmpiţii din administraţia publică locală şi judeţeană, interesaţi, sau ba, au dus contractul în gard, Terra Prod Galaţi fiind pusă în situaţia imposibilă de a executa operaţiuni de explorare sau de exploatare a pietrei de carieră.

Da, dar concesionarul TERRA PROD COM a plătit anual, între 2004 şi 2011, Primăriei NALBANT, o redevenţă anuală de 32.400 de lei noi.

Va urma, căci nişte cretini numiţi sau aleşi ne-au buzunărit de nouă milioane de euro.

Gelu CIORICI 26 - iunie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...