logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Atenţiune, liderul opoziţiei de la Galaţi şi viitorul candidat penelist la Primărie face analiză comunitară şi bine face. Fincă depărtarea de Putere îi dă privire ageră şi ascuţime de observaţie, Nicuşor Ciumacenco comunică aproape ca un ziarist, gândindu-se probabil la vechea zicală a jurnalistului comunitar:„Politcianul trece, jurnalistul rămâne!” Iată ce rămâne azi de la comunicatele lui Nicuşor, despre alba neagra încălzirii în faliment de la Primăria Stan.

Calvar pentru zeci de mii de elevi gălăţeni

deoarece caldura, de care ar fi trebuit legal sa beneficieze încă de acum două săptămâni, se lasă în continuare aşteptată.

Cel mai mult au de suferit în prezent copiii, nevoiţi să înveţe în clase îngheţate, cum se întâmplă de exemplu la grădiniţele 41 si 49 ori la şcolile 17 şi 29. Mai grav, există unităţi de invăţământ dotate cu centrale termice pe care nu le pot porni deoarece nu au aviz de funcţionare de la ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat), din cauză că primaria nu le-a alocat aceşti bani. În noul Galaţi nu s-au găsit in 2015 câteva mii de lei pentru o avizare ISCIR utilă elevilor şi profesorilor, dar s-au găsit peste 60.000 de euro pentru un autoturism de lux Touareg (model V6 TDI Supreme) cu care să se plimbe primarul Marius Stan.

Galaţiul a avut la dispoziţie soluţii pentru a evita o criză a încălzirii dar autorităţile locale, din prostie sau rea-credinţă, au decis să le ignore. După cum am mai arătat şi in alte rânduri, în noiembrie 2011, pe fondul conflictului dintre Electrocentrale şi Apaterm, Dumitru Nicolae a decis că ar fi necesară o alternativă la monopolul gigacaloriei deţinut de Electrocentrale. Edilul a discutat cu suedezii de la Usitall, care s-au arătat dispuşi să investească 200 de milioane de euro într-o centrală pe bază de deşeuri.

Municipalitatea trebuia să ofere doar terenul şi gunoiul

Extrem de interesaţi de proiect, suedezii au venit în aprilie 2012, la Galaţi, cu o delegaţie condusă de Excelenţa Sa dl. Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei in România.

Odata cu schimbarea primarului, s-a schimbat şi politica noii administraţii, care a decis că nu este oportună o asemenea investiţie. Sătui să tot bată la uşi închise, suedezii au renunţat la proiect în decembrie 2012, iar motivele invocate arată o situaţie halucinantă: reprezentanţii primăriei nu doar ca au fost dezinteresaţi, dar nici măcar nu au vrut să discute despre o investiţie de 200 de milioane de euro ce rezolva problema încălzirii oraşului!

„Motivul pentru care am decis să stopam discuţiile cu autorităţile locale din România este lipsa lor de interes

A fost dificil până să şi discutăm cu ei. Desi reprezentantii municipalităţii au avut acces la toate informaţiile despre tehnologia Usitall o perioadă indelungată, nu a existat niciun angajament din partea acestora fata de planul nostru de investiţie, în ciuda faptului că soluţia noastră de cogenerare ar asigura, în doar câţiva ani, încălzirea apartamentelor din oraş la preţuri extrem de competitive, folosind doar deşeuri municipale. Din păcate, la nivelul autorităţilor locale nu există deocamdată un plan sustenabil pentru asigurarea agentului termic pe termen lung, la costuri mici sau în ceea ce priveşte impactul deşeurilor asupra mediului inconjurător”, declara atunci Mattias Philipsson, CEO Usitall.

Termenul de execuţie avansat la discuţiile cu primarul Dumitru Nicolae, era de doi ani. Astfel, dacă interese locale meschine nu ar fi blocat acest proiect, gălăţenii ar fi beneficiat încă de anul trecut de căldura din gunoaie arse, la un preţ mult mai mic.

Revenind la situaţia din prezent, tot mai mulţi gălăţeni, majoritatea părinţi ai copiilor ţinuţi in frig, ne-au cerut ajutor şi au spus că, in disperare de cauză, vor iesi să protesteze în stradă. Din păcate, soluţiile sunt în curtea primăriei. În caz că nu va fi pornită căldura în cel mai scurt timp, îi asigurăm pe gălăţeni de sprijin in orice acţiune ar intreprinde.

Co-Preşedinte Organizaţia Municipală PNL Galaţi, Nicuşor CIUMACENCO 30 - octombrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...