http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 977 - 29.03.2024

Erau vremuri noi la oameni noi. Bătea vânt de schimbare a năravurilor, numai că lupii de buget nu prea obişnuiesc schimbări de păr. Uraaa!, din eşece în eşece, spre noi succese cu Consproiect! Carevasăzică, se poate, bre! Scrie şi la ziar, cu avânt şi fervoare. „În mai puţin de un an şi jumătate, SC Consproiect SA a renăscut ca o pasăre Pheonix. De la situaţia economică împovărătoare şi total lipsă de perspective, s-a ajuns la obţinerea de profit şi la speranţă. Dacă şi statul ar da dovadă de înţelegere – societatea comercială cu capital de stat ar putea depăşi nivelul luptei pentru supravieţuire şi ar ajunge să concureze, de la egal la egal, cu cele mai puternice firme de profil de pe piaţă”. Mda, ce frumoasă este realitatea coafată. Consproiectului i-au crescut penele, se înfoaie, dar fundul îi râmâne gol. “A renăscut” poate pe hârtie şi din joaca cu cifrele, dar de fapt datoria societăţii creşte cu fiecare zi de funcţionare. Profitul de care se vorbeste este doar un artificiu contabilicesc, el nu reflectă cu adevărat situaţia financiară a societăţii. Atâta vreme cât, în ciuda măreţului profit, nu se măresc salariile, nu poate fi vorba decât de un profit din burtă. Şi asta se lasă cu faliment. Cam asta se petrece la Consproiect, unde se puse zilele trecute de o răscoală. Cu deviza: „Noi vrem salariile neplătite în ultimele 6 luni!”

 

Căpuşat de clientela politică, Consproiect se prăvălea

 

Acum ceva timp, preşul CJ Bacalbaşa îşi dădea cu părerea despre Consproiect. Era societatea care, se pare, pentru prima dată în ultimii patru ani nu mai înregistra pierderi. Numai că era o problemuţă cu conducerea societăţii, adică cu Ionică Sîmbanu (foto), director de 10. 000 de lei pe lună. De parcă ar fi fost Mircea Ispas la Apaterm, Sîmbanu încasa dar nu producea ceea ce trebuia. Cică Suleyman Spaiderman le-a dat proiect de deszăpezire, pe care nu l-au putut face. Pentru presă, sunt însă succese. Zice directorul de 10. 000 lei Ionică Sîmbanu: „Din septembrie 2012, când am preluat conducerea, am redus deficitul cu 280.000 de lei”. Cunoscătorii spun că Sâmbanu ori nu e cunoscător, ori face pe prostul între cunoscători. În realitate, au fost încasate lucrări finalizate înainte de instalarea lui la conducere, salariile s-au plătit tot în bucăţele de 100 de lei sau, eventual, la 2-3 luni. În plus, în 2012, CJ a făcut majorare de capital social la Consproiect, cu aport în numerar, ceea ce a contribuit la reducerea datoriilor.

 

Cum adică, băgăm bani publici în societăţi care merg în pierdere?

 

Cam da, dar când Baca gândeşte, nimeni nu mai acţionează. Au fost interpelări, a fost deranjat de aceste sifonări până şi expertul în sifonări Iulian Aramă şi a sărit ca ars chiar şi devalizatorul expert Ioan Ştefan. Pedeliştii specializaţi în estorcat banul public spun şi lucruri trăsnite sau de-a dreptul ţicnite. „ CJ ar trebui să le solicite societăţilor care înregistrează pierderi „un plan de afaceri bine definit, cu termene clare de realizare a obiectivelor, care să fie dezbătut în plen”. Confirmă ţicnelile directoriale sau preşedinţiale chiar un cunoscător de interior a bucătăriei Consproiect. Ia să vedem cum e cu profitul „extras” de Sîmbanu în 2013, explicat de un om care aşteaptă salariul de 3 luni. „Consproiectul a fost de la început un fel de struţo-cămilă. S-a supus regulilor bugetare deşi NU SUNTEM BUGETARI! Trăim din ce producem. Nu producem , nu luăm salariul! Curtea de conturi vine şi ne obligă de la an la an la tot felul de raportări şi obligaţii pe care le au doar cei care stau şi aşteaptă în fiecare lună să vină salariul întreg , la data fixată, chiar dacă ei au citit ziarul toată luna. Pe lângă această inchiziţie, mai vin şi controale de la finanţe, audit de la CJG şi altele. Adică cine nu are unde să se ducă în control vine la noi. Şi în urma raportărilor se întâmplă un singur lucru.”

 

Se sperie toţi clienţii, ăia puţini care au mai rămas, din cauza penalităţilor

 

„Adică primaria X, acţionar la Consproiect nu mai vine să facă proiecte pentru că ea are banii alocaţi în buget pentru investiţia respectivă într-un anumit trimestru şi nu reuşeşte să plătească în 30 zile de la facturare. Şi atunci vine spaima de conturi şi obligă firma să-i factureze penalităţi. Falimentarea Consproiectului e regizată politic la nivel înalt. De prin 2010. Unde s-a mai pomenit să le facturezi penalităţi acţionarilor tăi?! Avem nevoie de contracte de la acţionarul principal-CJG! Nu vrem mila nimănui! Vrem să muncim şi să fim lăsaţi să muncim. Noi facem proiecte, nu facem politică! Nu mai vrem directori puşi pe criterii politice. Soarta noastră (a 40 de oameni) stă acum în mâna unui om. Gândiţi-vă şi la noi, dle Bacalbaşa! Avem nevoie de o perfuzie, nu de o anestezie letală!”

Silviu VASILACHE 14 - martie - 2014

One Response so far.

  1. Ideea!!!....unde e ideea???? spune:

    Care ar fi ideea pe care vreti s-o transmiteti cu acest articol – compus din imagine preluata de la Vox TV si citate preluate din comentariile articolului „Şedinţă-circ la Consiliul Judeţului/ Buget cu scandal pentru Consproiect” din Viata Libera 27 feb 2014??!!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

ARGOUL

Definit ca „limbaj convenţional folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători, ...

RESPECT...

Respect toate ființele lăsate de Dumnezeu pe Pământ! Se înțelege că ...

O luptă pierdută:

De când te știi tu pe lume,  cetățean model,  sistemul ...

ADIO, OCCIDENT, BUN

Nu-ți imaginezi ce se întâmplă în China, în Asia. Centrul ...