logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

Chinurile prin care a trecut la orfelinat, bătăile şi abuzurile sexuale l-au încurajat pe tânărul Mihai să-şi îndeplineasca visul: de a ajuta copiii care au trecut prin aceleaşi suferinţe asemenea lui.
La prima vedere, pare a fi povestea obişnuită a unui copil ce a crescut prin centre de plasament. Şi aşa şi este. La vârsta de trei luni, Mihai a ajuns într-un orfelinat, unde, mai târziu, i se aplicau bătăi „soră cu moartea”. Cu siguranţă, acesta este un caz dintre alte sute de cazuri petrecute în România. Însă, ceea ce impresionează cel mai mult este faptul că Mihai Căldăraru şi-a depăşit atât condiţia de orfan, cât şi condiţia de sărac, ţinând cu tot dinadinsul să reuşească în viaţă. Este bolnav, iar crizele dese de epilepsie din lipsa medicamentelor pe care nu şi le permite îl dau înapoi cu mulţi paşi atunci când doreşte un loc de muncă.
Lipsit de dragostea maternă şi înconjurat de străini, Mihăiţă luptă zilnic cu propriul destin. Ştie că, din pricina bolii de care suferă, anagajatorii evită să-i ofere un loc de muncă.

Concediat din cauza bolii
Mihai nu a stat niciodată din momentul în care a fost nevoit să părăsească centrul de plasament, la vârsta de 18 ani. Absolvent al Şcolii de Arte şi Meserii, al Şcolii Populare de Artă şi al unui curs de inspector de resurse umane, tânărul s-a angajat la o croitorie dintr-un cartier bucureştean. Din păcate, aici nu a putut sta foarte mult timp, deoarece a făcut o criză de epilepsie în timpul serviciului şi a fost dat afară fără pic de remuşcare. Cu un suflet sensibil şi un destin nefericit, copilul, devenit bărbat în toată firea (chiar dacă e mic de statură, cu o privire uşor rătăcită, dorind să facă totul deodată), s-a ambiţionat într-atât încât, în anul 2012, a pus bazele publicaţiei MicNews.
„Am lucrat la o croitorie, dar am fost dat afară din cauza faptului că sunt epileptic. Am lucrat şi ca voluntar în cadrul unui ONG (n.r. Asociaţia Europeană pentru Protecţia Omului şi a Copilului) dar nici acolo nu am stat prea mult timp, din acelaşi motiv. Acum, tot ce vreau este să continui proiectul Mic News şi noul ziar ce va apărea din luna august, «Glasul Orfanului», ce are menirea să aducă toate cazurile copiilor abandonaţi şi chinuiţi”, spune Mihai Căldăraru, trădând dorinţa arzătoare de a-şi împlini speranţele.
De curând, lucrează într-un alt ONG, alături de Daniela Ricio, care spune despre Mihai că este un om cu suflet mare, care se implică în tot ceea ce face. „Acea Florica Marin l-a păcălit în fel şi chip pe bietul Mihăiţă, un copil extraordinar, de altfel, care alearga de dimineaţa până seara, în papuci sau adidaşi cum nimereşte pentru a-şi atinge scopul, acela de a-i ajuta pe copiii aflaţi în aceeaşi situaţie prin care a trecut şi el la un moment dat”, a spus Daniela Ricio.

Student la Jurnalism
Pentru că a început această meserie, de jurnalist, în cadrul propriei publicaţii, Mihai Căldăraru doreşte să fie licenţiat şi să înveţe tot mai mult despre tainele acestei meserii. Astfel, Universitatea Hyperion a venit în sprijinul tânărului, oferindu-i un loc în cadrul facultăţii, pentru specializarea Jurnalism. Mihai-cel-cu-voinţa-de-fier a mers la un interviu pentru a se angaja ca distribuitor de pliante. Din păcate, a „picat” testul din acelaşi motiv amintit mai sus: boala de care suferă, epilepsie.

O publicaţie pentru copiii neputincioşi
Un om mărunţel, dar cu cu o minte ageră, ce luptă cu viaţa de ani de zile, se remarcă acum ca jurnalist, reporter de teren, investigând cazuri peste cazuri şi dorind să vină în ajutorul copiilor nefericiţi, abandonaţi, agresaţi şi bolnavi, el însuşi având mare nevoie de ajutor. MicNews a luat naştere datorită unor oameni cu suflet mare, voluntari ce scriu pentru mica publicaţie specializată în flux de ştiri şi evenimente reale de ultimă oră.

Pensie de 230 de lei
Mihai Căldăraru nu cerşeşte mila nimănui. Deşi a dus o viaţă grea, este o persoană mândră, care trăieşte cu cei 230 de lei pe care-i primeşte de la stat, tot asteptând să primească o locuinţă. „Anul trecut am depus o cerere la Primăria Sectorului 2, pe raza căruia am domiciliul, pentru o casă socială, dar nu am primit încă răspuns. Acelaşi lucru l-am făcut şi anul acesta, însă n-am primit nimic”, mai spune Mihai Căldăraru pentru IntactNews
Marea lui dorinţă nu este să primească bani, de aceea nici nu a oferit un număr de cont şi nu a precizat ceva în acest sens. Singurul ajutor pe care îl doreşte este acela de a-şi duce visul mai departe: „MicNews”, care au nevoie de sponsorizare pentru cazurile sociale prezentate în cele două publicaţii.

17 - ianuarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...