logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Dacă Răducan Oprea nu ar suge banul public dimpreună cu toată familia (mai puţin fiul, student la Drept) nu ar fi pentru noi subiect de presă. Dar iată că el  are două funcţii bugetate, importante pentru mediul de afaceri şi pentru influenţa sa în domeniul universitar, ca orice fost miliţian lacom de la economic. Iată-l acum şi mediator, dimpreună cu soaţa şi fiica, pe care a plantat-o şi-n Facultatea de Ştiinţe Juridice şi de Drept Administrativ a UDJ Galaţi, încă de când a fost decan.

 

Miliţianul 50% la jocurile de întrajutorare

În anii 1991-1995, când sistemele piramidale de tip „Caritas” au aspirat toate economiile şi sumele provenite din vânzări imobiliare ale amărăştenilor care se autofraiereau că or să devină bogaţi stând cu mâinile în slip, Răducan Oprea era şeful Poliţiei Economice pe municipiul Galaţi. Toţi prietenii şi toate cunoştinţele au apelat la el pentru a le scoate peste rând, rapideanu şi sigur de opt ori sumele depuse. Şi există martori ai acelor timpuri, care erau şefii lui Oprea, care  îşi amintesc şi depun mărturie, că sumele uriaşe recuperate de la patronii acestor jocuri erau făcute jumate-jumate între beneficiar şi pila recuperatoare.

O parte dintre aceste persoane au vorbit şi declarat ce li s-a întâmplat. În urma unui control fulger făcut de superiorii lui în biroul acestuia, i-a fost găsit burduşit un întreg fişet cu chitanţe de la jocurile piramidale, pe numele protejaţilor lui. În urma unei analize rapide, în 24 de ore Răducan Oprea a fost dezbrăcat şi trecut în rezervă. Dar la banii lui număraţi la sacoşă şi la kil, cazul a fost muşamalizat şi nu a mai fost trimis în judecată. Totul poate fi găsit în raportul cu propunerea de trecere în rezervă, aflat în arhiva Serviciul Personal a IPJ Galaţi.

De altfel, averea imobiliară atunci i-a crescut

Conform declaraţiilor lui de avere date în 2011 şi 2012, famigliei Răducan Oprea a început să-i crească latifundiile şi viloaicele tip bloace de neam prost, încă din 1992, când şi-a cumpărat 400 mp pe strada Scânteii, între blocuri. De atunci şi-a început o căsoaie de 850 mp (pe un teren cât batista!) pe care o dă gata, cică, abia în 2000. Dar îşi cumpărase încă din 1991 un apartament de 66 mp în Galaţi. În 1994 cumpără 7800 mp în ditai comuna bogată, Barcea.

În 2010 moşteneşte împreună cu alţii un apartament în Galaţi şi unul în Bucureşti. Şi pentru a-şi sublinia prosperitatea, în 2007 îşi trage un periculos de Jagurar şi o pârlită de Seat-Ibiza. Mai cumpără, între 1985 şi 2008, bijuterii de 8500 de euro. Între 2006 şi 2009 îşi burduşeşte trei carduri cu 200 milioane de lei vechi, iar în 2007 aruncă pe piaţă un credit de 50.000 de euro, plătibil până în 2032.

De la Universitate şi de la Registru saltă cam două miliarde pe an

Salariul anual pe care el îl încasează ca director al Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi, este de 88.268 lei, iar ca decan şi cadru didactic a luat tot de la buget 108.126 lei noi. Soaţa Rodica, refugiată ca avocat în Baroul Vrancea, declară că a câştigat onorarii de doar 70.000 lei noi.

La averea familiei, Răducan aduce în 2010 un venit de încă  19.519 lei, reprezentând îndemnizaţia de arbitru al Curţii de Arbitraj al Camerei de Comerţ. Fiicele, Ramona-Mihaela, înfiptă de tăticu-decan tot la buget, saltă doar 26.545 de la UDJ, iar Raluca Gabriela, doar 12.000 de lei.

Sigur că nea Răducan are timp să o facă şi pe mediatorul la un Birou de Mediatori de unde saltă 5000 de lei.

Bani din care nu cheltuie un şfanţ pe concediile de lux prin ţările exotice.

Îşi trage un teren şi la Luncaviţa

În declaraţia din 2012, Oprea spune că în 2012 şi-a cumpărat un teren în Luncaviţa, Tulcea, pentru a se retrage la loc  cu verdeaţă să-şi numere uriaşele averi din surse bugetare.

Ca salarii pe 2011 el ia de la ORC 82.537 lei şi de la Universitatea de stat, atenţie 117.547 lei noi. Deci, a sărit miliardul de lei vechi, tată. Şi se plâng guşterii din învăţământul universitar de stat, dar să le vedeţi parcul auto pe care îl formează când vin la cursuri. Sigur că prosperitatea lor se bizuie pe pauperizarea profilor din învăţământul preuniversitar.

De la CCIA saltă doar un mizilic de 11000 lei, soaţa Rodica declarând un onorariu de circa 66.000 lei noi. Fiica ea şi ea de la stat la Universitate 21.900, cea de a doua, Ramona Mihaela, pitită şi ea tot în Baroul Vrancea, declară un onorariu de 33.930 lei, realizând dimpreună cu mămica un frumos miliard de lei vechi.

Să-i numere sănătoşi, dar gaşca de interese politice, administrative şi instituţionale care şi-a dat mâna, prin aceste inechităţi sociale nesimţite distrug o întreagă societate formată de restul de 90% din populaţia acestei ţări. Iar eu nu-i acuz pe cei din clanul Oprea de necinste şi ilegalitate, ci doar mă uimesc de lăcomia lor, de interesele din tunurile imobiliare (afacerea Aviasan, în care fratele Matei Oprea are câteva zeci de hectare care îl fac multimilionar în euro) şi de la manevrele şi manoperele pe care le fac în mediul de afaceri prin Registrul Comerţului. Dar despre astea şi despre DNA ST Ivan, subaltern al fostului decan Răducan, pe altă dată.

Gelu CIORICI 12 - octombrie - 2012

One Response so far.

  1. x spune:

    ar trebuie sa afli si de mostenirile si donatiile obtinute periodic de Rodica Oprea!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...