logoImpact EST nr. 893 - 28.11.2021

Foto: Sediul Comat

22 februarie 2021 zi crucială pentru viitorul firmei

Săptămâna viitoare, mai precis pe 22 februarie, Tribunalul Galaţi se va pronunţa privind cererea de deschidere a procedurii de faliment solicitată de mai multe societăţi gălăţene, cinci la număr, care au solicitat, separat, respectiva procedură. Toate dosarele au fost conexate în dosarul 5012/121/2019, în care, după mai bine de un an de cercetare a documentelor depuse de creditori, instanţa va pronunţa sentinţa în respectiva cauză. Prin chinurile acestei proceduri a mai fost Comat SA Galaţi şi în anul 2012, dată la care administrator special era Minjineanu Edy-Gabriel, veşnicul director al societăţii de prin anii 2007, poziţie pe care o ocupă şi la această dată. Atunci nu a existat prea multă transparenţă privind planul de reorganizare al societăţii, dar într-un final s-a aprobat de instanţă închiderea procedurii. Ce am aflat este faptul că, la data respectivă, în 2015, instanţa a constatat că societatea şi-a achitat toţi creditorii, conform unor documente depuse de judecătorul sindic şi în consecinţă a dispus reluarea activităţii normale a societăţii.

A luat banii cu stânga şi i-a dat cu dreapta

Foto: Edy Minjineanu, director Comat SA

Ceva părea suspect la vremea respectivă, şi anume rapiditatea achitării datoriilor către creditori. Ulterior s-a aflat că plata creditorilor înscrişi la masa credală s-a făcut cu sume împrumutate de la alte societăţi comerciale din anturajul administratorului special. Achitarea sumelor datorate creditorilor a determinat atunci închiderea procedurii şi reintrarea în activitate. De reţinut că aceste împrumuturi s-au făcut chiar în perioada insolvenţei, respectiv 2012-2015, asta pentru a se plăti creditorii înscrişi la masa credală şi a se închide procedura insolvenţei. Mulţi zic că un adevărat plan de reorganizare, de redresare economică nu a fost, nu s-a dorit decât amânarea a ceva ce plutea în aer de ani buni – faliment, lichidare, marea împărţeală. Iată că a venit şi scadenţa pentru ce s-a petrecut în urmă cu 8-9 ani: cei ce au împrumutat Comat-ul la nevoie şi-au vrut banii înapoi, cerând ei acum insolvenţa – este vorba de noii creditori: Goras Consulting SA Galaţi cu suma de 103.500 de lei, Amattis SA Galaţi cu 88.900 de lei, Comrimet SA Galaţi, Epsomatic SA Galaţi şi Debrocons SA Galaţi. Prin mişcarea făcută cu împrumuturile amintite, s-ar părea că Minjineanu Edy a prelungit agonia.

Creditori surpriză ies din umbră şi solicită executarea silită

Două societăţi gălăţene, Galgros SA Galaţi şi Galfinband Automatizări SA Galaţi, firme ce au împrumutat Comat-ul în 2013, cu 210.000 lei şi respectiv 95.000 lei, nu au solicitat deschiderea procedurii de faliment, în schimb au cerut excutarea silită pentru sumele respective. Despre aceste contracte de împrumut, şi multe altele, consiliile de administraţie ale societăţii ce au condus societatea după ieşirea din insolvenţă în 2015, precum şi directorul economic Lupu Florentina, nu i-au informat corect pe acţionari despre situaţia reală a finanţelor societăţii. Se poate spune că totul a fost ascuns cu bună ştiinţă ani la rând şi acum se află despre o manevră, cel puţin dubioasă, prin care în 2015 s-a ieşit din procedura de insolvenţă-faliment. Faliment, datorii, mişcări în structura acţionariatului, toate acestea ar dezarma potenţialii investitori. Dar se pare că nu este aşa: în plină criză, un investitor surprinzător şi nu prea a făcut achiziţii la greu – chiar Adina Minjineanu, soţia liderului absolut al firmei. O fi ştiind ceva ce noi nu ştim?
Misterul din jurul fostei baze de aprovizionare BJATM Galaţi continuă şi se pare că în spate sunt interese financiare uriaşe. Vă ţinem la curent cu soluţia instanţei şi ce va urma.

Leo IANCULESCU 19 - februarie - 2021

3 Responses so far.

  1. emil spune:

    Minjineanu este omul care a distrus BJATM-el cu neamurile lor care au acaparat spaţiile moaca. Pina nu se face o cercetare penala de procurori adevarati nu se scapa de el. Unde sint banii, miliardele imprumutate de care aflam din ziare, de ce nu se prezentat aceasta situatie actionarilor. Contabila sefa, Lili este o mare escroaca, ea cred ca l-a acoperit.

  2. Traian spune:

    Acum se vede cu ce bani a cumparat nevasta lui Minjineanu o groaza de actiuni la Comat si acum e cea mai tare. Ruina este Comatul, el are conac ca in serialul american cu JR, mercedes jip, boier mare pe bani firmei.

  3. D.C. spune:

    Cu ce parale a cumparat spatiul comercial de la Flacara pe care la amenajat cu bani si materiale de la Comat.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...